Tillgänglighet på mobilen en generationsfråga?

Ibland undrar jag över hur folk använder sina mobiltelefoner. Det har nämligen hänt mig flera gånger att representanter för en yngre generation uppenbarligen räknar med att man har mobiltelefonen påslagen dygnet runt, oavsett om man är hemma eller inte.

När man väl slår på telefonen när man är på väg nedför trapporna så hittar man ett SMS, efter det SMS:et ytterligare ett med versaler – Varför svarar du inte? Det är i sådana fall man kan behöva en halsduk som kan dämpa hakans fall.

För mig, som är fyrtiotalist, så är det naturligt att slå på mobiltelefonen när jag går ut, och stänga av den när jag kommer in. Varför i hela friden den skulle vara på när jag är hemma är obegripligt, min vanliga telefon fungerar alldeles utmärkt, och jag behöver inte något SMS till den eftersom jag alltid är uppkopplad på nätet då jag är hemma, mejl fungerar, men när jag går hemifrån så stänger jag av datorn.

Och ja, jag konstaterar att det är en generationsfråga. Men nog är de yngre generationerna fasen så fantasilösa som inte kan komma på att man bör använda det vanliga telefonnumret om det inte svarar på mobilen?

it Andra om: , , , , , dn12 gp12 ab12 svd12

  31 comments for “Tillgänglighet på mobilen en generationsfråga?

 1. Gösta Berling
  22 juni, 2012 at 12:49

  Värre blir det när fasta telefonnätet tas bort. Med fast telefonnät kan man ha jack med ikopplade telefoner i vartenda rum om man så vill, ringer det svarar man i den för tillfället närmaste telefonen. Men när den möjligheten försvinner måste man ju dels ha mobiltelefonen påslagen hela tiden, dels också bokstavligen bära den på sig, inte säkert att man hör när det ringer annars.

  Jag vet att jag av somliga betraktas som en bakåtsträvare, men kan någon på fullt allvar påstå att det blir bättre när den gammalmodiga fasta telefonin tas bort??

  • 22 juni, 2012 at 13:26

   Vi bildar förening! Bakåtsträvarnas Riksförbund. Motto: Allt var inte bättre förr, men allt är sämre nu…

 2. Christer
  22 juni, 2012 at 13:04

  Jag har kastat in handduken när det gäller mobiltelefoner? Jag köpte en Nokia för 440 kr på Netto och förstår inte varför jag skulle behöva nåt mer avancerat? Jag kan ringa och ta lite bilder. Det räcker för mig. Jag har ändå inga vänner :-)

 3. H2
  22 juni, 2012 at 19:33

  Jag har sagt upp det fasta abonnemanget. Det fanns ingen i familjen som använde det och ingen som ringde oss på den. Onödig kostnad

 4. 22 juni, 2012 at 22:52

  Jag har min mobil på för jämnan, även under natten, men har den på ”ljudlös” vissa timmar på dagen samt under hela natten. Jag har även en vanlig hemtelefon men på den ringer bara de ”äldre” i min bekantskapskrets. De yngre ringer på mobilen och själv använder jag bara den vanliga hemtelefonen då jag ska kontakta myndigheter. Egentligen idiotiskt för mig att ha kvar hemtelefonen.

  /chris

 5. Gösta Berling
  22 juni, 2012 at 23:39

  H2 och Chilli, betyder då inte nackdelarna som jag nämnde något ???

  • 23 juni, 2012 at 05:37

   Ptja, i mina ögon så kompletterar systemen varandra, inte ersätter..

   • Gösta Berling
    23 juni, 2012 at 10:20

    Precis. Men det går ju inte om man tar bort ena systemet. Och de som självmant gör det kam jag ej förstå.

 6. Dan
  23 juni, 2012 at 10:34

  Jag sa också upp min fasta telefon. Jag slutade använda den och ingen ringde mig på den. Mobilen kan ersätta den fasta telefonen men då ska man nog stänga av den på natten eller ha den på tyst. Problemet är att en del tycks sakna vett och etik om när man inte ska störa. Har du mobilen på så kan de ringa när som helst på sena kvällar eller natten.

 7. Mik
  23 juni, 2012 at 13:55

  Hej!
  Själv har jag ingen fast telefoni, född 78. Jag håller med om att det är en generationsfråga, men det håller på att förändras. Mina föräldrar som är 40-talister använder den fasta telefonen mindre och mindre. De ringer iofs aldrig mig heller för att de tror att de stör på min mobil! .. Jag har alltid telefonen på, även under natten, och har inget emot att det kommer sms. Mobilen är på ljudlös när jag inte vill höra den. Det kommer ju samtidigt mail och facebookmeddelanden hela tiden på telefonen. Det är nästan samma sak nuförtiden..

