Pinsamt TV-program om Amerikaner


I söndags satte jag mig vid en TV-apparat för att se på en serie som startade i TV1. Den heter ”Allt för Sverige” och handlar om tio amerikaner med svenska förfäder som skulle få återse sina tidigare släktingars hemland.

Det visade sig vara en dokusåpa som går ut på att någon ska slås ut varje vecka och att endast vinnaren ska få träffa sina kvarvarande släktingar i Sverige. Det är en usel idé och den är uselt genomförd. Mitt intresse kommer sig av att min dotters man kommer från San Fransisco och att deras barn har dubbelt medborgarskap. Med andra ord så är USA tämligen närvarande i min familj, även om landets utrikespolitik inte vinner några poäng hos mig.

Men att ta hit en bunt amerikaner och visa dem Sverige lät som en skojig idé och jag tipsade dem om programmet, dock trodde jag att programmet hade någon slags kvalitet och inte att det påminde om Robinson eller fångarna på fortet. Det visade sig att det var ett pekoral av sällan skådat slag, så vill ni se riktigt dålig TV så rekommenderar jag programmet som sänds på bästa sändningstid på söndagskvällarna.

Svante Lidén i Aftonbladet: ”Kommer vi att skratta oss tandlösa när vi än en gång får se ett gäng spyfärdiga utlänningar som försöker tvinga i sig palt och surströmming? Kanelbullar, Thore Skogman och väderkvarnar. Det är bara några av de schabloner som möter ett gäng svenskamerikaner i SVT:s nya storsatsning ”Allt för Sverige”. De har kommit hit för att lära känna det gamla landet. Men vad får de lära sig egentligen? Jänkarna, alla är svenskättlingar, är med i en märklig tävling där den som vinner ska få träffa sina svenska släktingar. De andra ska sorteras bort – och inte få möta sina anförvanter. Det är nästan hjärtskärande illvilligt. Men programmets inneboende hjärtlöshet är en sak. En helt annan är den bild de får av Sverige. Gulligt, rent, pittoreskt bortom det löjligas gräns. Jag menar, rikemansparadisen Torekov och Båstad.”

TV-programmet är ett kalkonprogram, och det enda man kan vara nöjd med är kalkonfaktorn, det är helt enkelt så korkat att TV-tittarna sitter och skrattar åt Anders Lundin som försöker rädda historien, men det kan han inte, och för ovanlighetens skull så borde faktisk Sveriges Television lägga ner programmet och sätta in några repriser på den tiden. Det är bara alltför pinsamt.

it Andra om: , , , , , ab


22 svar till “Pinsamt TV-program om Amerikaner”

  1. Kunde man inte göra en dokusåpa där SVT:s programledare, inköpare och chefer kunde röstas ut ur statstelevisionen istället?

    • Statstelevisionen? Vad menar du då? Vi har ingen statstelevision i svedala däremot ett publicservicebolag som kallar sig sveriges television… I övrigt är din idé in3sant.

  2. Jag trodde med att det skulle vara något roligt,dock seriöst,men ack vad jag bedrog mig!

    Det KUNDE varit intressant.

    Förnedringstv.

  3. Åh tack, Jinge! Har försökt blogga själv om det här sk programmet, men inte lyckats. Jag hade hoppats på att få se något lättsamt, men med kvalitet, på söndagskvällarna (det är ungefär bara då jag har tid att titta), efter Kalle Moraeus musikprogram (och varför var det bra, då? Han var sig själv och lyckades få flera av artisterna att vara sig själva – tror jag. Bäst var dock första programmet, Hammerfall framstod som rena svärmorsdrömmen. Sedan är det kanske en annan sak att jag spyr på den självrättfärdiga, skenheliga Carola. Jag tål inte mänskan).

    Ja, det är ett riktigt kalkonprogram, solkigt, sliskigt, dumt, korkat, kanske är det menat att vara ironiskt med massor med blinkningar åt oss tevetittare med alla dessa schabloner – för det vet ju ”alla” att amerikaner inte vet någonting om världen utanför USA.

