Ovädret ett resultat av klimatförändringen?


Jag som gillar fulväder fick mitt lystmäte i natt. Det blåste småspik och jag tog en promenad runt 01.00 men den blev kort, mycket kort.

Jag hade visserligen satt på mig ett riktigt regnställ med luva, men det var som att hoppa in i en dusch med kallt vatten, en dusch som hela tiden envisades med att komma från sidan. Det tog mig ca 90 sekunder att ångra mitt tilltag så jag hann i princip bara komma ut i strilet innan jag insåg att jag borde haft våtdräkt i stället för regnkläder.

HD: ”Strax före klockan nio fick Kustbevakningen ett larm om en segelbåt som strandat vid Strandbaden, norr om Höganäs. Båten har nu hittats, svårt demolerad, på Örestrand. ”Det ser inte bra ut”, säger Stefan Lindqvist, Helsingborgs Dagblads reporter på platsen… …Det är en tysk ensamseglare som befunnit sig i båten. Hans hemmahamn är tyska Heiligenhafen. De anhöriga är underrättade och bekräftar att han varit ensam i båten, enligt Ola Tufvesson, yttre befäl vid polisen.”

Dessvärre börjar den här sortens rapporter komma in nu, jag är inte helt uppdaterad men jag har för mig att minst tre fritidsbåtar har varit med om olyckor där det saknas folk. Och det finns väl risk att det kommer fler sådana rapporter. Att tågtrafiken drabbats är säkert besvärligt, men det brukar normalt sett inte leda till personskador.

En tanke som slog mig inatt var om inte häftigheten i ovädret kan ha samband med klimatförändringen. Att det blåser och regnar är inte speciellt ovanligt, men att det fullkomligt vräker ner vatten och är både kuling och storm inne över land en vecka som faktiskt måste betraktas som en del av högsommaren? Jag vet inte, jag har försökt påminna mig ett sommaroväder av samma magnitud som detta, men jag minns inget sådant. I slutet av månaden och kanske först i september brukar det kunna bli såhär, men första dagarna i augusti?

I vilket fall som helst så tänkte jag på kantareller innan ovädret. Nu undrar jag om det inte kom för mycket vatten. Facit lär väl visa sig framåt torsdag/fredag. Jag ska i alla fall uppsöka ett par goda kantarellställen då.

Jag har ännu inte upptäckt någon tidning som tar upp ovädrets intensitet och diskuterar saken med någon expert från SMHI. Att klimatförändringen innebär att vädret blir mer våldsamt är dock klart, rimligen så gäller det också höst- och vinterstormarna. Men som alltid när man tar upp växthuseffekten så finns det klimatförnekare som protesterar. Men det är bara att låta dem hållas. Ja, ja, jorden är platt…

AB12 DN12 SvD it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Väder, Natur, Busväder, Fulväder, Storm, Kuling, Regn, Olyckor, Seglare, Natur[/tags]


17 svar till “Ovädret ett resultat av klimatförändringen?”

  1. Att regnet vräkte ner är en överdrift Jinge (i alla fall i sthlm-regionen). Om man anstränger sig lite så kan man komma ihåg oväder har vi haft tidigare med. Och självklart har ovädret ingenting med påstådda klimatförändringar att göra. Det riktigt intressanta företeelsen i det hela är människans korta minne…

  2. @palle: Att regnet vräkte ner är en överdrift Jinge (i alla fall i sthlm-regionen)

    Jag vet förstås inte vad du var, men här VRÄKTE det ner i många timmar!

  3. @Ken:

    Stavsnäs säger du? Vart i stavsnäs, och bor du där året runt eller bara under sommarn?

  4. Som gammal seglare vet jag att det inte är helt ovanligt med riktigt rejäla stormar även under sommartid.
    Kommer ihåg en sommarstorm i mitten på 60-talet när jag var ute o seglade med en J10 där blåsten lyfte av taket på Hässeby värmekraftverk.
    Så nog har det stormat, regnat och varit kallt förr mitt i sommaren.
    Därmed inte sagt ngt om diskussionen kring klimatförändringen .. enstaka händelser gör varken till eller ifrån.

