Ur askan i elden?Just nu tycks vulkanaskan vara avtagande för Östra Svealands del, något som jag i så fall beklagar. Jag ser gärna några dagars flygstopp, allt för att stryka under det faktum att flyget inte är ett optimalt sätt att resa ur miljösynpunkt.

AB: ”Det är just nu bara Visby flygplats som är graderad på en medelhög nivå på Transportstyrelsens restriktioner, övriga Sverige har en låg koncentration av aska. Landvetter, som igår ställde in flera avgångar, har i dag enbart följdförseningar, säger Anders Bredfell. På Arlanda är för tillfället fyra plan inställda, till Köpenhamn, Bergen, Düsseldorf och Hamburg. – Planen till Danmark och Norge är inställda på grund av att planen inte kom hit som de skulle under gårdagen. När det gäller Tyskland så har de en del problem med askan just nu, säger Anders Bredfell.”

Så är det just nu enligt Aftonbladet, här i Haninge ser det ut som om det är disigt på hög höjt, endast några enstaka små moln, men dis. Om diset verkligen är vulkanaska kan jag inte bedöma, det kan vara så, men det behöver inte vara det.

Jag har fått minst två kommentarer från sidans besökare som indikerar att de skulle ha rest till Island inom kort, i bägge fallen med flyg. Kommer de inte iväg så är de bara att beklaga, det finns ju inte heller någon järnväg dit och då återstår bara båt. Vulkanturismen till Island är betydande, samtidigt svär väl turistnäringen över Grimsvötn idag kan jag tänka mig. Själv kan jag inte påstå att jag sörjer, flygstopp ger folk anledning att fundera över hur de reser, och det är bra.

Jag har skrivit massor av gånger att Bromma flygplats är felplacerad, det bör inte ligga en storflygplats så nära stadens centrum. Även om vulkanutbrottet inte har med saken att göra så blir det ändå aktuellt att konstatera samma sak ytterligare en gång. Bilden förställer en fulltankad Malmö Aviation-kärra på väg att starta mot Kungsholmen och Söder, den dagen något händer med en sådan så kommer stadens politiker få det hett om öronen. Jag önskar givetvis inte att det händer, men jag konstaterar att risken är alldeles för stor för att nonchalera.

Så tack igen Grimsvötn!

it Andra om: , , , , , ab123 ex dn123 svd12 sr1 svt1 gp1234


Ett svar till “Ur askan i elden?”