SMHI, skämmigt!


Den senaste tiden har det funnits anledning att klaga på SMHI ett antal gånger, dels för att hemsidan varit nere, men också för att sidan visar olika prognoser för t.ex. Haninge kom-
mun samtidigt. Och nu idag så kan man lägga till ytterligare ett ord – kapacitetsproblem.

När jag försökt komma fram till varningssidan och den sida som visar åskradarn så går det oftast inte, jag får istället meddelandet som bilden visar. Och det är faktiskt riktigt, riktigt dåligt. Givetvis så beror det på att många människor just idag är intresserade av hur åskvädret utvecklar sig och då kan inte Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut ge medborgarna besked beroende på – kapacitetsproblem!?

Det är just i samband med extrem väderlek som det är riktigt viktigt att servrar fungerar som de skall, och att kapaciteten är så tilltagen att den kan klara hundratusentals anrop. Men inte hos SMHI, där har man uppenbarligen inte ansett att det är nödvändigt att bygga en hemsida som klarar extrem trafik, antagligen är bandbredden lite svenskt lagom.

Att man inte dragit slutsatsen att det ska fungera till hundra procent är utomordentligt förvånande. Jag vet inte, men det kan tyda på att det är något fel även i SMHI:s ledningsfunktion, att det finns chefer som borde byta yrke. Det är lätt att inse att hela systemet brakar ihop vid en ännu extremare vädersituation, vad det skulle få för konsekvenser kan man bara spekulera om, men att vissa i SMHI:s ledning behöver bytas ut är knappast en spekulation.

i , , , , , , , , ex1 ab12 svd dn12 svt t


28 svar till “SMHI, skämmigt!”

 1. Prognosen som det ser ut nu:
  Sol och 27 grader fram till 16, regn vid 18-tiden ingen åska

  • Jag kommer fram ibland, men ofta blir det time-out på varningar/åska. Yr.no går som tåget och huvudsidan laddas låångsamt. Testade oxo via en proxy och det var likadant. Någon tidning skrev att det kunde komma ”upp till” 50 mm regn, det vore GULD eftersom varenda gräsplätt är brun.

   • Jag tror inte att det finns så mycket regn kvar när det når upp till Stockholmstrakten, det lilla vi fick var som att hälla 1 liter vatten i Östersjön, så hoppas inte på för mycket, och värmen består.

 2. SMHI har också fått smaka på svångremspolitiken genom åren. Det brukar ge genomslag här och var.

  • Svångremmen borde användas på ett annat sätt när folk hindras från att läsa vädernyheterna på nätet… :-I

  • Jag har 100 Mbit telia… Dessutom hade jag upprepade timeout vid flera tillfällen från 10.00 fra, till 13.00 Vi var många som kollade efter information, men jag kom oxo igenom ett antal gånger. Resten av nätet gick som ett spjut…

   • Du kanske är för snabb för SMHI?
    Jag har varit inne massor av gånger hos SMHI senaste timmarna och har inte märkt minsta problem, de är ovanligt snabba dessutom, tycker jag. Konstigt att det skiljer sig så mycket.

    • Ptja, när ”allt” annat går som tåget av de sidor jag besöker så faller givetvis tanken på kapacitetsproblem. För även när jag bevisligen är framme på en av deras sidor så laddas det slött som faen. Men nu närmar sig alla plustecken så när som helst blir det sladd ur på den här kanten.

     Det är nu man skulle haft mobilt bredband.. :-) Mörkret sänker sig snabbt just nu…

     Inom fem minuter så öser det ner här.

      • Det verkar ha parkerat över Kalmarsund. Jag bor c:a 7 mil väster om Kalmar och vi fick precis en ny snyting och mer tycks vara på väg söderifrån

 3. Jag har kollat Smhi femton tjugo gånger sedan tidigt i morse. Jag har fått upp motsvarande bild vid hälften av tillfällena jag provat, huvudsidan funkar bättre men åsksidan sämst. Jag har Bredbandsbolaget och bor i Södertälje

 4. Jag har också haft problem med just SMHI nu på förmiddagen. Segt, men jag har kommit fram till slut.

  • Jodå visst har vi hört talas om yr.no (använder den även ibland) men vad jag har sett så visar den inte åskan (bilxt-registrering.

 5. DN: ”Vid klockan 17.04 blev hela Gotland strömlöst sedan åska och blixtnedslag slagit ut elkablarna till fastlandet, uppger Gotlands Energi AB (Geab). Det innebär att samtliga cirka 32.000 abonnenter på ön är strömlösa.”

  • Ons 32000 skulle mycket väl gå att försörja med ett antal vindsnurror, det blåser ju för jämnan där. Då skulle elkablarna från fastlandet bara ha sekundär betydelse i stället för primär.
   Dock har jag för mig att det finns ett reservaggregat på ön i händelse av stopp i försörjningen från landet, men det tar förmodligen rätt många timmar att starta upp.

   • Nu precis är strömmen tillbaka i södra visby.

    Borta lite drygt två timmar…

     • Ingen aning tyvärr. Lokala tidningarna och radion har inte uppdaterat sina hemsidor sedan 18.30 o GEAB nämner inte avbrottet alls…
      Men i stort sett alla abonnenter ska ha fått tillbaka strömmen.

 6. Svalorna flyger lågt i dag, också en indikator på vad som väntar. För övrigt Jinge, det drar omkring här en eller två större flockar med trastfågel av nått slag, har aldrig sett dem förut.

   • Jo, men det hjälper inte. De förflyttar sig så snabbt mellan träden. De håller sig på lite avstånd, de är inte lika toleranta med hur nära man kan vara som de andra trastarna som är här.De har befunnit sig här i några dagar nu.
    Det jag funderar över är om det är fåglar från Ryssland, de har på sina håll ännu värre värme och torka än här. De är kanske hungriga illegal invandrare. ;) En del riktigt svåra ryska vintrar gör ju att vi kan se en och annan annan ”ryss” här.

    • Det låter ju EXTRA intressant.. :-) Var bor du någonstans? Du kan ta det via kontakt-funktionen om du vill :D

     Känner du inte någon fågelskådare som har en juste tubkikare? Gå in på http://www.artportalen.se/birds/ och leta rätt på din ort och kolla efter obsar, den kan finnas med där, eller snarare BÖR finnas om det är en ovanlig pippi. Annars är det nog tyvärr så att den bara är ovanlig just där du bor, att den är mycket vanlig i Skåne eller i Norrlands inland (typ). Varenda gång jag ser en raritet så är det ingen när jag kollar med kunniga personer. En bra kamera, alt kamera med stort zoomomfång, är alltid bra att ha… :-)

     Grönbena

     Den här Grönbenan fotograferade jag vid Sveavägen (dammen statsbiblioteket) antagligen den första som fotograferats på marken inannför tullarna… :-P (Eländig motljusbild men – bevis) :D

     En hyfsat bra kamera med jättezoom kan man få för 3-4 papp, men det skadar ju inte om man är intresserad av fotografering.. :-/

 7. Antiklimax! En mindre mängd regn var det enda som nådde hit till Stavsnäs. Ingen åska alls vad jag kunde höra.