Rädda björnungarna!


Jag vill att man ska rädda björnungarna om inte björnmamman verkar återvända. Jo jag vet att det finns viktigare problem i världen än så, men det gör ont i mig av att tänka på ett par björnungar som riskerar att svälta ihjäl inom ett par dygn, om inte annat så fryser de väl ihjäl om de inte har honan att krypa ihop bredvid.

AB: ”Björnmamman i skidbacken flydde i panik efter att 12-årige Olle åkt rakt ner i idet. Efter en kort strid där Olle fick rejäla rivsår och bitskador men klarade sig förhållandevis väl skrämdes björnhonan så pass att hon övergav ungarna i idet.
Pernilla Thalin, chef för Orsa Björnpark, har sagt att man gärna tar emot dem och menar att det vore ett väldigt bra tillskott till deras stam.
– Det är ont om friska blodlinjer och det vore bra att få in nya gener. I djurparksvärlden strävar man alltid efter att ha djur som är så lika dem i det vilda som möjligt, säger Pernilla Thalin.
– Nej, så länge inte honan är i närheten så är det nog ingen risk att bara gå in och handgripligen ta ut dem helt enkelt, säger Pernilla Thalin.
– Sedan får vi använda mjölkersättning precis som med vilka andra djur som helst som blir övergivna av sina föräldrar.”

Tusentals människor svälter ihjäl, eller törstar ihjäl på grund av brist på rent vatten, barn dör av enkla sjukdomar där det hade räckt med en spruta eller några tabletter för att rädda deras liv. Men det är som om jag själv och många med mig avskärmas från ett naturligt sätt att tänka när det gäller djur. När det rör människor så finns det syndabockar, det är diktatorn si eller så som ställt till eländet, eller varför inte olje- eller gruvindustrin? Men när det gäller djur som far illa så reagerar jag mycket starkt.

Hade jag själv bott på trakten så undrar jag om jag inte skulle ha begett mig dit i morgon natt för att se efter själv, det hade sannolikt varit svårt att avstå den sortens dumheter. Och jag vet att många reagerar precis som jag själv, att vi vet att det är bottenlöst korkat spelar i sammanhanget ingen roll.

it , , , , , , ab123456 ex dn12 svd12 svt ekot


21 svar till “Rädda björnungarna!”

  • Jo jag vet. Skulle en unge och ett husdjur ramla i sjön skulle jag börja med att fiska upp ungen, men att sedan även riskera livet för en hund/katt är självklart.

 1. Om inte annat ska man göra det för grabbens skull. Han är tolv år och han ska inte behöva ha dåligt samvete för att ha orsakat ett par björnungars död väl?

  • När det gått 3 dygn och björnmamman inte återvänt lär hon väl inte komma. Vänta inte längre utan låt Orsa Djurpark ta hand om ungarna medan de orkar ta emot näring. Allt annat vore grymt.

 2. Varför då, till ett liv i djurpark. Efter omhändertagandet så lär det ju knappast gå att sätta ut dem, tillvanda på människor som de kommer bli.

   • Vi har ganska gott om djurparksbjörnar i världen, det kan vara bättre att skjuta dem.
    Enda förhoppningen för dem är att björnhonan återvänder innan de är för svaga, men jag tvivlar eftersom varje timme som går försämrar ungarnas överlevnadsvillkor, de behöver både honas värme och mat.

    • Vi har ganska gott om djurparksbjörnar i världen, det kan vara bättre att skjuta dem.

     Tycker du att det är kul att ha en massa ovänner?

    • Vi har ganska gott om människor i världen. Ska vi skjuta dom också då eller?
     Självklart skulle björnungarna ha räddats. Fick dom välja själva så hade dom nog valt livet och även då som djurparksbjörnar.

 3. De kan leva ett par dagar utan sin mamma så jag skulle avvakta lite men om hon inte kommer tillbaka inom 2 dagar skulle jag se till att någon björnpark tar hand om dem eller viltrehabiliterare. Om sist nämnda får ta hand om dem så kan to kanske komma tillbaka som vilda björnar som vuxna men jag vet inte hur många viltrehabiliterare vi har i Sverige men de gör ett underbart jobb i USA och Cannada.

 4. Och varför tror du att jag skulle få en massa ovänner för att björnungarna skjuts istället för ett liv i en djurpark, eller riskera att dö långsam död om länsstyrelsen får bestämma.
  Det är rätt många som har invändningar mot att vilda djur sätts i trånga hägn för att bli avelsdjur eller skådebröd för en nyfiken allmänhet

  • Vad säger du om att viltrehabiliterare skulle ta hand om dem, det skulle betyda att de blir fria vilda djur när de är vuxna.
   skjuta dem är onödigt men ett alternativ.

   • Aldrig att det kommer att tillåtas att sätta ut människovana björnar i det vilda!

    • Vilt rehabiliterare skulle inte göra björnerna vana med människor, deras jobb är att vårda och tavara på dem på ett sätt att de fortfarande är vilda och inte vana med människor.

 5. Tyvärr så kommer inte Björnhonan tillbaks till sitt ide som lämnade sina björnungarna i! Hon har tyvärr redan glömt dem, sådan är tyvärr naturen och de vilda djuren! Därför så måste djurparken ta hand om dem om de skall överleva!

 6. Håller med dig, Jinge. Massor av människor i världen far illa och det är fruktansvärt, men precis som du blir jag väldigt illa berörd när djur blir utsatta. Vi människor borde väl reagera starkare på vår egen ”ras”, men jag tror att många av oss reagerar så starkt på att djuren är oskyldiga. Det är också ett skäl till att jag vägrar äta ”industrikött”:

 7. Nu har de skjutit björnarna även om Orsa djurpark hade erbjudit dem en plats och att vi har viltvårdsrehabiliterare anställda av staten.

  Det var polis myndigheten som fattade detta beslut och varför är detta i händerna på kling och klang.

  Polisen är totalt inkompetent och de 2 senaste veckorna har verkligen visat vilka stolpskott de är.

  Först häkte en man i 25 års åldern i Falun för att han hade en bomb hemma som visade sig vara en ballast tändare till halogen strålkastare och nu detta