Victoria tillhör – Utanförskapet

Nu har vi sedan några månader tillbaka bombarderats med artiklar om idrottare och deras möjlighet att ta medaljer i Kanada. Den intensivaste perioden har givetvis varit den under själva spelen, men man behöver inte vara minnesmästare för att komma ihåg att hetsen har pågått sedan ett år tillbaka minst.

Efter avslutningen av evenemanget så hade man kanske kunnat tro att man bara hade att ruska av sig som en blöt hund, men så enkelt är det inte. Nu har istället en annan plåga inletts, en plåga som kommer hålla på över sommaren. Delar av den kommer att klaras av tidigare, själva Storkyrkan genomgår just nu en städning av kolossalformat. Inomhus så städar man vissa äldre delar med – tops. Jo du läste rätt, tops, sådana som vanligt folk använder för att göra öronen mer presentabla.

Just idag har jag läst i bladen att somliga vill att kungen ska abdikera och att kronprinsessan ska bli drottning direkt, tanken är god. Genomdriver man denna reform den här veckan så kan man kanske förmå henne att avgå redan veckan efter, möjligen räcker det med att skicka iväg henne till Rom, ett ställe dit svenska drottningar ibland drar sig tillbaka.

Henrik Berggren/DN ”Trots att det är väl över tre månader kvar bombarderas vi redan med nyheter om det kungliga bröllopet. Fram i maj kommer det att vara outhärdligt. Inte bara därför att alla medier kommer att tävla om att ha den mest intensiva bevakningen, utan också därför att alla och hans moster som har något att sälja kommer att försöka utnyttja tillfället att göra reklam.

Jag undrar vad de republikaner som var med och utformade monarkins nuvarande ställning i 1974 års författning tänker i dag. Då hävdades att de hade förvandlat kungamakten till en papperstiger. Alla maktfunktioner som kungen haft i den gamla författningen från 1809 hade avskaffats.

Av monarkin, hävdades det, återstod nu bara ”en plym, en dekoration” som kunde avskaffas med ”ett penndrag”.”

Den drömmen sprack med en knall. Personligen anser jag att vi ska dra ihop ett möte vid Mora Sten och avsätta kung, drottning, prinsessor och prins. Vi bör dessutom göra det så fort som möjligt så att det inte kolliderar med deras olika bröllopsbestyr. Ett problem är förstås att Mora sten, eller stenar om man så vill, lär ha försvunnit. Så även om vi kallar till ett möte så finns det ingen plats att kalla till.

Som Henrik Berggren skriver i tidningen så kommer vi nu att bombarderas med nyheter om prinsessan och hennes blivande make, men ingen ska tro att det stannar där. Nästa prinsessa ska giftas bort inom ytterligare något halvår, sedan finns det stor risk att dessa prinsessor blir gravida. En gravid kronprinsessa betyder att den som ska födas blir kronprinsessa eller kronprins, således är vi redan inne i The Never Ending Story om vi inte lyckas förmå familjemedlemmarna att skaffa sig riktiga arbeten, jobb som inte bekostas av skattebetalarna.

För hur man än ser på dessa kungligheter så tillhör de utanförskapet för att tala nysvenska. De försörjer sig inte själva utan överlåter den ”lilla” detaljen till skattebetalarna. Sedan kan deras tongivande gestalter åka omkring på Eriksgator utan att veta i vilken ort de befinner sig när de ska hålla tal, de kan uttala sig nedsättande om vargen och verka som betalda lobbyister åt Svenska Jägareförbundet.

