Vattenfall AB:s stora bedrägeri!

Idag skriver Tomas Linnala en artikel i nättidningen E24 där han funderar högt på vad kraftbolagen skulle göra om alla lät bli att betala sina elräkningar i februari. Han gör det under rubriken ”Analys” vilket antagligen är ett sätt för tidningen att säga att det är ett inlägg från en skribent som inte nödvändigtvis stöds av tidningen i övrigt.

Tomas Linnala/E24: ”Det håller inte längre. När ett grundläggande mänskligt behov som värme håller på att bli lyxvara för ett fåtal är det dags att revoltera mot elbolagen. Att vi skulle behöva frysa i våra egna hem var väl aldrig målet med det så kallade välfärdssamhället.

Den svenska elmarknaden är ett skämt, ett mycket cyniskt skämt. Vattenfalls, Fortums och Eons dominans har skapat ett oligopol som satt elmarknaden ur spel.

Insynen i prisbildningen är nästan obefintlig. Den som producerar den dyraste efterfrågade elen bestämmer priset vilket gör det ekonomiskt rationellt att producera så lite el att efterfrågan driver upp priset.

De tre stora eljättarna samäger kärnkraftverken, vilket innebär att ingen ensam blir lidande när de står stilla, och de står stilla i betydligt större utsträckning än i andra länder.

Den här utsugningen har inte bara skett med våra politikers tysta samtycke utan såväl höger- som vänsterregeringar har hejat på utvecklingen. De har förstärkt den våldsamma kostnadsökningen för hushållen genom extra skattepålagor som utsläppsrätter och koldioxidskatt.”

Han påpekar dessutom att vi betalar moms på priset vilket gör att staten får in extra mycket pengar. Det betyder att Anders Borgs strävan efter att sänka skatterna uppvägs ur statens perspektiv av det faktum att de tillgodogör sig en rejäl bunt miljarder årligen av Vattenfalls vinster.

Det kostar idag fem öre att tillverka en kilowattimme vattenkraft, om man använder kärnkraft så kostar samma kilowattimme tjugo öre. Var och en som betalar elräkningen vet att det är en dramatisk skillnad på de priserna och det som står på räkningen. Det är inte att undra på att folk känner sig dragna vid näsan, vi är lurade hela gänget och konstruktionen med en elbörs som Nord Pool är enbart till för att lura av oss ännu mer pengar.

Man sa att det skulle bli billigare med en marknadsanpassning av elmarknaden, idag vet vi alla hur lurade vi blev. Vattenfall AB lämnar ett överskott på 25 miljarder årligen, en summa som skulle kunna användas direkt för att sänka elpriset. Dessutom betalar Vattenfall AB årligen över 250 miljoner i löner och andra ersättningar åt sina direktörer.

Visst, det är sant att man riskerar att göda diverse inkassobolag om man avstår från att betala elräkningen i februari, men betalar man inom ytterligare trettio dagar i slutet av mars månad så hinner det aldrig skickas till inkasso. Skulle dessutom hälften av Vattenfalls kunder ställa upp på denna protest så kommer bolaget märka frånvaron av kontanta medel i sin egen kassa, det rör sig säkerligen om ett hål på cirka två miljarder. Möjligen kommer våra politiker då att förstå att ett statligt bolag är statligt och att det innebär att det är folket som äger det. Det ska INTE ha som huvudsysselsättning att krama så mycket slantar som möjligt ur samma folks plånböcker…

it , , , , , , , , e24 ab1 dn1 svd1 ex1

  20 comments for “Vattenfall AB:s stora bedrägeri!

 1. KalleB
  12 januari, 2011 at 16:18

  Vad kan Maud bidra med för protestskik,tro?

  Visst är vi lurade, själv har jag fjärrvärme från en monopolleverantör (Kommunal),men dom vågar inte höja lika drastiskt.

  Sedan kan man ju revoltera mot mycket annat typ:

  -Moderatregeringen
  -RyanAir
  -SJ
  -Connex
  -Banverket
  -Inhyrd outbildad personal för ovanstående
  -Bemanningsföretag
  -Tandlös vänster
  -etc etc

  Var skall man börja?

  • sörmlänning
   12 januari, 2011 at 17:34

   Införa brott mot mänskligheten på företagsledningar oxå.

 2. Stefan
  12 januari, 2011 at 16:40

  Nästa steg bör vara att privatisera dricksvattnet. Då får vi billigare dricksvatten.

  • gunilla fridemark
   13 januari, 2011 at 10:49

   eftersom man kan äga jorden, borde det ju inte vara omöjligt att köpa upp all luft och vatten o profitera på oxå. I Dacka t.ex har Engelsmännen monopol på läkemedel mot just luftföroreningar, astmamediciner osv, vilket är ganska cyniskt, eftersom de fattiga invånarna där som hjälpt till att skita ner sin egen levnadsmiljö för att fylla engelsmännens fickor inte har råd med syrgas och pulmicort. Så de kvävs till döds.

 3. sörmlänning
  12 januari, 2011 at 17:10

  Enron körde ett liknande spel en gång.

