Räv, Järvmat på Skansen


[column width=”49%” padding=”2%”]
Jodå, sådant händer säkert i naturen med jämna mellan-
rum, i vart fall om räven är så oförsiktig så att den kom-
mer för nära en järv, varg eller ett lodjur. Räven är vis-
serligen också ett rovdjur men instinktivt så håller den sig undan för större och starkare rovdjur. Men inte på Skansen.

AB: Det var mitt under fredagskvällens valborgsfirande som dödsdramat utspelade sig i Skansens järvhägn. – Det var ganska otäckt faktiskt. Det blev världens kamp. Räven försökte komma undan men järven fick tag på honom i nackskinnet och släppte inte.

Räven blev givetvis järvmat, inte konstigt om den väljer att smita in på Skansen och sedan hoppar ner till järvarna som dessutom har ungar. Hade den hoppat till vargarna eller lodjuren så hade den också blivit mat innan någon kunnat rädda den. Men, och det är det underliga. Visserligen är rävarna ute på Djurgården tämligen vana vid människor, men kan djur ta sig in på Skansen så kan djur givetvis även ta sig ut. Nu är de stora rovdjuren tämligen inspärrade i den museala djurparken, men visst kan man undra?

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Skansen

Jag utgår ifrån att Skansen undersöker denna räv så att det inte är en skabbräv. De kan bete sig mer än underligt i livets slutskede, och det är något destruktivt i handlingen att hoppa in i järvhägnet. Men det är möjligt att räven var trött på livet, sådant kanske kan hända även bland rävar…

intressant Tags: , , , , , , , , t
[/column]


9 svar till “Räv, Järvmat på Skansen”

 1. Det är ju bara ytterligare ett exempel på att de stora rovdjuren håller efter mindre rovdjur, och på så sätt blir det en större mångfald i naturen. Med järv och varg blir det både mera skogsfågel, hare och kanske t o m mera rådjur.

 2. Räven var kanske trött på livet, men möjligen också hungrig och kände vittring av gammal mat som järvarna fått. Hade räven betalt inträdet på Skansen?

 3. Det kanske är lika bra att djur parkerna börjar med levande föda åt alla rovdjur.
  Så att dom får jaga sina byten eftersom det ligger i deras natur. Även 08orna kan behöva se hur dom tycker om att plåga sin mat innan dom dödar dom riktigt. Man kan inte blunda för sanningen att det är så det fungerar för rovdjuren och deras mat i naturen.
  I naturen måste dom döda all sin mat på liknande sätt det är dags att öppna ögonen istället för att stå på Skansen och grina över en räv

  • Det är knappast så att Stockholmare grinar mer än du själv. Vi vet hur djuren gör, det betyder inte med nödvändighet att vi NJUTER av att se andra djur plågas. Det är ett rätt imbecillt tänkesätt du har min vän…

 4. Tänk, det är ju faan att man ska få in skitkommentarer från raZZar inom Sverigedemokraterna t.o.m. på sådana här bloggposter. Var glada att ni slipper se skräpet!

  • Fast man blir lite nyfiken hur fan dom lyckas få till det på den här bloggposten….. men jag nöjer mig med din kommentar som ledtråd!

 5. ”men kan djur ta sig in på Skansen så kan djur givetvis även ta sig ut.”

  För det första är järvar inte världens vigaste djur så man behöver inte så höga murar för att hålla dem instängda, och för det andra kan du lätt konstatera på Skansen hur murar på utsidan kan vara låga för att även barn skall kunna se men på insidan skyhöga. Prova t ex själv att först hoppa in till lodjuren, vilket är lätt, och sedan försöka ta dig ut igen, vilket är i det närmaste omöjligt.

  Däremot var det ju en säl som rymde 2007. Jag har rentav träffat en som fick syn på den och tyckte det var spektakulärt med en säl som vågade sig ända in i Stockholm. (Tyvärr fick jag ta henne ur villfarelsen att det var en vild säl)

 6. Jag misstänker att denna räv har varit och stulit mat av järvarna och då kommit undan och nu blev han för modig.

  Att en räv kunde ta sig in och kanske ut är ett häng som ska hålla järvar inne ser jag inte som ett tecken på dålig säkerhet.

  En järv kan inte hoppa lika bra som en räv, men de är bättre på att klättra en rävar. Så du behöver helt olika häng för dem.