Wikileaks: Reinfeldt tystade Andreas Carlgren


Idag berättar Eva Franchell i en ledarartikel i Aftonbladet en episod från miljömötet i Köpenhamn 2009. Franchell hänvisar till ”Dagens Wikileaks” vilket jag tolkar som att hon hänvisar till tidningens pappersupplaga. Jag kan under alla omständigheter inte hitta nyheten på nätet i nuläget.

Eva Franchell/AB: ”Det ska fan vara miljöminister med en sådan statsminister. Dagens Wikileaks avslöjar hur Andreas Carlgren läxades upp av Fredrik Reinfeldt inför klimatmötet i Köpenhamn förra året. Andreas Carlgren kritiserade med all rätt USA som han tyckte ”måste göra mer för klimatet.” Andreas Carlgren upprepade sin kritik ända tills Fredrik Reinfeldt satte stopp.”

Själv kallar jag honom för ”Miljöministerattrappen” och som bekant så är det inte en överdrift, det är inte ens elakt eftersom han sannolikt kommer att gå till historien som en av landets sämsta ministrar. Han böjer sig för precis vad som helst, som t.ex. jägarlobbyn. Antagligen är det viktigt för honom att få tituleras ”minister”, så viktigt att han skulle låta sig köras över av tåget bara han fick behålla titeln.

Eva Franchell/AB: ”Vi vet inte exakt hur orden föll. Men den tredje september förra året ringde en av Reinfeldts närmaste medarbetare upp den amerikanska ambassaden i Stockholm ”efter en rad av oförenliga, officiella uttalanden om klimatförändringarna, inkluderat uttalanden från miljöminister Andreas Carlgren om att USA måste göra mer.” Därefter skickade statsministerns kansli över en kopia på Andreas ¬Carlgrens nya taleregler. Mission completed, uppdraget var slutfört och Carlgren tystad.”

Man kan finna en hel del av orsakerna till att Centerpartiet går kräftgång hos Carlgren, miljövänner som tidigare röstat på partiet inser förstås att en miljöminister som plötsligen blir positiv till valjakt, vargjakt och kärnkraft saknar integritet. Jag tror mig personligen aldrig ha träffat en person som är så totalt beredd att sälja sig som miljöministern, att statsministern anser honom vara lätthanterlig är nog en underdrift av format.

Mikael Odenberg tog sin portfölj och gick, och in på scenen kom en man som gör som Carlgren, tar order. På det sättet har ju faktiskt Fredrik Reinfeldt valt ut sina ministrar med omsorg, det är ett lydigt gäng som bockar och nickar när det kommer order uppifrån.

it , , , , , , ab1234 ex123 dn1234 svd12 svt Läs också: jens k&å annarkia lasse


6 svar till “Wikileaks: Reinfeldt tystade Andreas Carlgren”

  1. Även om det Wikileaks avslöjat fram till idag är känt sedan tidigare så har de gjort stordåd. De har sett till att få det bekräftat, nu fungerar det inte längre att ljuga. Och ”attrapp” är en klockren analys av denne minister :-)

  2. Andreas Carlgrens inställning till klimatet är uppenbarligen att ”det är bäst att vända kappan efter vinden”. Det tycks dessutom vara rejäla ”högervindar” som blåser mest i miljöminsterns öron.
    Inte nog med att han sviker den miljö han har till arbetsuppgift att värna, han sviker även alla de ideal han eventuellt en gång haft när han blev centerpartist.
    Det sägs att ”alla har ett pris”, Carlgrens pris tycks vara väldigt lågt.
    Men framtidens människor och miljö att kommer att få betala ett högt pris för Carlgrens och hans motsvarigheters undfallenhet och ”kappvändande”idag.

  3. Det är tråkigt att se att de etablerade politikerna hycklar och fuskar mest hela tiden. Allt i sin iver att få behålla sina egna förmåner och vara politiskt korrekta. De övertygelser de har/hade spelar inte så stor roll. Det korrupta svenska politiska systemet har dock aldrig varit så blottlagt som det är nu. Förhoppningsvis kommer demokratin fungera och hycklare och fuskare röstas bort, men det lär nog ta tid innan svenskarna vaknar. Den svenska konstitutionen med partisystemet gör det svårare än nödvändigt.

  4. Reinfeldt höll hårt i den svenska mediebilden av klimatmötet i Köpenhamn. Regeringen samarbetade med den fotobyrå som bl a SVT använder. Man ville ge bilden av seriösa i-länder och oansvariga utvecklingsländer. Och man lyckades!