Vädret i Handen


Här i Haninge så är det inget mysigt väder att vara ute i. Jag tog en promenad men det var jobbigare än vad jag trodde, det har visserligen inte kommit mer än ca tio cm snö, men blåsten har gjort att man bitvis måste pulsa fram i snön. Dessutom är den så finfördelad så att det känns som att gå i motvind när det är underkylt regn, inte särskilt behagligt.

Finfördelad snö i kombination med hyfsat stark vind innebär också problem i trafiken. Jag såg att bussarna hade svårt vid hållplatserna för det finns ännu så länge inga som helst tecken på att snösvängen har dragit igång, det verkar som om man har för avsikt att låta det snöa färdigt innan man startar. Sikten varierar men jag antar att bilister anser att det handlar om femtio till hundra meters sikt, inte mer. I sammanhanget spelar det ingen större roll eftersom trafiken kryper fram så sakteliga.

En annan effekt av det idoga snöandet är att det blir alldeles tyst. Inget mer än vindens susande hörs, i vanliga fall så hörs även trafiken men den har blivit ljudlös, inte bara beroende på de låga farterna utan även för att den glesnat högst påtagligt. Men ger sig uppenbarligen inte ut om man inte tvingas till det av olika anledningar.

När man tittar på Stockholms Lokaltrafiks sida så ser man att tunnelbanans Gröna linje inte fungerar bitvis, pendeltågs-
trafiken här i Haninge dras med femton minuters förseningar på grund av ett växelfel i Ösmo och ett otal busslinjer har för närvarande problem. Ser man då på SMHI:s väderradar så är det lätt att inse att dessa problem tidigast går att åtgärda i natt, bra att veta för dem som måste ge sig ut.

Fåglarna har tagit sin tillflykt till buskarna, några har satt igång att mata dem här utanför och det sitter mängder av kotrast, nötväcka, talgoxe och blåmesar inne bland grenarna samtidigt som kajorna är lite för stora för att komma in bland grenarna. Jag har ett par lokala ekorrar och harar som jag undrar lite över, mina besök av stor hackspett har uteblivit idag. Kort sagt, det är ett himla skitväder.

it , , , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd1 svt gp Annarkia om vädret Lasse


7 svar till “Vädret i Handen”

 1. Vänta tills du ser nästa vinter… Denna kommer vara lika liten som den förra vi hade i jämförelse med vad vi har nu.

  • Ja det finns risk för att du har rätt. I så fall gäller det väl att ha ett torp i fjälltrakten på somrarna och i Marocko på vintrarna. Ska klimatförändringen bli så elak så måste man ta till motåtgärder…

 2. Eftersom pendeltågen går med femtonminuterstrafik under dagtid så borde en försening på en kvart väl inte märkas om den är konsekvent hela tiden?

 3. Hade en stor hackspett vid mitt fågelbord idag, sprang efter kameran, upptäckte att det inte fanns minnsekort i den, fort som satan till datorn för att plocka ut den för att sätta den i kameran. Men när jag skulle filma den från köksfönstret hade hacke flugit iväg 100 meter längre bort till ett träd. Den kollade in jordnötterna som hängde i ett nät. Igår hade jag invasion av finkar till frömataren, det satte sig i grupp om fyra stycken på mataren och vägrade flytta på sig. Talgoxarna och blåmesarna hade ingen suck. De satte sig i grenarna och väntade på sin tur förgäves. Var ute och fyllde på förrådet i morse men just som jag hade gjort det kommer snön och täcker över det som ligger på marken. Som tur varade det inte länge och våra fåglar är rätt duktiga på att gräva fram det som ligger under snön.

  • Annars får du väl gräva fram det åt dem?

   Stor Hackspett har jag ett antal i av år, alla fåglar flyttar sig när den kommer. Förra vintern var det ont om dem, annars brukar de vara ihärdiga. Talgbollar och osaltat margarin är favoritföda, jordnötter har jag inte sett dem ta, men jag ser ju inte allt… :-)

 4. Jo, jag brukar göra det, men just idag kom inte mer än ett par centimeter. Det klarade dem utmärkt själva. Tack för tipset. Ska till Lidl och köpa lite talgbollar åt hackspetten. Jag har sett den förut, så den håller till där skulle jag tro om inte det var en annan förståss. Jordnötterna smakar utmärkt, tror inte hacke skulle rata dem ;o)

  • Kolla om de är mjuka. Stenhårda talgbollar är ofta gamla, men visst, Hacke tar dem ändå men småfåglarna får problem.

   Du ska se att du har två spettar, både hona och hane.