Den enda fördelen som kungahuset har är att de som vill fotografera deminte behöver använda blixt till sina kameror. Det räcker med att ett stort antal gamla tanter alltid står och tindrar med ögonen för att tillräckligt med ljus ska skapas oavsett tid på dygnet.

intressant Tags : , , , , , , , , , dn1 svd1 ab1 t

  19 comments for “Victoria tillhör – Utanförskapet

 1. Sniff
  1 mars, 2010 at 09:57

  Konstitutionell monarki är vårt statsskick. Det är verkligen på tiden detta ändras och kungafamiljen blir likvärdiga med oss andra istället för denna gudadyrkan. Det första man kan börja med är att avskaffa apanaget och ge dessa pengar till äldrevården eller där de behövs bättre. Princessbröllopet (Gud vad otidsenligt det känns att bara uttala det år 2010!) är ett stort geschäft som vi finansierar med skattepengar. Låt dom som tycker att det är av finanserna det med donationer eller annat. Finner det högst osannolikt att jippot genererar ge inkomster som man pratar om.
  Pinsamt att vi försöker påtvinga afghaner demokrati och själva har vi en politiskt kastrerad konung som ärver sin position som statschef! ;D

  • 1 mars, 2010 at 10:15

   Prinsessbröllopet (Gud vad otidsenligt det känns att bara uttala det år 2010!) är ett stort geschäft som vi finansierar med skattepengar. Låt dom som tycker att det är av finanserna det med donationer eller annat. Finner det högst osannolikt att jippot genererar ge inkomster som man pratar om.
   Pinsamt att vi försöker påtvinga afghaner demokrati och själva har vi en politiskt kastrerad konung som ärver sin position som statschef! ;D

   Hear hear!

 2. Bengt Nilsson, rödgrå sosse
  1 mars, 2010 at 10:07

  Mora stenar finns som en liten kalklmålad byggnad med 11 olika stenar vid en slingrande asfaltväg mellan Uppsala och Österunda! 500 meter längre västerut finns numera den nybyggda rastplatsen Mora Stenar vid E4:an mellan Uppsala och Knivsta! Båda platserna skulle kunna användas av oss republikaner vid utropndet av Rebubliken Sverige den 19:e Juni 2010!

  • 1 mars, 2010 at 10:13

   Det där är något som vi borde ta fasta på. Jag tror att väldigt många skulle vara intresserade av ett sådant jippo.

   Frågan är vem som startar Bloggen Mora Sten 19 juni 2010 ?? :-)

 3. Daniel
  1 mars, 2010 at 11:17

  President Reinfeldt? usch vad det låter illa :P

  • 1 mars, 2010 at 11:22

   Det finns väl andra?

 4. Gert
  1 mars, 2010 at 11:28

  Vår störste republikan, författaren Vilhelm Moberg, skrev en gång: ”Monarkin gör folk fjantiga.” Bättre kan det inte sägas…

 5. Gösta Berling
  1 mars, 2010 at 12:47

  Man kan visserligen säga att det finns värre saker än ett kungahus att reta sig på, men samtidigt är det en viktig symbolfråga om inte annat. Idén om ett nytt möte vid Mora stenar är riktigt rolig och bra, hoppas det blir av ! Håller med samtliga här.

  F ö har vi redan en republik i Sverige, Ewert Ljusberg är president i Republiken Jemtland!

 6. Gert
  1 mars, 2010 at 13:26
  • 1 mars, 2010 at 14:34

   Fast det ska oxo vara fakta att det som avsågs inte ska finnas kvar. Det skulle mycket väl kunna utgöras av en eller fler runstenar, och på bilderna tycks just detta vara hyfsat uppfyllt.

 7. KAS
  1 mars, 2010 at 13:39

  ”Victoria tillhör – Utanförskapet”
  Ja det kan man naturligtvis hävda om man bara tar en delmängd av det nu varande som utgångspunkt för sina tankar.

  I stort sett alla mängder eller delmängder av människa har i tider skapat grupper, och i grupperna så uppstår nästan alltid någon eller några som kortare eller längre tid företräder gruppen i tid och otid.

  Att hävda att sådana företrädare av en delmängd i mänskligheten tillhör det vi i dagligt tal benämner utanförskapet (myntat av den store blå) när 64% av delmängden vill ha den nämnde företrädaren som ledande symbol är naturligt om man anser sig tillhöra en minoritet inom delmängden och samtidigt vill röra till ords betydelse.

  Risken att vi skulle få en ”Reinfeldt”, Carl, Littorin eller Mona Sahlin med vass armbåge och tunga som ersättare för Ockelbos blyge son och Vicktoria förskräcker mer än det hägrar.