    Allra värst, tycker jag, var dock den man som vann immunitet inför nästa program, en man som var så stolt över sin son, som var den ende som kunde föra familjenamnet vidare … vad säger han om det visar sig att sonen föredrar män, eller är infertil?
    Och desssutom visade den här mannen riktiga huggtänder i sluttävlingen, för han kunde inte förlora mot en ”girl”. Han hade minsann aldrig förlorat mot en ”girl”. ”Girlen” är en kvinna på 35 och polis till yrket.

    En helt annan sak, nutidens Torekov och Båstad har få likheter, om ens några, med 1800-talets fattigbyar, som någon av förfäderna utvandrade ifrån. T ex designerns förfäder, han med de eviga flugorna ordentligt fastknutna under hakan. Hans förfäder från Torekov kom från något som vi kanske skulle jämställa med dagens Tensta och Husby(jag har arbetat där, jag vet hur det ser ut).

    Att tävlingsmomentet finns är för mig obegripligt, det finns så mycket dramatik ändå i detta stora att få lära känna sina rötter. Inte för inte är släktforskning en hyfsat stor grej, och programmen med diverse kändisar som får reda på mer om sina gamla anförvanter kan vara intressanta(om man gillar sånt). Tävlingen är onödig.

    • Nja, att jämföra torekov/båstad med tensta/husby var väl att ta i även om du arbetat i husby. Misstänker att du inte arbetat på bjäre under den tid folk utvandrade som mest så jämförelsen haltar kanske en del. Det är en radikal skillnad på dagens bjäre och dåtidens. Det var fattigt i sjönära lägen men en och annan riking uppe på land. Många tvingades utvandra pga det prekära läget. Nu är det tvärtom, fast inte riktigt. Antonia ax johns kan väl sägas vara en trendsetter, för det stora miljonrallyt, när hon köpte det lilla huset i torekovs hamn för en förmögenhet, och lade in klagomål till miljönämnden pga buller från intilligande restaurang. Numera ägs det en gård lite längre upp på land och som en självklarhet ville det stängas av den allmänna vägen eftersom trafiken störde etc.

      Idag utvandrar förstås folk oxo från bjäre pga det stigande kostnadläget, där de bofasta i kommande generationer inte har möjlighet att bo kvar, och den blå regimen som i stort endast tar hänsyn till de riktigt rika och något storföretag. Bjärehalvön är ju idag antagligen den lilla plätt i sverige där det finns flest börsnoterade vdar sommartid. Vintertid är det tämligen dött. Vet inte hur jinge ställer sig till följande länk, men det finns ett youtubeklipp med namnet ’Timern tänds’ om bygden på http://www.youtube.com/watch?v=BVGX-xC-hzE där en del av det glassiga inte syns mycket av.

      Instämmer fö till fullo i kritiken av mobbningsprogramidén, i synnerhet i ett sånt här programupplägg där det istället skulle kunna vara intressant att följa hur återvändarna hittar rötterna i sina, förvisso förändrade, gamla trakter. (M)en det ligger väl i tiden (m)ed en (m)obbande landsledning…

      • Kanske uttryckte jag mig lite underligt i mitt förra inlägg. Vad jag menade och som också du skrev, var att 1830-talets Torekov var, med något undantag, en ort där fattiga fiskare och fiskarbönder levde. Att flera av dåtidens invånare valde att emigrera är inte särskilt svårt att förstå.
        Det pittoreska (rikemansreservatet) samhället av idag har få likheter med den lilla byn från 1800-talet.
        Jämförelsen med dagens Tensta och Husby är inte helt fel, den ekonomiska situationen ser för många ut som den gjorde för 1800-talets emigranter.

    • Det ligger mycket i det att dom flesta Amerikaner inte vet så värst mycket om det som finns och händer utanför deras egna gränser eller om Europa.
      Jag har en bekant som är Gift med en Amerikan, och när dom åkte till Gamla Stan och Amerikanen såg de Gamla Husen och Gränderna där, frågade han varför Svenskarna bygger så smått och trångt?

