SVT:s Japanbevakning – Usel!


Den som följer nyheterna på CNN, BBC och al Jazeera undrar givetvis hur det kommer sig att Sveriges Television visar storslalom och annan sport i TV1. Praktiskt taget alla TV-bolag i världen visar live nyheter från Japan, och Internet är just nu det enda sättet att skaffa sig nyheter i realtid. Där live-streamar alla stora kabel-TV-bolag sina livesändningar.

Man får se hur båtar slits från sina förtöjningar och följer med tsunamivågen, man får också rapporter som berättar att ett japanskt kärnkraftsverk aldrig hann stänga ner ordentligt, och man vet ännu inte vilka konsekvenser det kommer leda till, men rapporter kommer just nu att det brinner. (!)

Sveriges Television anser uppenbarligen att svenska folket anser att Anja Perssons misslyckade i storslalom är viktigare än det som händer i Japan.

http://english.aljazeera.net/watch_now/

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12307698

Live Japan, http://wwitv.com/tv_channels/6810.htm

Man har nu kommit fram till att denna jordbävning är en av de fem-sex största någonsin och man säger att den nått 8.9 på Richterskalan. Hawaii ska drabbas 14.00 av tsunamin och flera öar i Stilla Havet kommer helt sköljas över av vågen. Fyll gärna i listan med kanaler som sänder live på nätet. Tipsa gärna om livelänkar till andra TV-bolag så lägger jag in dem.

Uppdatering 11.55: Nu meddelar NHK World att ett av kärnkraftsverken har fått fel på kylanläggningen och kärnreaktionen fortsätter och man kan inte stoppa den.

Uppdatering 13.35: Man kan fråga sig vilka konsekvenser detta får i övrigt? Japans ekonomi är visserligen stor men – dålig. Vad som händer på sikt är svårt att sia om, men visst kan detta påverka världsekonomin.

it , , , , , dn1 svd123 ex gp1 svt12 ab123


14 svar till “SVT:s Japanbevakning – Usel!”

 1. Matlagning och mode är mycket viktigare för det svenska folket. Förutom möjligen Idol och Big Brother och … och …

  Tack och lov att man i Skåne har tillgång till dansk teve!

 2. Har just försökt nå SVT för en kommentar till deras dåliga bevakning av den här jordbävningen i Japan. Blev av en manlig telefonsvarare hänvisad till ”Tittarservice” som öppnar kl 14:00 !!! Säger väl allt om hur man värderar nyhetshändelser på det bolaget!!!!

 3. Hej, SVT har ingen nyhetskanal, vilket ju de kanaler ni tar upp är i grunden. Rapport har dock sänt extra flera gånger i dag och förlängt ordinarie sändningar. Nästa är en förlängd sändning 16.30-16.45 i SVT1. Sedan förlängs Aktuellt med en kvart, vi har en extra Rapport 23.30 i SVT1 och i morrn sänder vi Gomorron Sverige extra 9.00-9.45. Därtill vill jag slå ett slag för det fantastiska nätet, där vi på vår hemsida sänder extra hela tiden!

  Hälsar,

  Morgan Olofsson
  redaktionschef Rapport

  • Det vet vi Morgan! Men det är inga större problem att ändra tablån, det går att lägga in halvtimmes eller timvis nyhetsuppdateringar i t.ex. SVT2 med en rullande skylt om att nästa nyhetssändning kommer si eller så. Jag har pratat med Rapportfolk och de säger själva att de velat sända kontinuerligt men att sändningsledningen för SVT1 har sagt nej. En kamrat som oxo ringde berättade att en majoritet av journalisterna ville sända och att de var sura för att de fått nej.

   Han ringde eftersom han har en kamrat som arbetar på Rapport. Visst, nätet är ett alternativ för dem som har Internet. Själv kollade jag BBC, al Jazeera och WWITV (NHK) på nätet och konstaterade bara att SVT inte ens körde timvisa uppdateringar.

   Jag tycker att det är ur-svagt, och det tycker nog de flesta som haft möjlighet att titta på TV idag.

 4. Håller med man får gå ut på nätet för att få info, som om vi bodde i en nedlåst diktatur av nåt slag.

  Världen kretsar runt Sverige men världshändelser når visst inte ut till våran avlägsna del av globen…

 5. Tycker också det var märkligt. En av de kraftigaste jordbävningarna i modern tid drabbar ett tättbefolkat område och mycket, mycket dramatiska bilder rullar in. Det tycker SVT är material för högst en halvtimmes extrasändning under dagen. Vad krävs för att de ska sända nonstop? Jag tror det är SVT folk vänder sig till när det händer något dramatiskt i världen. Vad får de se? Slalom!

    • Youtube är inget etablerat media, dessutom så måste en länk innehålla exakt vad inslaget handlar om. Utan sådan beskrivning så stryks länken, se reglerna för kommentarer!