Ska du också äta koskit ikväll?
Ska du gå med vänner på lokal, eller ska du sitta hemma i TV-soffan och titta på DN-galan och äta chips, dricka ett par groggar eller tre? Var och en blir salig på sin fason, och för egen del vet jag inte riktigt vilket det blir än, fast groggar blir det inte, det vet jag.

Att det råder torka och hungersnöd i Afrika känner du kanske till, nu lär Sverige ha omfördelat några miljoner till bistånd, men tidigare i år drog högerregeringen helt enkelt in en miljard av biståndspengarna. Antagligen vill man sänka skatten med hjälp av dessa pengar, satsa dem på ett ytterligare jobbskatteavdrag. För så agerar en högerregering, empati finns inte som bekant, det är bara skattesänkningar som gäller.

Men du kan göra skillnad ändå, redan nu idag, långt innan valet 2014 då du får en god chans att ställa allt tillrätta. Det du i så fall kan göra är att SMS:a en slant till Radiohjälpen, precis som jag. Jag skickade en tvåhundring, jag måste kolla igenom räkningarna först innan jag skickar mer.

Radiohjälpen: ”Stöd Radiohjälpens insamling för torkans offer.

Miljoner människor på Afrikas Horn har drabbats av den värsta torkan på 60 år. Somalias fortsatta sönderfall resulterar i enorma flyktingströmmar in i Kenya. FN vädjar nu om att alla krafter sätts in för att undvika massvält. Radiohjälpen kan styra pengar via svenska organisationer på plats så att de används väl.

Du kan rädda människors liv genom att sms:a 50, 100 eller 200 kr till nr 72 999 eller betala till plusgiro 90 1950-6 eller bankgiro 901-9506.”

DN: ”Swaziland i södra Afrika är ett av de mest hiv-drabbade länderna i världen. Det är också ett fattigt land med en regering som i princip är bankrutt.

På onsdagen demonstrerade hundratals människor i huvudstaden Mbabane för att protestera mot den ekonomiska situationen i landet, rapporterar brittiska BBC News.

Sipho Dlamini som anordnade demonstrationen uppgav då att hungersnöden driver hiv- och aids-smittade att äta kospillning utblandad med vatten, eftersom bromsmedicinerna bara verkar om man har ätit något.” (Texten fortsätter under annonsen)


Själv brukar jag inte skicka pengar till bistånd i normala fall, jag stöder hellre olika befrielserörelser om jag har en hundring över, men situationen är så katastrofal i Afrika att familjer tvingas lämna sina småbarn vid vägkanten (Aljazeera) för att åtminstone rädda någon av ungarna. Och när vår regering hellre sänker skatterna än att bidra med en del av vårt överflöd till dem som har det väsentligt sämre än oss så står jag helt enkelt inte ut. Jag kan helt enkelt inte vänta till 2014. Kan du?

it Andra om: , , , , , , Läs oxo: altruist, annarkia, lasse, humanlabrat, johannes, parkstugan, varghjärta, allende, k&å, 1, zaramis, 1 dn1 svd1 ex1 ab1 sr1


9 svar till “Ska du också äta koskit ikväll?”

 1. Jag kan inte tänka mig någon bättre investering för pengar idag. Rent vatten och mat till folk som håller på att dö av svält. Måste dock hålla koll på våra utgifter jag med innan jag skickar mer. Men jag sörjer att det måste ske igen. Varför lär sig ingen av sådana erfarenheter? Det här borde åtgärdas av stater och FN långt innan mödar måste kväva sina svältande barn för att de inte står ut med att se deras långdragna dödskamp, som en arabisk journalist på plats brättade för arabiska aljazeera.

 2. Bra skrivet!

  Mot bakgrund av de tragiska händelserna i Norge är det inte så konstigt att svältkatastrofen försvinner i mediebruset. Men de bruna åsikter och den cynism som svämmar över internet där man inte har möjlighet att känna solidaritet och medmänsklighet med utsatta människor utanför Sverige är skrämmande.

