Faran för tsunamivåg över?


Obs uppdatering längst ner!

Nu berättar tidningarna att det har inträffat en jordbävning som gett utslag 8,9 på Richterskalan, nära Aceh-provinsen fast några mil ute i havet. Den förra tsunamin krävde som bekant över 100 000 liv, och nu senast har vi haft en jordbävning med tillhörande tsunami i Japan.

Nu berättas det att den har skett ett ”tiotal” mil längre ut i havet än den som skördade så många dödsoffer, och förhoppningsvis också på ett betydligt större djup. När jag tror att det är bra med ökade djup så beror det på att jag tror att vattnet trängs undan i mindre omfattning än i den katastrofala tsunami som drabbade Indonesien förra gången. Men jag måste tillägga att mina kunskaper om jordbävningar i havet är praktiskt taget obefintliga.

Bara för ett begränsat antal år sedan så var tsunamis något som man läste om i böcker, det var före den jord-
bävning som drabbade Indonesien. Men nu har vi alla fått se massor av TV-bilder både från Aceh-provinsen och från Japan. Sedan finns det ett annorlunda faromoment i form av öar som egentligen bara är lite sand ovanpå några korallrev, öar som skulle bli helt bortspolade av en större tsunami.

Själv skulle jag inte under några omständigheter kunna tänka mig att bo på en sådan, trots att jag fick doppa tårna i varmt havsvatten dagligen om jag ville. Sedan undrar jag över hur man törs bo nära havet i de aktuella världsdelarna, för om man bor femtio meter ovanför havsytan så går man antagligen hyfsat säker för just den sortens naturkatastrofer, men tyvärr så är det väl så att befolkningen inte har något val. I nuläget är det väl bara att hoppas att jordbävningen bara ledde till en liten krusning på havsytan. Nu börjar några timmars otäck väntan..

Uppdatering: Nu säger man att faran för en stor tsunami ska vara över, kommer det en sådan så kommer den bara att bli liten, hur man nu kan veta det. Däremot hörde jag en expert på jordbävningar som hävdade att det här kunde bara ett – förskalv, men det var väl kanske enda sättet att komma med i den internationella nyhetsrapporteringen. Texten över detta skrevs tidigare. (bilden är från Aceh)

it Andra om: , , , , , ab12 dn1234 svd12 gp sr svt12


7 svar till “Faran för tsunamivåg över?”

 1. Såvitt jag förstår så har ”lokalbefolkningar” levat med detta i tusentals år och tolkar dessutom djurens beteende korrekt.

  Men vem är lokalbefolkning idag?

  Vad jag vet så blir det en tsunami om den ena ”plattan” rasar nedåt. En sidleds förflyttning ger ingen effekt alls egentligen.

  Annars kan man starta animationen här så förstår man var man INTE skall bosätta sig.

  Notera datumen. ;)

  http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsanim/world/

 2. Man får väl hoppas att den allmänt förhöjda medvetenheten och beredskapen, sedan förra gången, gjort att skadorna kan begränsas avsevärt nu. Men på sikt kan denna ständiga (uppenbarligen) katastrofrisk innebära ett dystert framtidsscenario för regionens turistindustri.

  Det finns trots allt konkurrenter om sol- och badresenärerna. Det finns trots allt mindre jordbävningsstinna trakter, också i Sydostasien. Thailands status som paradisiskt resemål kan få sig en allvarlig knäck nu.