  5. @Sebastian
    Jag bor året runt i Stavsnäs förstås, i ett av hyreshusen sedan 1978. Är dock uppfödd på Djurö här intill. Släkten har bott där på Djurö sedan slutet av 1800-talet. Bussväder gillar vi infödingar. http://tekniken.se/webcam/
    Svenska flottan hade sin hemmahamn här mellan Stavsnäs och Djurö på 1600-1700-talen med sina ”Wasaskepp”.

  6. Nu börjar vi närma oss 60 mm på 1½ dag, det är ganska mycket och det har i det blåst hela tiden.
    På en del ställen har träd blåst omkull, vindarna rätt kraftiga emellanåt även här i sörmland.
    Generellt sett är det ett ovanligt Augustiväder. Dock upplever jag att den största förändringen är att det ständigt blåser.

  7. @Ken:
    Det var som attan! Jag(min farmor) har sommarställe ner mot sommarhamn! Ungefär en fem minuters promenad från Ica :)
    Vore det inte för de få busslinjerna som går där skulle jag gärna bosätta mig någorlunda permanent i Stavsnäs!
    Säger namnet Stridsberg dig nåt?

  8. Jag har för mig att det kan komma rätt häftiga åsk- och regnväder, med inslag av mycket hagel dessutom, en eller ett par veckor in i augusti. Det här är ju ett rätt häftigt omslag från mördarvärmen och torkan tidigare, men knappast unikt i alla fall. Men fortsätter det på det här sättet kanske man kan börja fundera på hur mycket som hänger på tillfälliga vädernycker och hur mycket som är långsiktiga klimatförändringar. Jag antar att mördarsniglarna piggnar till nu när det blivit blötare igen.

  9. @Sebastian
    Det räcker ju med en enda busslinje, bara bussarna går tillräckligt ofta.
    Vi har två busslinjer här 433 och 434 och de går med 30 minuters mellanrum utom på kvällen när det är 60 minuter. Jag jobbar som bussförare här.
    För övrigt regnar det in i våra bussar så att övervakningskamerorna är vattenfyllda!
    Bussen ”gunghästen” på linje 434 kraschade igår när den ramlade i diket.
    Stridsberg känner jag inte igen. Jag har lättare för att känna igen utseendet på folk.
    Jag har endast 160m att gå till ICA-affären.

  10. @Ken:
    Min farfar(om det inte var ännu tidigare)byggde vårt sommarhus som nu ockuperas av min farmor med jämna mellanrum.
    Jag har iofs bara åkt buss nästan uteslutande på somrarna så tidtabellerna under resten av året har jag ingen koll på.
    Kära farmor är ca 1,75 lång, smal och vithårig(axellängd) om det säger dig något:)

  11. @Jinge,

    nu börjar du låta som min morsa, hon tjatar också ideligen om att vädret är extremt. :P

    Skämt åsido, sommaren 1983 var en såndär halvextrem stormhistoria där blåsandet dessutom började förhållandevis tidigt på säsongen och SMHI hade sällsynt svårt att leverera korrekta prognoser, jag minns den mycket väl eftersom jag lyckades pricka flera riktiga skitväder i liten segelbåt som var minst sagt spännande.

    Jag kan dra mig till minnes fler liknande somrar, men känner mig lite svävande vad gäller årtalen.

  12. SvD: ”Stormen som dundrade in över västkusten i måndags för att sedan långsamt arbeta sig genom landet upp mot Stockholm och ut över Östersjön var rekordstark. På tre olika platser noterades orkanbyar på 33 meter per sekund, vilket är de kraftigaste augustibyvindarna som någonsin uppmätts i Sverige.”

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1523547.svd