Snökanonen kommer, håll i hatten!


Just nu varnar SMHI Kalmar län och Öland i en klass2-varning angående den kommande ”snökanonen”. Dessutom hävdar de på hemsidan att det ska bli närmare – 20° här i Haninge på söndag natt.

Det finns gott om fria bilder på snökanoner på nätet, men själv fastnade jag för denna Wikibild som kontrast till begreppet. Det är en gammal militär pjäs som säkerligen har stått utanför något regemente någonstans. I morse när jag vaknade var det – 15° utomhus, och även om temperaturen har stigit en aning nu så ser det ruskigt kallt ut när jag kikar ut genom fönstret. Och någon snökanon har jag inte sett till trots att SMHI varnar för en sådan enligt varningsklass 1 för oss här på Södertörn.

Jag kan under alla omständig-
heter påstå att Stockholms län normalt drabbas av stora trafik-
svårigheter om det kommer ett häftigare snöoväder. Numera så finns det väl knappast några kommuner som har en egen snöröjning, det betyder att man får lita på privata entreprenörer, något som väl fungerar vid normala snöstormar, men som aldrig fungerar om det blir något häftigare. Man ställer in busstrafiken och tågen ställer in sig själva, och bilisterna far omkring på vägarna som en tvål i ett badkar.

Häromdagen så läste jag en bloggarkollega som ondgjorde sig över att någon hade sagt att bilister bör klara att köra med uppställ i varje kurva, något som bloggaren ifråga tyckte var dumt. Men det är långt ifrån korkat, bilister som inte är tekniskt skickliga bör färdas på sparkstötting vid idogt snöande. Den sortens bilister är nämligen särskilt vanliga i 08 måste jag erkänna.

Kolla norrlänningar och andra ute i landet, de klarar halkan hundra gånger bättre än dem vars telefonnummer börjar på 08. I norrland klarar man väl sig med 2-3 bilbärgningsföretag, i Stockholm finns det säkert ett tiotal, minst. Egentligen borde det vara lag på att Stockholmare ska ha blinkande små lampor på bilen vid snöfall..

it Andra om: , , , , , , ab1 sr1 ex dn1 svd1


4 svar till “Snökanonen kommer, håll i hatten!”

  1. Här i Bagarmossen avgav vår lokala väderstation på balkongen, -13gC kl 05.45.
    På tal om vädret och ingenting; vet Ni vem jag stötte ihop med igår, när jag var på väg till min Thaiboxning? Jo ingen mindre än Göran Persson. Jag var på vippen att framföra mina tankar om Sossarnas senaste partiledaravgång som inte berodde på något annat än inställningen om Europakten. Julholt var en äkta vänstersosse, och det kunde naturligtvis inte de borgligt ägda medierna, Alliansen, EU samt socialdemokratiskt partiet acceptera. Moderaternas Schlingmann i all ära men sossarna kan OCKSÅ manipulera medierna – när de vill. I Görans Perssons fall så tycker nog han lika som Julholt, men som den Persson kan stanna kvar i Maktens korridorer – då det var LO-borgen som han kom ut ifrån.
    På tal om ossarnas nya ledaren, så är han en mycket svag sådan och kommer att låta sig styras av gänget runt Göran Persson, i bakgrunden.

    • men som den utstuderade Makaveli fan han är, håller ALLTID Göran Persson med MAKTEN. Det göra att Göran Persson kan stanna kvar i Maktens korridorer – då det var LO-borgen som han kom ut ifrån.

      Ska det vara oinget annat!