Olles Naturupplevelse


Jag tror att vi alla har läst om Olle som skidat ner i ett björnide, ett ide där en björnhona och två ungar vistades. Ur nyhetssynpunkt har händelsen allt, grabben klarade sig och hur det går med björnen och hennes ungar är ännu inte helt klart om jag förstått saken rätt.

Han ska givetvis vara glad över att han lever, en hona med ungar som får oväntat besök, ja den historien hade kunnat sluta precis hur som helst. Jag har kikat på intervjuerna med honom själv och hans kamrater och kan konstatera att han om någon månad, när han inte längre har ont och alla stygnen är borta, kan se tillbaka på en alldeles särskild upplevelse.

Tyvärr så kommer den nog att följa honom, han kommer kanske att oroa sig för fler björnmöten, men oddsen talar till hans fördel. För hur många har blivit bitna av vilda björnar två gånger i sitt liv? Statistiskt sett så är det näst intill omöjligt. Men man ska givetvis inte skämta om saken, men en bieffekt blir givetvis att han blir idol bland de andra barnen i skolan och under många år kommer tjejer i hans egen ålder vilja känna på ärren…

AB: ”Olle går i sexan på Funäsdalens centralskola. I fredags skulle de avsluta veckan med gymnastik. En lektion som förlades till ett ganska brant fjällområde vid sidan av skidanläggningen.
– Det är mycket mera spännade att åka off pist än i välordnade backar, säger Olle.
I fredags blev det kanske lite väl spännande.
– Vi var fem killar som åkte. Fyra av oss svängde undan för ett brant stup. Vi såg ett hål i snön men tyckte att vi kunde köra över det, säger Olle.
– När den första killen kör över händer inget men när tvåan passerar hålet dyker plötsligt ett djurhuvud upp framför mig. Först tror jag det är en grävling men sen ser jag att det är en björn…”

Jag hoppas att man ser till att gossen får bearbeta detta trauma så att han i fortsättningen törs åka skidor, plocka svamp eller vandra i naturen. Jag hoppas också att björnen återvänder snabbt nog till sina ungar så att de inte tar skada. Men som sagt, händelsen har allt så vi kan nog räkna med att media uppdaterar oss..

it , , , , , , , , ab12 ex svd dn12 svt1 ekot


5 svar till “Olles Naturupplevelse”

  1. Jag lyssnade på när nyheterna intervjuande pojken det ser ut som han tog det hela ganska bra och tyckte det var lite spännande men han kunde ha varit utan smärtan från klor och tänder orsakade.

    jag måste berömma hans kamrater som skrämde iväg björnen så pojken kom undan med livet i behåll.

    Jag tror de alla lärde sig att man inte ska åka off pist efter vad som hände

    • Jag kollade på Aftonbladets filmer så jag håller med. Men visst, ett riktigt trauma och jag hoppas att han får hjälp att bearbeta det. Annars kommer han alltid att ängslas över björnmöten och det vore synd.

  2. Killen som blev biten är ju från Funäsdalen och då vet man kanske lite mer om naturen än om man bor i en storstad. MEn vem hade kunnat vänta sig att en björn ska rusa upp när man åker skidor. Men när man läser kommentarerna i DN undrar man vad det är för människor som bor i detta land? Fullt med folk som kritiserar de tolvåriga barnen för att 1. de var utanför backen vad jag vet har vi allemansrätt i Sverige – de hade lika gärna kunnat vara ute på promenad som på skidor. Att åka utanför pistat område är inte olagligt – det är mest en garanti mot benbrott för att man ramlar – inte att man bli biten av en björn, 2. Deras föräldrar hade uppfostrat dem dåligt. 3. De åkte för fort(!) etc etc. Patetiskt. Vuxna människor utan till synes någon som helst kunskap om natur förstår inte att den natur vi har inte kan kväsas genom bestämmelser om pister eller genom andra bestämmelser heller. Detta var en olycka – både för pojken och björnungarna. Vi kan inte skylla på varken gossarna, björnen, skidliftägaren eller samhället….

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/overgivna-bjornungar-illa-ute