Skumma saker i Google Earth


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu i dagarna har vi kunnat läsa om forskare som upp-
täckt underliga formationer i marken i trakterna av Brasilien och Columbia (?). Man säger att det är rester från en tidigare civilisation, något som jag tror är en överdrift av stora mått.

Men visst är det spännande att titta på världen från Google Earths perspektiv. Sist jag skrev om saken så fick jag en länk till en hemsida där man kunde omvandla koordinaterna till en hyperlänk, det tipset slarvade jag bort i samband med att Firefox kraschade. Är det någon som har uppgiften så skulle jag bli glad för tipset i repris.

Bilden här till höger föreställer en åker nere vid Hammersta i Ösmo. Mönstret i gräsmattan visar att något har funnits där, något som inte finns där idag. Det lustiga är att det inte syns från marken, bara på satellitbilder. Något till höger om denna bild finns ruinen efter den äldsta byggnaden i Hammersta, antagligen byggd på 12-1300-talet.

Jag är helt övertygad om att man skulle kunna hitta åtskilliga fornlämningar om man bara iddes sitta och titta på Google Earth. Själv har jag roat mig med att titta i öknar för att se hur det ser ut från ovan. Nu senast tittade jag på Jemen, ett land som bara tycks bestå av berg och öken.

Synd att inte tidningarna bemödar sig om att ordna till länkar till Google Earth då de skriver om saker som ”upptäckts”, något som lär bli allt vanligare.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]hammerstaSkumma märken som bara syns från luften.

KMZ-Länk till Hammersta * KMZ-länk till det DN berättar om

intressant Andra om: , , , , , ab dn t
[/column]


13 svar till “Skumma saker i Google Earth”

  1. Metoden är gammal. Förr i tiden brukade man flyga över ett område, helst kring soluppgång/solnedgång för att kunna se spår av gamla ruiner.

  2. Google Earth är kul att labba med. Jag brukar kolla skärgården, tänk om det hade varit i realtid.. :-)

  3. Har ni någon kul länk att ladda och att promenera runt om i världen med morgon-kaffe i handen istället att läsa tidningar? :-)

  4. ”Redan på 60?talet flög den välkände flygarkeologen Esse Eriksson över Foteviken norr om Skanör/Falsterbo och fotograferade något som han tyckte såg misstänkt ut nere i vattnet. På hans fotografier kan man i inloppet till Foteviken skymta något mörkt, en stenspärr som skulle visa sig vara en 900 år gammal försvarsspärr.

    När några danska marinarkeologer från Vikingeskibshallen dök där 1981, fann de ett skepp som påminde om de vikingatida Skuldelevskeppen i Roskilde. Därmed startade ett dansk?svenskt samarbete där Vikingeskibshallen tillsammans med bland annat Malmö sjöfartsmuseum och de svenska och danska sportdykarförbunden utförde en marinarkeologisk undersökning av området.

    Det första vrakfyndet, Foteviksskeppet, grävdes ut och bärgades och under arbetet med att mäta upp och kartlägga själva spärren hittades ytterligare fyra skepp. De två största fynden var rester av två cirka tjugo meter långa krigsskepp, medan de två andra sannolikt var mindre handelsskepp som både kunde ros och seglas. Liksom Foteviksskeppet torde de ha varit 2,5–3 meter breda och omkring 14 meter långa.

    De nya vrakfynden var dock i så pass dålig kondition att de inte bärgades utan täcktes över igen efter utgrävningens slut. De klinkbyggda skeppen hade lagts på toppen av den försvarsspärr som byggts i inloppet till viken, kanske som en extra försvarsåtgärd mot den danske kungen Niels väntade invasion av Skåne år 1134.

    Erik Emmune som redan lagt under sig Lund och Skåne lyckades emellertid besegra kungen och driva honom tillbaka. ” Jag har rekonstruerat Fotevik 1 som döpts till Erik Emune.