Snörekord på snörekord

Jag har varit inne på ämnet förut, men varje gång jag säger att detta är den mest snörika december jag kan minnas i Haninge så dyker det upp kommentarer om att såhär har det alltid varit i – Vuollerim, eller var den som kommenterar kommer ifrån. Som ett argument för att jag har fel om snömängden i – Haninge…

Hur det nu kan bli fel på en utsaga från Handen i Haninge för att det var mer snö någonstans uppe i Norrland? Ändra fram till igår kväll så hade SMHI:s veckoprognos flaggat för ordentligt med snö i trakten innan nyår, nu är snövarningarna borta och istället handlar prognoserna om sträng kyla. Med sträng avser man uppenbarligen temperaturer mellan minus tio grader ner mot tjugo.

För egen del har jag funderat på om jag ska bege mig till Skansen för att höra Tennysons dikt live, men sist jag gjorde det hade publiktillströmningen blivit så våldsam att man knappt tog sig fram till Stora scenen. När jag var där flera gånger i rad i tidigt sjuttiotal så var publiken inte fler än 3-500 besökare.

Bakom mina tankar finns också en önskan om att fotografera Stockholm och alla fyrverkerier. Men att vara utomhus alltför länge i stark kyla tilltalar mig inte. Möjligen nöjer jag mig med att fotografera en eller annan snödriva hemmavid. Uppe i Norrland har de fått så mycket snö att de inte längre har någonstans att tippa den. I Stockholm får man väl som vanligt använda Mälaren som avstjälpningsplats om det blir för stora snömängder.

snö
Fyrverkerier är bland det bästa jag vet.

En återgång till plusgrader i kombination med kuling och regn i en vecka, det skulle passa undertecknad som hand i handske. Möjligen får det vädret vänta tills ungarna börjar skolan igen…

intressant Andra om: , , , , , , , dn svd ex1 ab1 t

  7 comments for “Snörekord på snörekord

 1. palle
  28 december, 2009 at 10:48

  Jo, det löjligaste var att P1-morgon hade för några dagar sedan reportage om hur den ”globala uppvärmningen” kommer slå hårt mot svenska skidorter lol . Inte ett ord om att den globala medeltemperaturen har sänkts de senaste 10 åren.

  Om kartan inte stämmer med verkligheten tror och följer vissa ändå sina egna kartor :-( .

 2. 28 december, 2009 at 12:22

  Här har det spåtts -10 men fortfarande står det 0 på termometern.

  • 28 december, 2009 at 12:48

   Här är det minst 3-4 grader varmt just nu. Misnst, kanske varmare…

 3. 28 december, 2009 at 12:46

  Jag skulle ha plåtat parkbänken igår, rekordmycket snö. Idag har det nog sjunkit undan..

 4. John
  28 december, 2009 at 13:45

  Varför inte bara skriva till SMHI och fråga om de har snödjupsdata för Haninge (eller däromkring), så slipper du spekulera i att ”detta är den mest snörika december jag kan minnas i Haninge”? Minnet är stundvis selektivt.

  Här finns adresser till kontaktpersoner:

  http://www.smhi.se/Produkter-och-tjanster/professionella-tjanster/statistik-och-data/snodjup-1.2950

  • 28 december, 2009 at 14:03

   Jag behöver inte. Jag har bott här sedan 1961-2 och det har inte varit en såhär snörik december under den tiden. Thats it!

 5. Roland
  28 december, 2009 at 21:24

  Inte bara Haninge är snörikt. Förra veckan sattes nya eller tangerades gamla snörekord på 877 olika orter i USA.http://wattsupwiththat.com/2009/12/27/877-new-snowfall-records-set-or-tied-in-the-usa-in-the-last-week/

Comments are closed.