  Jag är ganska dålig på att svara på sms också men tycker inte det är hela världen. Det som är bra med sms är ju att man kan svara när man vill! Om folk ringer måste man ju svara när dom vill.. Jag blir ofta störd mitt i något som jag håller på med när någon ringer, men om jag får ett sms kan jag titta på det när jag är färdig.

  Det som jag ser som ett problem är att min telefon även fungerar som jobbtelefon och att det ringer kunder på helger och sena kvällar.. Vet inte hur det går att lösa. Vill helst inte ha 2 telefoner att springa omkring med samtidigt som man kanske behöver en jobbtelefon senare på kvällarna ibland.

 8. Martin Kullberg
  23 juni, 2012 at 18:06

  Från att vara konstant tillgänglig så skiter jag i att ladda telefonen, glömmer den i bilen och struntar att hämta in den, eller helt sonika skippar att svara. Det är så sällan samtalen ger mig något, det är alltid ett nöt som ringer för egen räkning utan minsta tanke på att telefonsamtal innefattar två personer, vilket enligt mig betyder att båda parter skall ha ett utbyte av samtalet. Nötterna kan skicka ett SMS då, får jag svara på mina villkor, för det är de som gäller när samtalet till mig enbart är för din skull.

  Samma gäller skype, facebook, mail, osv. Där har jag tagit makten, alla signaler om nya mail/meddelanden är avslagna. Oddsen att jag missar ett samtal av typen: ”Jag har fixat det och det för dig så du slipper.” Är icke-existerande. Oftast börjar samtal/meddelanden med ”Kan du…”. Nej, narcissistisk kommunikation har jag fått nog av. Det räcker med mina egna kommentarer på bloggar för att stå mig upp i halsen.

  • 23 juni, 2012 at 19:36

   Det räcker med mina egna kommentarer på bloggar för att stå mig upp i halsen.

   Gillar du inte dina egna kommentarer på bloggar? :-)

   Jag tycker att de är helt ok, och ofta intressanta. Däremot är jag ofta rätt trött på mig själv.. :-P

   • Martin Kullberg
    24 juni, 2012 at 08:35

    Fejjan är exempel på ett narcissistiskt nätverk. Det är mycket av den varan nu. Bloggar är lite samma men inte som facebook 100% narcissistiskt. Jag avvecklar mitt facebook konto, jag skriver mindre i bloggar och svarar mindre i mobiltelefoner. Läser man facebook så kan man läsa skärmsida efter skärmsida med ”jag jag jag jag JAG JAG JAG JAG JAG!”. Försökte man höja nivån genom att ta upp vettiga ämnen så kom en hel drös kommentarer från folk som egentligen inte läst vad som skrivits och kommenterade med ”JAG JAG JAG JAG JAG!”. Svarar man på mobiltelefon så fylls ens öra med ”JAG JAG JAG JAG JAG!”. Samma med skype och i många fall mail.

    Ibland när jag kommenterar bloggar så gör ju jag samma (tror att jag inte behöver sätta mig in i frågan för alla svar finns i mitt huvud) och det irriterar mig. Därför står min egen narcissism mig upp i halsen.

    • 24 juni, 2012 at 08:39

     Tja, men i sanningens namn så måste jag erkänna att det är KUL att ha en blogg, även om du givetvis har rätt i mycket.. :-P

     • Martin Kullberg
      24 juni, 2012 at 20:30

      Inte för att jag tycker din blogg är sådär särdeles självpromotande, med ”jag” måste finnas med för att det skall kännas äkta också.

      Skulle dock inte palla ha en själv, jag måste ju leva mycket längre med vad jag sagt! :P

 9. 23 juni, 2012 at 22:04

  Jag är inte fyrtiotalist (men nästan) – och med risk för att bli kallad bakåtsträvare – jag har aldrig i hela mitt liv ägt en mobiltelefon. Jag har gett mig den på att det ska vara möjligt att inte vara tillgänglig i tid och otid. Jag blir nedstämd när jag ser vuxna med småbarn utomhus, de kommunicerar inte med varandra, föräldern har i stället fokus på sin mobil. Människor som promenerar själva verkar inte uppleva någonting av omgivningen, de har i stället fokus på sin mobil . . . det verkar inte spela någon roll längre var människor befinner sig – de verkar ändå inte vara där. Jag vet att det här är en generalisering, men det förvånar mig att människor har svalt mobilkonceptet med hull och hår. För min del ökar behovet att få vara i fred för varje år som går. Nu har det också blivit min lilla privata protest mot det som kallas utveckling. Frihet kan vara att inte äga en mobil . . .

