Vinterfåglar inpå knuten


Nu har jag börjat matningen av småfåglarna hösten och vintern 2009-2010. För egen del tror jag att det är det fjärde året i rad som jag under en timme ska hålla koll på besökarna vid min egen fågelmatning. Jag hänger ut talgbollar, fläsksvål, osaltat smör, jordnötter, hampfrö, solrosfrö och diverse blandade frön. Fläsksvål i mån av tillgång.

Det är sista helgen i januari, fredagen 29 januari till och med 1 februari, som man ska räkna fåglarna i en timme. Orsaken till att det inte bara är helgdagar är att man också vill ha med skolbarn som vinterfågelräknare.

En av fördelarna med att rapportera är att man på det sättet kan se skillnader i förekomsten, skillnader som ofta nog har med levnadsbetingelserna att göra. Själv har jag konstaterat att Nötväcka har blivit vanligare här i Handen samtidigt som jag ännu inte haft något besök av Stor hackspett, en art som brukar knacka på talgbollarna så att min kattsambo håller på att få fnatt.

Förvånansvärt många duvor har dessutom förstört humöret för katten Felin. Hon piskar med svansen då hon ser dessa bevingade läckerheter, och hon gör det så intensivt att jag nästan måste madrassera fönsterbrädan. Men skrämma dem kan hon inte, för persiennerna är så brant vinklade att fåglarna inte kan se henne men hon kan se husets matgäster.

Jag har matat fåglarna sedan början av månaden, orsaken var förstås vinterknäppen förra året. Det är bra om de vet var de kan hitta något ätbart om det smäller till och blir riktig vinterkyla.

Bilderna här är tagna genom oputsat fönsterglas, därav grådaskigheten. I helgen ska jag se till att de blir ordentligt rengjorda, dess-
utom ska jag försöka ägna lite tid åt att ta bilder genom en springa i fönstret.

Vinterräkningen är mycket intressant, man kan se dels hur bestånden utvecklas, samtidigt som man kan se regionala förändringar. Själv hoppas jag på ett ”Sidensvansår”, vi har nämligen gott om rönnbär här i Handen. Länken till sofnet.org visar av någon outgrundlig anledning bara deras hemsida, men så fort de fått ordning på detta så kommer jag att säga till. ——————–> Här finns mer info, (snart?)

intressant Andra om: , , , , , , , , , t


10 svar till “Vinterfåglar inpå knuten”

 1. Jag hoppas på steglits. Brukar komma ibland och plocka frön ur talgbollarna.
  I stället för osaltat smör kör jag med kokosfett, som ju oxå är osaltat.
  Bor man så ens matning vetter mot en skog eller om man har en matning ute i skogen kan man fetta in barken på träden. Då lockar man lätt in trädkrypare. Hade som mest 4 st på en matning på Granholmstippen för några år sedan.

  • Jag skulle gärna bo i kanten av skogen. Fick en invasion av gråsiska förra vintern, den brukar aldrig dyka upp annars.

   var köper du kokosfett?

   • 18,50 för 500 g på Korum i Vinsta, Coop Forum alltså. En tia per kilo billigare än osaltat smör i kiloförpackning. Men det finns nog i de flesta butiker, används till ischoklad så det är ju säsong.

    Lite gråsiskor med sin lilla kardinalkalott får man väl sätta upp på önskelistan för vintern.

 2. kokosfett är överskattat. pröva jasminblommig olivolja! har jag drömt det här eller har du och jag haft en dispyt för något år sedan?

 3. Om du vill ha massor av fåglar till fönstret så ställ fram en uppstoppad berguv och dra upp persiennen. Det är bra med en kamera som tar minst 5 bilder i sekunden för då händer det saker, — snabbt. Men stäng först in Felin i ett annat rum!
  :-)

   • Södertörns alla kråkfåglar kommer att gå till anfall när de får se sin värste fiende så det borde bli lätt att räkna den arten åtminstone.
    Som lantis trodde jag nog att alla hade en gammal ärvd, uppstoppad berguv på vinden men du kan försöka låna en av någon.

    • Jag kan ju låna din… :-) Juste foto oxo om man sätter liket på en busskur och plåtar resenärernas reaktion. :-P

     • :-D –Exakt vad vår listige stadsträdgårdsmästare gjorde för ett par år sedan när han trodde sig kunna skrämma bort kajorna från busstorget med en plastbulvan i ett träd. Lita på att den togs ned snabbt när tusentals galna kajor anföll allt och alla. Tyvärr vågade nog ingen ta upp en kamera heller.