  Vänligen en trött och sjuk KAS

  • 1 mars, 2010 at 14:15

   Krya på dig!

 8. Nils Gustaf Lindgren
  1 mars, 2010 at 13:55

  Den som gör påståendet har skyldigheten bevisa det.
  Det hävdas att bröllopet har/kommer ha positiv inverkan på turism, finanser … Detta kan testas. I ett snarlikt land, beläget 20 minuter med båt från Sverige, gifte sig tronföljaren 2008. PÅvisa de finansiella fördelar detta hade för landet (Danmark) och staden (Köpenhamn).
  Vidare hävdas att kungaparet är bra PR för Sverige. Även detta bör testas. Vilka inköp, vilka handelsförbindelser, vilka nyttigheter tillkommer andra, jämförbara konstitutionella monarkier i Europa DÄRFÖR ATT de är monarkier? Enkelt uttryckt – vad köper ni från Spanien, eftersom det är en monarki, snarare än från Frankrike, som är en republik?

 9. Joakim
  1 mars, 2010 at 19:12

  Bevisligen finns ju en majoritet som verkligen gillar maktlös monarki & om dessa då är villiga att betala för sitt nöje (om resten slipper genom enkelt kryss i blankett) så är väl detta en mer smidig, och defintivt mer realistisk, lösning än rent avskaffande? Själv avskyr jag outhärdlig musik, men skulle aldrig komma på tanken att kräva förbud mot det stora evenemang i tv som årligen engagerar så många.

  • 1 mars, 2010 at 19:40

   Maktlös och maktlös. Men visst, för mig räcker det med ett kryss där man kan kryssa bort dem. Men ur konstitutionell synvinkel så duger det inte. Har man ett kryss på skattsedeln så kan man lika gärna rösta vart fjärde år om vem som ska vara kung de närmaste fyra åren.

 10. Joakim
  1 mars, 2010 at 23:32

  Pengarna är väl det väsentliga när dammet har lagt sig & solen sakta sjunker mot horisonten? Det finns väl mängder med saker man kan reta upp sig på om man tänker efter, den menlösa ”demokratin” t ex där folket bara bestämmer över bagateller & den ekonomiska politiken som är försedd med mörkblått hänglås vilken vänster-allians som än väljs att bli mångmiljonärer med skattemedel? Slipper man betala för vidskepelse & monarki så har den lilla enskilda människan nog nått så långt hon kan komma i dessa frågor. Det rör sig trots allt om tusenåriga traditioner, inte något man bara avslutar med orden: ”-Nä, nu lägger vi av med dessa dumheter!” Så fungerar inte världen.

  • 2 mars, 2010 at 02:41

   Man kan diskutera ordet ”tusenåriga”. Vore beskrivningen korrekt så är det förstås ännu mer angeläget att sätta ett streck.

 11. Daniel
  2 mars, 2010 at 09:19

  Jag tycker mest synd om prinsen. Tänk er att han är arbetslös och lever på pappa. Han har en utlänning till mamma som inte kan språket riktigt, och sedan får man verkligen inte glömma att killen kan inte göra något. Det tar honom t.ex. flera månader att producera ett skivomslag. Och detta leder till att ingen kan anställa honom, utan han förpassas till bidragssamhället.

  Att vara 30 år och leva på mamma och pappa är oerhört oansvarigt. Dom flesta får lära sig att klara sig själva när dom är runt 20.

 12. Marie Ericsson
  2 mars, 2010 at 20:03

  Valkungadöme borde införa snarast, kungligheterna får gärna ställa upp, men de får tävla med kvalificerade politiker och kulturpersonligheter. Den valda kungen/drottningen med partner får tjänstebostad i Stockholms slott och ett apanage, barnen avskärs från all arvsrätt. Tänk vad mycket billigare det skulle bli. Som alternativ föreslår jag att vi skiljer kungahuset från staten, och de som vill får betala kungaskatt, det måste väl kännas bra för rojalisterna. Då kan dom ju bidra till Vickans och Maddes handväskor och privatpalats om dom tycker att det är det man ska lägga pengarna på medan vi andra slipper.

Comments are closed.