 4. 12 januari, 2011 at 18:21

  – Man sa att det skulle bli billigare med en marknadsanpassning av elmarknaden, idag vet vi alla hur lurade vi blev. Vattenfall AB lämnar ett överskott på 25 miljarder årligen, en summa som skulle kunna användas direkt för att sänka elpriset. –
  Eller så kunde man lägga en del av den summan på att forska lite på andra energikällor. Som exempelvis solkraft. Solpaneler har kanske inte den högsta effekten men med tanke på alla tak som finns i landet så.

  Men anledningen till att det inte satsas speciellt mycket på solkraft är väl att det är svårare att beskatta då man inte behöver koppla in sig på nätet och betala för det.

  • nature
   13 januari, 2011 at 08:44

   Vill bara påpeka att det var under Mats Hult (S) som Stockholms Stad sålde ut Fortum. Oavsett vad man tycker om avregleringar och utförsäljningar eller man är för detta eller bara vill göra BRA affärer, så var försäljningen av kassakossan Fortum en katastrofaffär, med tanke på vilka vinster som Fortum gör idag. Tänk om alla dessa sköna miljoner i vinst skulle komma stockholmarna till godo i dag! Vilken fest det skulle bli! Gratis lokaltrafik, utbyggda bibliotek osv, osv …

   • 13 januari, 2011 at 08:48

    Miljarder menar du…

    • nature
     13 januari, 2011 at 08:52

     Miljarder … Ja …

 5. christoffer
  12 januari, 2011 at 20:14

  Jag tror snarare att problemet är tex stägningen av barsebäck som är skurken här. då tillgången minskar och efterfrågan ökar så säger alla ekonomiska teorier att priset ökar. vilket är exakt vad som händer nu.

  så läsningen är att tillåte nybygge av kraftverk så att vi har mer tillgång än efterfrågan då börjar priset sjunka mot tillverkningskostnaden istälelt för att slå i taket där industrierna inte längre anser det lönsamt att köra
  /C

  • Mo
   13 januari, 2011 at 12:29

   Har kärnkraftsmaffian hittat hit oxå nu… Vi har flera kärnkraftsaggregat som står stilla. Officiellt för översyn och reparation. Enligt många helt medveten strategi att stänga av, när behoven är som störst. Vinsterna bara ökar hos elmonopolen.

  • Torsten (orginalet)
   13 januari, 2011 at 22:55

   Det är länge sedan Sverige var en sluten elmarknad.
   Priserna bestäms av tillgång & efterfrågan i hela norra Europa. Riktkarl i sammanhanget är väl främst de stora marknaderna i Tyskland och Polen. Varifrån energin kommer är betydelselöst, vem som vill konsumera den bestämmer priset.
   Och här ser vi orsaken till den, för kraftbolagen, mycket kostsamma ledningsdragningen till Tyskland, Danmark och Polen: Kan man sälja på kontinenten får man mer betalt -även av svenska köpare. Och då spelar det ingen som helst roll hur många kärnkraftverk som byggs i Sverige.

   • 14 januari, 2011 at 01:00

    Och då har man missat sin huvuduppgift, att leverera billig el till svenska konsumenter och industri.

    • Torsten (orginalet)
     14 januari, 2011 at 08:51

     Om detta numera kan betraktas som Vattenfalls huvuduppgift…

     Vi kan tycka det, det är rimligt, men statens inriktning är väl snarast att driva upp bolagets börsvärde så att man får ordentligt betalt när man säljer.
     Och glöm inte att detta har varit en lång process, påbörjad under socialdemokratiskt styre.

     • 14 januari, 2011 at 09:05

      Låt oss enas om att det är en deluppgift. Dessutom har staten knappast haft för avsikt att se till att bolaget blir intressant för köpare, det går ju emot hela idén med statligt ägd kraftproduktion.

 6. Nyfiken
  13 januari, 2011 at 05:57

  Jag fick en chock när jag tittade på min Elräkning för December månad , Det var 4301 kronor och det motsvarar halva min lön
  Jag är ensamstående och jag undrar hur en familj med flera barn klarar av att betala sina Elräkningar

  Elen har blivit en lyx vara , De som har pengar kan värma upp sina hus medan de fattiga får frysa ihjäl

  • gunilla fridemark
   13 januari, 2011 at 10:45

   De fattiga bor inte i egna hus. Inte i Sverige med dessa regler för att få lån.

 7. MX
  14 januari, 2011 at 19:45

  Jag har stängd av frysen sedan nyår för att att spara el (eller pengar snarare) – så nu ska jag bara lära mig att inte köpa glass i ekonomiförpackning också!

  :-D

 8. H2
  14 januari, 2011 at 21:34

  Om Vattenfall gör en vinst på 25 miljarder så hamnar det i den gemensamma kassan och är närmast att betrakta som en extra skatt. eftersom det också är moms på energin så är det ytterligare lite extra pengar som kommer in.
  Med den bakgrunden, vilket parti kommer att slåss för sänkta energipriser?

 9. Kalle BK
  20 januari, 2011 at 15:03

  Den där Klimatsmart är ovanligt osmart, eller??

Comments are closed.