Var är våren?

De vita prickarna på denna busfärska bild från Haninge är kalla, träffar de huden så blir de snabbt blöta, och många fler än undertecknad börjar bli rejält trötta på eländet nu. Jag var nere på Coop Forum i förmiddags och konsta-
terade att där fanns ett antal snöhögar som i storlek överträffar allt jag tidigare sett.

Jag träffade också en f.d. granne, en dam som säkerligen är närmare åttio idag, hon berättade att det aldrig varit så kallt som nu efter nyår, och aldrig har det varit lika mycket snö i kommunen. Möjligen var någon av krigsvintrarna jämförbar men hon var rätt säker på att det nu handlade om ett rekord trots detta.

En lustig effekt är att vissa blir smågriniga på grund av vädret. Det räcker med att nämna klimatför-
ändringen för att man ska bli översköld av länkar som antas bevisa att klimatförändringen är ett faktum trots den ihållande kylan och den faktiska snömängden. Det förefaller som om vissa tar ställning för eller emot på ungefär samma sätt som man gör gentemot vargjakten, eller varför inte i Mellanösternkonflikten. Blotta misstanken om att någon känner sig tveksam inför möjligheten att denna köldperiod verkligen kan vara ett tecken på en global uppvärmning retar vissa något alldeles kopiöst.

Det känns ungefär som att svära i kyrkan antar jag, även om jag är osäker på hur just det känns. Men låt oss vara överens om att detta väder nu räcker, det kan gärna få slå om till solsken i alla fall några dagar varje vecka, dagar då det droppar rejält från taken? Snödrivorna som hänger från omgivande takkanter är respektingivande, någon värmegrad på detta och en sådan snöhög kan döda en oxe.

Jag längtar till våren, från och med nu ska jag leta upp en massa bilder på tussilago, på körsbärsträdens blomning, sommarängar och sådant som väcker sunda associationer, läser man tidningar så handlar det om trafikproblem, urspårade tåg, flyg som vare sig landa eller starta på rätt ställen. Klimatförändring? Pyttsan! Till kallare möjligen..

intressant Tags : , , , , , , , , , , ab12 svd1 dn12 gp t

  9 comments for “Var är våren?

 1. Marcus R
  4 februari, 2010 at 14:57

  Jag trodde du gillade sånt här väder? Eller det är kanske bara blåst du gillar…
  Häromdagen fick jag höra av ett butiksbiträde som ville småprata att om man slutar tro på den globala uppvärmningen bara för att det är kallt nu så är man minsann dum i huvudet; den nuvarande kylan beror tydligen på att golfströmmen bytt riktning nyligen.
  Själv är jag fortfarande skeptisk dock.

  • 4 februari, 2010 at 15:16

   Golfströmmen har inte bytt riktning.. :-)

 2. Christer W
  4 februari, 2010 at 15:41

  Möter man inte våren i Södertälje?

 3. sörmlänning
  4 februari, 2010 at 18:09

  Jag kan glädja er med att mars oxå är en vintermånad. Bara för att några år med varm vinter har passerat, betyder det inte att Sverige flyttats från nära polarområdet. Det var väl mars 2006 som det var -18C nästan fram till april i Stockholmsområdet. Det var lite snö så skridskoisen i skärgården var fin.

  • 4 februari, 2010 at 18:30

   Jodå, men vintermånaderna ensligt SMHI är december-februari. Mars kan vara kall länge, och aprilväder vet vi vad det är.. :-/

   • sörmlänning
    4 februari, 2010 at 23:00

    Det är intressant hur snabbt en generation blir avgränsad från gamla tiders kunskap om vädret och hur man skyddar sig mot kylan.
    Själv bor jag på landet och om brevbäraren blir en dag för sen p.g.a. snö tas med en axelryckning.

 4. Marcus R
  4 februari, 2010 at 19:18

  Mr Biz, tack för den länken, den ska jag slänga i ansiktet på några jag känner. :)
  Klimatet är ju mänsklighetens senaste religion… det är nära på farligare att säga ”fel” sak om vädret än det är att säga något dumt om Jesus eller Muhammed.

 5. Thomas
  4 februari, 2010 at 20:49

  Synd att journalister inte kan rapportera om vetenskap utan att göra bort sig. Andra artikeln som refereras till i SvD-artikeln handlar inte om totala mängden vattenånga i atmosfären utan om mängden i stratosfären som styrs på helt annat sätt än den i troposfären. Det räcker med att läsa abstract som finns lätt tillgängligt på nätet…

 6. Thomas
  4 februari, 2010 at 20:51

  Låt det få vara vinter och minusgrader ett tag till så att när det väl slår om det smälter snabbt. Det finns inget värre än det slaskväder som vi brukar ha på vintrarna nuförtiden. Skulle dessutom all den här snön börja smälta och det sen blir kallt igen får vi ena riktiga iskanor, speciellt som snöröjningen inte varit så bra.

Comments are closed.