Nys om Månen!


Jag undrar om jag hört talas om det förr, men antagligen minns jag det bara inte därför att jag snabbt sorterat bort det som en typisk kvällstidningshistoria.

AB: ”Galna djur, galna människor och galet väder. Månen beskylls för mycket – och nu är det dags igen. Den 19 mars är supermånen här, då månen passerar jorden på ett avstånd av ynka 356 577 kilometer. Så nära har den inte varit på 19 år. På internet varnas det för att vädret kommer att få fnatt och hobbyforskare tror att supermånen kan rubba jordens klimatmönster så allvarligt att vi drabbas av jordbävningar och vulkanutbrott.”

Ska man ändå tro något ändå i dessa tider så tippar jag närmast på att det är al Qaida som orsakar att månen närmar sig. Man skulle under alla omständigheter kunna få Magnus och Magnus att uttala sig lagom svepande ordalag, de säger ju ändå vad som helst mot ett litet arvode. Själv tror jag att lösnummerförsäljningen går ner när det är ”supermåne”. (I skrivande stund kommer det nyheter om en stor jordbävning i Japan..)

it , , , , , ab ex svd dn


9 svar till “Nys om Månen!”

  1. Jag läste nyligen en annons från Toyota i Bangkok Post, en jätteannons i fullfärg. Minst helsida var det, om inte helt uppslag. Det handlade om något miljöjippo med skolor och kändisar och allt möjligt trams. Ett vanligt alibiskapande alltså.

    Det som jag reagerade mot var att man skyllde i stort sett alla tillgängliga katastrofer på koldioxiden i atmosfären, inklusive – hör och häpna! – tsunamis och jordbävningar!!! Hur man kopplade ihop gas i atmosfären så att det på något sätt skulle påverka seismiska händelser flera hundra meter ner i jordskorpan stod det inget om alls, däremot. Självklart för att det är lögn. Men det var nog inte många som uppfattade den där logiska kullerbyttan för i dagens läge kan man skylla precis vad som helst, från nageltrång till solförmörkelser på koldioxid utan att någon alls reagerar. Tyvärr har den branschen (också) blivit mer lik horoskop än vetenskap.

  2. Men om detta hände sist för 19 år sedan, borde den inte ha ”rubbat jordens klimatmönster så allvarligt att vi drabbades av jordbävningar och vulkanutbrott” visserligen omkom 2500 pers vid flodvåg efter jordskalv i Stilla havet, men det va i mitten av december, den enda naturkatastrofen jag kunde hitta år 1992 (bortsett från flodvågen) är att Bingo-Lotto får dispens att sända i TV och att lasermannen skjuter en person…

  3. Det var 19 år sedan, som månen var så nära som den kommer vara den 19 mars. Den har varit nära efter det, men inte så nära, som den kommer att vara nu. Om ni söker, kommer ni förmodlingen att få reda på att månen var nära då tsunamin i Thailand inträffade. Jag trodde också att det var nonsens först, men uppenbarligen finns det experter som tror på detta och andra inte, vilket delar upp dem i två läger. Själv börjar jag tro att det är sant

      • Jinge, så här skrivs det på Skolarbete.nu. En hemsida med uppsatser från högstadiet och gymnasiet.

        ”Tidvatten rör sig inte bara om vatten, utan även jorden. Det påverkar även jordatmosfärens höjningar och sänkningar av jordskorpan. Alltså, när havet höjs, höjs även jorden. Om en tidvattensvåg stiger 3 meter, lyfter sig samtidigt jordskorpan 15 centimeter. Det är alltså inte lika mycket som vattnet men det är en höjning.”

        Det är vad de lär sig i dag på Högstadiet och Gymnasiet

        Det handlar ju i grunden om månen och jordens rörelser i förhållande till den stationära solen och den samlade inverkan på jordskorpan.
        Forskningen i dag visar på att ”vi” är på väg mot en enda kontinenten, modell Pangea. I den utesluter de inte månens och solens inverkar på plattornas rörelse, liksom att urpangea sdelades i fler delar

        Lyfts jordplattorna 15 cm så är det enorma krafter som är i rörelse, det är så stora krafter så att det blir ett tal upphöjt till nått obegripligt.
        För bara några hundra år sedan existerade inte kontinentalplattorna, påstod någon att Europa flöt om kring sågs den som tokig. I dag är plattorna en verklighet som det forskas mycket om. På tv-nyheterna sa någon i Uppsala att de hade konstaterat ökad seismologisk verksamhet i det japanska katstrofområdet, mer än ett dygn innan jordbävningen kom. Mer forskning om jordskorpans rörelser och vad som påverkar kommer förmodligen leda bättre och tillförlitliga prognoser på jordbävningar.
        Och jag kan tänka mig att månens och solens dragningskraft i vissa lägen kan till exempel öppna vulkansprickor, men för den skull behöver det inte bli katastrof. Härom dagen på Mount Kilauea, Hawaii öppnades en gigantisk stor spricka.