Nu snöar det i Fjollträsk!

Kylan har visserligen mildrats en aning, men den har bytts mot snöfall och blåst. Inte så att det är direkt snöstorm, men är man ute så känner man att man lever. Jag kom just in och känner fortfarande av hettande kinder, en direkt följd av att de varit oskyddade.

En längre tid utomhus kan medföra förfrys-
ningsskador, men knappast här nere i Fjollträsk. Det blåser inte tillräckligt mycket, och är inte kallt nog. Det var en strid ström av skidåkare på väg ner mot Rudans friluftsområde som ligger enbart 5-600 meter från min port. Jag skulle tro att många av dessa män, för det var mest män, är sådana som tänker försöka sig på Vasaloppet lite senare i vinter. Sista veckan före Vasaloppet brukar det vara mycket folk vid Rudan, i alla fall om det finns snö nog.

Själv börjar jag bli less. Jag längtar till våren då det finns musöron på björkarna och tussi-
lagon hittas i hundratal. Då isen är borta från fjärdarna och träbåtsägarna svär eder för att de inte skaffat plastbåtar, då är min årstid kommen.

Om vi nu får ett väderomslag, jag säger om, då kan man ge sig attan på att det blir lågtryck på lågtryck och över meterdjup snö. Jag har bott i Haninge sedan 1961-2 och minns ingen vinter med så här mycket snö den 7 januari. Jag skrev det förut, jag skriver det igen. Ökande medeltemperatur? Pyttsan!

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn1 svd12 gp12 ab12 t

  7 comments for “Nu snöar det i Fjollträsk!

 1. Ken
  7 januari, 2010 at 13:22

  Det är minst två månader kvar av vintern. Hurra!

 2. 7 januari, 2010 at 13:31

  ”Jag skrev det förut, jag skriver det igen. Ökande medeltemperatur? Pyttsan!”. Hörru du Jinge för det första måste du skilja på klimat och väder. Klimat mäter man över en lång tidsperiod och inte under någon dag eller vecka.

  Bara för att det just nu för tillfället är kallt i hela Sverige säger det inte något alls om att den globala uppvärmningen inte existerar. Man måste titta globalt sett och över tid. I Australien härjar nu skogsbränder och det är extremt varmt. Om man då använder sig av din någon snurriga logik kan man således lika gärna säga att det är bevisat att global uppvärmning existerar och pågår eftersom det för närvarande är extrem hetta i Australien.

  Således: Temperaturen har globalt sett stigit under 1900-talet. Notera att det är globalt sett och inte lokalt i just Haninge!!

  ”De varmaste elva åren sedan 1850 hade då inträffad de tolv senaste åren och huvuddelen av uppvärmningen sedan 1950 orsakas sannolikt av ökande halter av växthusgaser i atmosfären, konstaterade IPCC.”

  Så sluta titta ut genom fönstret och titta på din termometer just för ögonblicket.

 3. 7 januari, 2010 at 14:03

  Du kanske skulle ta en kurs i statistik så du uppfattar det där med medelvärden? Dessutom har vi haft köldknäppar av rejält slag tidigare under perioden av global uppvärmning. Jag minns några stycken. Men då var den globala uppvärmningen ett okänt fenomen för allmänheten och ingen kunde hävda att de skulle bevisa att den inte fanns. Och den globala medeltemperaturen fortsatte att stiga. och det kommer den att göra framöver, och det kommer att bli ett helvete för många människor på många håll. Serier av orkaner mot Madagaskar, Bengaliska viken som tar tillbaka mer och mer av Gangesdeltat etc etc. Kanske det till och med kan hända något allvarligt i Europa eller någon del av USA där folk räknas, då lär det bli fart på åtgärderna!

  • 7 januari, 2010 at 19:26

   Bortsett från det så har jag ett antal akademiska poäng i – statistik… :-)

 4. KAS
  7 januari, 2010 at 15:21

  Jinge … det är den ökade medeltemperaturen vid polerna som är ett litet problem inte medeltemperaturen i fjollträsk.

  Det finns en enklel lösning på de problemen som fjollträsk kommer att råka ut för när vattnet rinner in i tunnelbanan och det är att flytta hela fjollträsk till anrika Arboga,

  • Lennart Hman
   7 januari, 2010 at 16:39

   Vad är det i kommentarsreglerna du INTE förstod? / Jinge

 5. Christer W
  7 januari, 2010 at 17:31

  I dqag har jag haft bara -6, rena värmebölja. Det märktes på elmätaren också, veckoförbrukningen ”sjönk” med 55 kwh. Öite fler daga med -5 så är allt normalt.

Comments are closed.