        • Sant. I dagligt tal menas dock medborgare i USA (= United States of AMERICA). Har familj i Kanada, de är lika mycket nordamerikaner som sina grannar i söder, men kalla dem amerikaner och du åker på en propp.

          Känner en del människor från diverse syd- och mellanamerikanska länder, och jag har hittills aldrig hört dem kalla sig själva för amerikaner. De är chilenare, argentinare, kubaner …

      • Har nog lite med storleken av landet att göra också. USA är nästan lika stort som hela Europa (skiljer sig sisådär 350k km^2 – En yta mindre än Sverige). Dessutom är där lika många stater i USA som där är länder i Europa och det kan skilja sig rätt mycket åt i både kultur och kunskap.

        Jag tror inte alla Europeér vet så mycket om USA heller förutom utrikespolitik och det man ser via Hollywood. :) Jag tror de flesta Europeér har mindre koll på EUs politik faktiskt än USAs utrikespolitik.

        Utan att googla, hur många vet vad staten New Yorks huvudstad heter, t ex? Eller hur många kan räkna upp alla stater i USA? Jag tror inte de flesta europeér kan räkna upp alla länder i Europa heller för den delen men det är ju alltid roligare att peka på andra.

  4. Utslagningstävlingar i TV är så fruktansvärt ute. Kanske behövs det ett sådant här bottennapp, och dessutom i SVT, för att branschens beslutsfattare ska begripa det.

    Tyvärr (eller kanske lyckligtvis) är programmet ett exempel på hur det traditionella TV-mediet är på utdöende. Programsättningen fungerar enligt ”gam-principen”: alla kretsar kring ett stadigt minskande byte. Istället för att göra nyskapande TV, för att locka ny publik, ältar man om gamla koncept för att i bästa fall behålla de grupper som ännu sitter kvar framför rutorna.

  5. Ja, jag blev också väldigt besviken, hade i trailern inte alls uppfattat att det var ett tävlingsprogram, och dessutom ett ganska grymt sådant. Det är faktiskt människor som söker sina rötter, och bara en av dem skall tydligen lyckas.

    Programidén, utan tävlingsinslaget, är egentligen alldeles utmärkt, och borde fått stå för sig själv.
    Icke desto mindre tyckte jag första programmet delvis var intressant.

    • Jag tycker att man ska lägga ner, -NU-. Idén är kul men ingen tävling med utslagning.

      Visserligen har jag sett amerikaner grina illa åt inlagd sill och kalla den rå, men.. :-)

  6. TV visar väl det som folk i allmänhet vill se – så enkelt är det väl.

    Trist – men dessvärre sant tror jag.

    • Som de tror att folk i allmänhet vill se. Det är uppenbarligen inte speciellt enkelt att gissa vad folk vill se, av nonchalans och dålig tankeverksamhet så skapar man program som detta.

    • Nej, det gör de inte. Trenden är tydlig över hela världen. Traditionell television tappar stadigt tittare. Det har redan börjat påverka exempelvis reklamintäkterna i branschen negativt.

      Det är precis som med kvällstidningarna. De brukar också påstås ge folk vad de vill ha, men var finns bevisen för det? Inte i upplagesiffrornas utveckling i varje fall.

      • Jag har lånat en liten Hauppauge ”TV-sticka” av en kompis ett tag, klurar på att köpa ett instickskort eller en egen sticka som klarar HD. Jag har ofta TV:n på i bakgrunden och drar bara upp skärmstorleken i samband med nyheter eller något som jag vill se. Praktiskt, har ju hela tiden tillgång till nätet och eftersom skärmen är 24″ så funkar det bra,,

    • Om du frågar mig tror jag snarare att TV visar sånt som högern vill at vi ska se. Gömd och mindre gömd propaganda är det som bjuds. Nu är det ”individens frihet” som skall hyllas och dess baksida ser man aldrig i tryck eller bild.

  7. Det blir ju tydligare om man säger jänkare. Jänkare låter visserligen något nedsättande, men de får skylla sig själva eftersom de inte har gett sin nation ett riktigt namn.
    De tänkte väl att det inte spelade någon roll eftersom de ändå var säkra på att de skulle bestämma över hela världen.