Phan vad det snöar

För ögonblicket så tilltar vinden men snön som kom-
mer är alltför fin för min smak, den bör vara i samma dimension som s.k. ”lapp-
vantar”, först då gör den sig bra på bild.

AB: ”Klass 2-varningar från SMHI. Försvunnen el. Och trafikolyckor. Ovädret har drabbat Sverige – igen. En klass 2-varning från SMHI innebär att vädret medfar faror för allmänheten, och risk för stora materiella skador. SMHI har utfärdat flera sådana i natt; i Västerbottens fjällvärld, hela Norrbotten och Norrlandskusten.”

Det är utomordentligt svårt att gissa hur många centimeter som kommit än så länge, men troligen rör det sig inte om mer än 4-5 centimeter. I nuläget är det ingen större idé att ta sig ut eftersom man knappast kan få några bra bilder på det blöta och kalla, möjligen förändras det om ett par timmar då dagljuset är borta helt och gatubelysningen lyser upp det hela.

Man behöver inte vara raketforskare för att inse att trafikanterna kommer att få problem ikväll och i morgon, det är väl bara att hoppas att det stannar vid en eller annan dikeskörning och bärgningsbil. Radarbilden visar att det är ett omfattande nederbördsområde och att talet om 10-20 cm snö knappast är överdrivet. Rimligen så betyder det också att alla gångvägar behöver plogas redan ikväll, sparar man allt tills imorgon så är man antagligen dumsnål.


Trots vinden och snöfallet så är småfåglarna aktiva. Det låter som om en hackspett just nu försöker hacka sönder en av talgbollarna och hela tiden far nötväckan, blåmes och talgoxar skyttel-
trafik för att plocka åt sig så mycket som möjligt av fågelmaten. Och trots att den är helt täckt av snö nu så vet de var de ska stoppa ner näbben.

Det är lite svårfotograferat just nu, snön som faller ser mest ut som dimma på bilderna på bilderna. Men som sagt, vi får se lite senare om det inte kan bli lappvantar också. De gör sig under alla omständigheter bra på bild. Själv skulle jag nog helst avstå en resa med pendeltåg ikväll, känner jag Stockholms Lokaltrafik rätt så kommer det att bli rejäla störningar i trafiken.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , dn1 svd ab t

  13 comments for “Phan vad det snöar

 1. Matte
  27 januari, 2010 at 18:18

  Mulligt att vara inne när detär sådant här väder ute :-P

 2. Ken
  27 januari, 2010 at 18:44

  Härligt. Dessvärre hann jag sluta arbetsdagen 30 minuter innan ovädret kom hit och missade därmed att få köra bussen i ovädret. Det blir kanske snöpulsning när jag promenerar till jobbet i natt vid 3:30 :-)

  • 27 januari, 2010 at 19:06

   Det lär det bli. Det kommer nog snöa hela natten bara med kortare uppehåll…

 3. 27 januari, 2010 at 19:41

  Här i Göteborg har det regnat, jag blir så avundsjuk. Men jag har nerdragna persienner så jag kan låtsas att det är snö enda upp till fönstren utanför och att jag är tvungen att vistas inne för därför.

 4. Charlotta
  27 januari, 2010 at 20:56

  25 grader och sol är det här vid poolen där jag sitter och surfar… stackare hemma i Sverige :)

 5. Ken
  27 januari, 2010 at 22:01

  Ja nu snöstormar det ordentligt så att det knappt går att se ut. Någon stapplar sig fram utanför. Någon annan körde förbi på snöskoter alldeles nyss. Våra bussar kan inte ta sig över Djuröbron på grund av halka och kraftig vind. Passagerarna får väl promenera eller sova över i någon snödriva. Det blir nog väldigt jobbigt i morgon bitti för mig på jobbet, både att snöpulsa dit och försöka få alla 17 bussarna körbara.

 6. Christer W
  28 januari, 2010 at 00:03

  Fan, nu har jag skotta för andra gången. Snön driver och är lätt men det är inge kul när den driver upp i halvmeterhöga drivor.
  Nu går jag och lägger mig för att slippa se eländet.

  • 28 januari, 2010 at 01:24

   Ja och det fortsätter att snöa. Kanske därför jag fått en ny ischiassläng… :-(

 7. Johnny
  28 januari, 2010 at 02:15

  Jag är besviken, ingen fart på snöstormen, en ganska ynklig snöstorm hitills faktiskt, förhoppningsvis blir det bättre fart och så att vi får åtminstonde en meter snö, men det verkar som om det bästa är över redan, :-(

  • 28 januari, 2010 at 02:30

   För mig räcker det. Som jag skrev tidigare så har jag fått tillbaka ischiasen, det har varit på gång i tre dagar nu och så inatt fårjag vara uppe igen.. :-( Det är säkert många faktorer, men snömodd, kyla och sånt bidrar säkert. :-(

   • Johnny
    28 januari, 2010 at 10:41

    Trist med ischias, hoppas du blir bra snart.

    • 28 januari, 2010 at 11:01

     Tredje gången jag får krypa ur sängen sedan 1 december. Ja, jag börjar bli less… :-(

 8. Ken
  28 januari, 2010 at 14:09

  Det blev jobbigt att snöpulsa till jobbet i natt. Snön var så djup att den nådde nästan upp till knäna. Vi lyckades ändå få ut alla 17 bussarna. En bussförare blev sen till jobbet eftersom det tog 1 timme för honom att få ut bilen på vägen, så jag blev tvungen att köra hans körning med ledbussen från Överby brygga längst ut på en smal och krokig väg som var oplogad (som vanligt). Jag fungerar som reserv på mornarna just för att vi skall klara sådana här äventyr.
  Gårdagkvällen blev skandal eftersom stora vägen inte plogades förrän vid midnatt. De som bodde på Djurö och Vindö fick ingen busstransport alls då. Så går det när man byter till en billigare entreprenör (Bellmans) som skall sköta plogningen. Sådant här borde staten syssla med istället.

Comments are closed.