Skumma saker i Google Earth

Nu i dagarna har vi kunnat läsa om forskare som upp-
täckt underliga formationer i marken i trakterna av Brasilien och Columbia (?). Man säger att det är rester från en tidigare civilisation, något som jag tror är en överdrift av stora mått.

Men visst är det spännande att titta på världen från Google Earths perspektiv. Sist jag skrev om saken så fick jag en länk till en hemsida där man kunde omvandla koordinaterna till en hyperlänk, det tipset slarvade jag bort i samband med att Firefox kraschade. Är det någon som har uppgiften så skulle jag bli glad för tipset i repris.

Bilden här till höger föreställer en åker nere vid Hammersta i Ösmo. Mönstret i gräsmattan visar att något har funnits där, något som inte finns där idag. Det lustiga är att det inte syns från marken, bara på satellitbilder. Något till höger om denna bild finns ruinen efter den äldsta byggnaden i Hammersta, antagligen byggd på 12-1300-talet.

Jag är helt övertygad om att man skulle kunna hitta åtskilliga fornlämningar om man bara iddes sitta och titta på Google Earth. Själv har jag roat mig med att titta i öknar för att se hur det ser ut från ovan. Nu senast tittade jag på Jemen, ett land som bara tycks bestå av berg och öken.

Synd att inte tidningarna bemödar sig om att ordna till länkar till Google Earth då de skriver om saker som ”upptäckts”, något som lär bli allt vanligare.

hammerstaSkumma märken som bara syns från luften.

KMZ-Länk till Hammersta * KMZ-länk till det DN berättar om

intressant Andra om: , , , , , ab dn t

  13 comments for “Skumma saker i Google Earth

 1. Thomas
  12 januari, 2010 at 14:21

  Metoden är gammal. Förr i tiden brukade man flyga över ett område, helst kring soluppgång/solnedgång för att kunna se spår av gamla ruiner.

 2. Max
  12 januari, 2010 at 16:43

  Google Earth är kul att labba med. Jag brukar kolla skärgården, tänk om det hade varit i realtid.. :-)

 3. 12 januari, 2010 at 17:29

  Har ni någon kul länk att ladda och att promenera runt om i världen med morgon-kaffe i handen istället att läsa tidningar? :-)

  • Boris
   12 januari, 2010 at 18:46

   http://www.panoramio.com/

   Personligen är det här en favorit, både det bedårande landet och den underbara musiken:

   • 12 januari, 2010 at 19:35

    alltså, Boris…you tube länken är underbar. Jag vill gärna flyga över städerna på så sätt om det finns liknande program…men den där i första länken …nej, inte så spännande :-(

    …har du något program som på you tube..? :-)

 4. Robert
  12 januari, 2010 at 22:11

  Jag hittar ingen funktion för att göra en direktlänk till Google Earth-kartan, men man kan ta ”Visa i Google Maps” och få en direktlänk dit istället – nästan lika bra.

  Som den här till Hammersta: http://maps.google.com/maps?ll=59.019414,17.986792&z=17&t=h&hl=sv

  • 12 januari, 2010 at 22:16

   Den var rätt bra, går att använda isf KMZ-filer, men det retar mig att jag inte hittar den hemsidan jag talar om.. :-:

 5. stigman
  13 januari, 2010 at 10:49

  ”Redan på 60?talet flög den välkände flygarkeologen Esse Eriksson över Foteviken norr om Skanör/Falsterbo och fotograferade något som han tyckte såg misstänkt ut nere i vattnet. På hans fotografier kan man i inloppet till Foteviken skymta något mörkt, en stenspärr som skulle visa sig vara en 900 år gammal försvarsspärr.

  När några danska marinarkeologer från Vikingeskibshallen dök där 1981, fann de ett skepp som påminde om de vikingatida Skuldelevskeppen i Roskilde. Därmed startade ett dansk?svenskt samarbete där Vikingeskibshallen tillsammans med bland annat Malmö sjöfartsmuseum och de svenska och danska sportdykarförbunden utförde en marinarkeologisk undersökning av området.

  Det första vrakfyndet, Foteviksskeppet, grävdes ut och bärgades och under arbetet med att mäta upp och kartlägga själva spärren hittades ytterligare fyra skepp. De två största fynden var rester av två cirka tjugo meter långa krigsskepp, medan de två andra sannolikt var mindre handelsskepp som både kunde ros och seglas. Liksom Foteviksskeppet torde de ha varit 2,5–3 meter breda och omkring 14 meter långa.

  De nya vrakfynden var dock i så pass dålig kondition att de inte bärgades utan täcktes över igen efter utgrävningens slut. De klinkbyggda skeppen hade lagts på toppen av den försvarsspärr som byggts i inloppet till viken, kanske som en extra försvarsåtgärd mot den danske kungen Niels väntade invasion av Skåne år 1134.

  Erik Emmune som redan lagt under sig Lund och Skåne lyckades emellertid besegra kungen och driva honom tillbaka. ” Jag har rekonstruerat Fotevik 1 som döpts till Erik Emune.

  • 13 januari, 2010 at 10:54

   Rackarns så intressant!!

 6. piamaria
  14 januari, 2010 at 16:02

  Intressanta artiklar du skriver.

Comments are closed.