  • 23 juni, 2012 at 22:51

   Ja det verkar sjukt. Själv har jag ingen dumbphone så jag behöver inte glo på kräket. Den ringer då någon vill prata med mig.

 10. Annarkia
  23 juni, 2012 at 22:18

  Fr.o.m. mitten av juli är jag befriad från alla fasta förbindelser med Telia och kör mobilt för hela slanten. …

  • Annarkia
   23 juni, 2012 at 23:03

   Vilket iofs ej är synonymt med att vara uppkopplad eller tillgänglig var eller när som helst … Bara lite smidigare och mindre kostsamt …

   • 23 juni, 2012 at 23:17

    Själv har jag klurat på om jag BARA ska ha mobil, men med tanke på mina telefonräkningar så är det oekonomiskt att ha ett fastpris-avtal. Jag ringer inte så mycket faktiskt.

 11. Beck
  24 juni, 2012 at 00:33

  Det förvånar mig att du inte anammat en riktigt bra smartphone Jinge. Jag menar för att vara en ”gamling” är du ju en flitig bloggare och då är ju en bra telefon perfekt. Finns ju appar så du kan blogga från mobilen t.ex. Sedan roliga fotoappar. Ta kort, skriv några rader och uppdatera bloggposter direkt i telefonen. Bra tidsfördriv när du åker kommunalt.

  • 24 juni, 2012 at 06:16

   Jaha, det förvånar dig?

   Jag menar för att vara en ”gamling” är du ju en flitig bloggare och då är ju en bra telefon perfekt. Finns ju appar så du kan blogga från mobilen t.ex.

   När jag har 24″ skärmar och riktigt tangentbord på en dumbphone så ska jag överväga saken.

   Sedan roliga fotoappar. Ta kort, skriv några rader och uppdatera bloggposter direkt i telefonen.

   Ok, den dagen mobiler har kamera och objektiv som är bättre än de grejer jag alltid har med mig så ska jag lyda ditt råd..

   Men det dröjer nog.. :-)

 12. lingon
  24 juni, 2012 at 11:43

  Vad är det för fel med hederlig gammeldags telefon? Funkar som regel när strömmen går, man behöver inte svara när man inte vill, det sköter telsvararen om, nummerpres finns oxo så man kan skita i att svara om man inte gillar det uppringande numret. Billigare att ringa från och ringa till än mobil etc etc. En telefon ska ju användas för att muntligt kommunicera med och tom ljudkvaliteten är oftast otroligt mycket bättre än många mobila förströelsemanicker. Vet inte hur många gånger man måste fråga om när det rings mobilt pga ljudkvalitet, dålig täckning, tåget åker in i tunnel, vindprassel etc.

  Men, för att nu inte bara vara hatisk och negativ, det kan finnas en poäng i att i vissa lägen vara nåbar per tel även när man inte har tillgång till vanlig trådtelefoni och då är ju mobilen bra att ha, kanske tom bättre än stenålderns PR-radio och röksignaler. Däremot det i många fall fördummande, passiviserande tids- slöseri och konsumtion makthavare och fabrikanter uppnår med dyra små mobilterminaler som kvickt bli omodärna och måste bytas ut för att man ska ha det allra senaste att impa på sin omgivning med, det gillar inte jag. Hur många har blivit påkörda av barnvagnskörande morsor som, fullständigt uppslukade av sina fåner, är helt omedvetna om sin omgivning? Hur många har blivit påsprungna av personer vars blick är som klistrad i en fånig liten skärm på ca 3 tum? Idioter som stannar precis när de klivit av rulltrappan eller av bussen precis framför sina medpassagerare som då likt dominobrickor faller en efter en, eftersom de bara måste skicka sitt sms just då, osv, osv, etc, etc.

  Att människorna tappar kontakten med värkligheten mer och mer är ju inte så konstigt när man tillhandahåller konsumtion av det som inte är, eller möjligen en liten snutt av, verkligheten. Förr var det TV och Dallas. Då räckte det kanske att vara klistrad framför burken en gång i veckan, nu är så många fast framför sina mobildisplayer att det som förr, förutom kanske under Dallastittandet då, var ett solidariskt engagemang för varandra numera endast är en förströdd axelryckning åt något man läst på sin lilla phåniga mobil när man sitter på pendeln. Att någon panschis kanske segnar ned pga akut sjukläge på sätet mitt emot är inget man ens märker…

  Visst, kamera i mobilen kan oxo vara en fördel om man behöver en snabb bild av något. Men hantverket att kunna bedöma en bilds kvalitet, ljus mm innan man tar den har nog nästan försvunnit idag. Man behöver ju inte vara ekonomisk med filmrutorna, eller kolla tid o bländare, skärpedjup och annat tekniskt, och än mindre kreativt, tjafs.