  Medan Somalia är härjat av inbördeskrig är Swaziland ett relativt fredligt land som inte ensamt kan hållas ansvariga för krisen. Ofta går det att förebygga problem och skador som uppstår till följd av torka men det kostar pengar och där måste vi ta vårt ansvar och skänka pengar till dem som bäst behöver det.

 3. Kommer också att ge ett bidrag.
  Men visste ni att om världens dollarmiljardärer 2007 gav 20% av sina tillgångar (4,4 biljoner) skulle det räcka till att ge världens befolkning tillgång till vatten, basal hälso- och sjuksvård och basal utbildning under 10 år. (Toussaint E, Millet D. Debt,the IMF and the World Bank. Montly Review Press, 2010:sid 43; Forbes Magazine mars 2008). Säkert har de några procent till som helt kan lindra nöden. Vad gör de för att lindra nöden tror ni?
  Troligen gäller ”änkans skärv” (Nya Testamentet) här!

 4. Kommer också att ge ett bidrag.

  -Men visste ni att om världens dollarmiljardärer 2007 gav 20% av sina tillgångar (4,4 biljoner) skulle det räcka till att ge världens befolkning tillgång till vatten, basal hälso- och sjuksvård och basal utbildning under 10 år. (Toussaint E, Millet D. Debt,the IMF and the World Bank. Montly Review Press, 2010:sid 43; Forbes Magazine mars 2008).

  **Denna bok visar mycket tydligt hur IMF, Världsbanken och USA:s regering (”Wahington Consensus”) har tvingat på många fattiga länderna en ekonomiska politik som ökat fattigdomen, vilket också framgår av Nobelpristagaren Joseph Stiglitz’ böcker.**

  **Detta beskrivs kort i artikel i senaste numret av FIB-Kulturfront, och troligen av en artikel i komman nummer (av mig).

  Säkert har de några procent till som helt kan lindra nöden. Vad gör de för att lindra nöden tror ni?
  Troligen gäller ”änkans skärv” (Nya Testamentet) här!

  Reply

 5. Hur mycket har Reinfeldt skickat av sina privata pengar till svältande och behövande de senaste 20 åren? Jag gissar på 0 kronor!

  • Moderaterna har ju gjort om biståndspolitiken så att fokus i mindre grad är på hjälp/stöd och i större grad på att ge svenska företag möjligheter att tjäna pengar på kontrakt i de länder man ska hjälpa. Samtidigt har de gjort om så att biståndspengar går till vissa tjänster i ambassader/Sidakontor i u-länder på ett sätt som tidigare inte skedde. Tidigare var 1% bistånd konsensus men nu urholkar ovanstående 1%-målet. För att svara på din retoriska fråga så är svaret nog tyvärr snarare att Reinfeldt vill tjäna pengar på de behövande snarare än att hjälpa dem.

   • Och du tror socialdemokraterna var bättre? haha, tillåt mig skratta. Socialdemokraterna har tyvärr samma struktur som Alliansen.Alliansen är bara en förlängning av Göran Perssons politik. De styrs av nyliberalism och girighetens roffarkapitalism och har totalt glömt bort solidaritet och rättvisebegrepet. Urholkningen av biståndet har pågått sedan nyliberalen och fasadsocialisten Göran Persson. Nyliberalismen och de kapitalistiska lobbyisterna har fördrivit mainstreampolitiken så långt till höger att du tvingas gå till vänster om Vänsterpartiet för att hitta äkta socialistisk solidaritet och rättvisa. Den senaste framträndaden socialisten hette Olof Palme, sedan hans dagar har det bara funnits ärkekapitalister och nyliberaler i Svensk politik.

    • Enligt Dokument Inifrån från 2004, ”oktoberrevolutionen”, så godkände Palme början på nyliberaliseringen av Sverige. Programmet finns på youtube.