  Nä, gammal trådtelefoni med komplettering av mobil telefoni är OK, men allt det andra som nämnts liksom, för att ta ett ytterligare exempel, att många koncentrerar sig mer på att uppdatera fäjsboock på mobilen än att göra sitt jobb när de är på jobbet och ska interagera socialt både med kollegor och andra människor.

  Sorry, det globala hatet mot allt och alla i samhället har uppenbarligen slagit rot i mitt sinne oxo, så här var det inte förr…

 13. 24 juni, 2012 at 15:03

  Jag har aldrig haft fast telefoni, tänker aldrig skaffa.

  Jag får gmail, sms, telefon mm allt i mobilen som alltid är på och i närheten. Folk i min närhet vet att jag inte gillar prata telefon så de skriver oftast till mig (gmail,sms osv) och det gillar jag.

  Ja, det är en generationsfråga.
  Att skriva till varandra är mk effektivare än babbla tycker jag.

  • Charles
   26 juni, 2012 at 08:50

   Jag önskar att jag kunde göra som du och skippa det fasta telefonnätet. Men där jag bor (9 mil från Stockholm!) har Telias ”rikstäckande” mobilnät ingen täckning. Och Telia anser att det inte är lönsamt att se till så att mitt bostadsområde får tillfredsställande täckning. Jag är därför hänvisad till att fortsätta med mitt abonnemang på Telias fasta telefoni om jag vill ha kontakt med omvärlden från hemmet.

 14. 24 juni, 2012 at 15:07

  Jag glömde tillägga att jag gör YouTube-jobb, Universitetsstudier och mycket annat med mobilen också.

 15. 24 juni, 2012 at 15:12

  Nu har det gått flera minuter och du har fortfarande inte godkänt/ickegodkänt mina inlägg här….med en smartphone hade vi vetat för länge sedan hur det står till och vi hade gått vidare i livet, mycket snabbare, smidigare, effektivare…you name it. Tack för mig.

  • 24 juni, 2012 at 15:36

   Jag sitter inte och passar bloggen, och skulle inte gjort det heller med en dumbphone.. :-P

 16. Gösta Berling
  26 juni, 2012 at 20:39

  Visst är detta en generationsfråga, men … Jag har sällan blivit så förvånad som över flera av svaren här. Att de flesta ”unga” i princip aldrig använder fast telefoni vet jag redan, men ingen har förklarat varför … Ni bara skriver att ni har inte fast telefoni (eller tänker avsluta abbonemanget). Men varför?? Mobiltelefoni är dyrare, det hörs sämre, den tystnar när batteriet blivit urladdat, man måste bära den på sig osv. Och ni ”yngre” tycker inte att det spelar någon roll ??

  Det är väl så att fast telefoni av någon anledning fått samma aura av ”tråkighet” omkring sig som SVT hos ”unga” (lika oförtjänt och obegripligt det).

  Jag uppskattar verkligen och använder förstås mobiltelefon utomhus (där det finns täckning) samt gillar extrafunktioner som SMS, MMS, kamera o dyl, men det är inte det det handlar om.

  • 26 juni, 2012 at 20:50

   Vi som är lite äldre blir väl inte lika imponerade av dumbphones antagligen..

   • Petter
    27 juni, 2012 at 03:05

    Svårt att vara billigare än en kontantköpt telefon och kontantkort. Dit unga flyttar idag har vi redan internet-uppkopplingen via fiberlan/fiber eller kabeltvnätet, självklart skaffar man inte telia-abonnemang på koppartrådarna om de ens finns. Utanför stan här är de första telestationerna som stängs ner och inte ersätts också. Har man många vänner som gnölar kanske det blir en del däremot :) Vill man vara enstörig är det definitivt billigare utan fastnätsabonnemang. För några kronor på mobilnätet så får man datatrafik till mail, chat, och mer SMS än man vill använda. Alla kommer ha samma möjligheter i takt med att de enklare telefonerna försvinner oavsett hur mycket de använder det eller inte. Smartphones är både mer användbara och i stort billigare än telefonerna folk köpte för några år sedan.

    För några år sedan gnälldes det att ungdomar sprang omkring med MP3-spelare :) Eller tja det är väl ett tiotal år sedan nu. Mobilnätet är inte så kul i säg, men idag springer vi iaf inte omkring med telefoner, musikspelare och PDA/handdatorer. Inte behöver vi någon Commodore för att spela heller. Saker går framåt. Gnäll och människor som ser ut att missbruka tekniken består :)

Comments are closed.