Nu jädrar blir det broddar…


Idag har det kommit lite vinter hit till Haninge, i vart fall har det kommit ett par cm snö som täcker marken. Själv skulle jag ta en promenad ner till Rudans friluftsområde och gick en genväg förbi KTH.

Eftersom det var halt på gångvägen på en del ställen så valde jag att gå via gräsmattan vid KTH, något som jag givetvis inte borde ha gjort. Fästet var ju bra eftersom en gräsmatta som är täckt av snö aldrig är hal på något sätt, men om ungarna har gjort en kana tidigare så kan det vara blåis under snön i stället för gräs. Och det var det förstås. Helt oförberedd så fanns det noll friktion mellan mina skor och underlaget, ett faktum som ledde till att jag slog vänster armbåge i isen och har fått hyfsat ont i en handled.

Det såg antagligen rätt komiskt ut, men som offer så tycker man förstås att det är så lagom kul. Mina skador inskränker sig dock till en lätt stukad (?) handled, om ens det. Det mest korkade i historien är att jag inte hade bråttom på något sätt, jag hade lika gärna kunnat gå den vanliga vägen som var både plogad och sandad. Trösten i bedrövelsen är förstås att inte ens en tonårig elit-
gymnast hade kunnat hålla sig kvar på benen i den situationen. Det hade inte ens hjälpt om jag hade haft broddar på mig, något som jag inte har skaffat mig. Det var brant på stället och det enda som hade hjälpt var riktiga spikskor.

Bortser man från det komiska i situationen så kan jag konstatera att det är rätt så fint med lite snö på träden och på marken, och fortsätter snöandet så kan det bli 7-8 cm till i morgon bitti.

it Andra om: , , , , , , , ,


12 svar till “Nu jädrar blir det broddar…”

 1. KIH campus är ett mycket fint område. Jobbade där i c:a 15 år innan vi ”privatiserades” och deporterades till high-tech ghettot Kista.
  Vad gäller vinter har jag så det räcker i kylskåpet, tack.
  Som en eftergift till romantikerna kan jag acceptera stora vita flingor i stans parker på julafton, men bara i parkerna och bara på julafton.

   • Menar KTH vid Östra Station, ja. Om du inte redan gjort det, vilket du troligen har, föreslår jag att du ser dej om där. Fantastisk arkitektur och hela Lilljansskogen.
    Haninge är en brist i min allmänbildning. Aldrig varit där.

    • Jag är uppväxt vid Tégnerlunden och gick i Engelbrekt på Valhallavägen, gissa var vi sparkade fotboll, hoppade backe och åkte skidor…

     • Engelbrekt var (är hoppeligen fortfarande) en bra skola.
      Under min tid på campus körde jag en hel del populärvetenskapliga föreläsningar och demonstrationer för bl. a. skolklasser. Hört talas om Lasergrottan?
      Utan att nämna namn kan sägas att vissa skolklasser var vetgiriga, nyfikna och helt underbara medan andra ställde frågan ”kan vi gå snart?” Mitt svar var alltid att närvarokontroll inte ingår i mitt jobb.
      Minns särskilt ett barn. Hon var kanske 14-15 år och blåsvart. Hon fattade allt och ville veta mer. Att hon t. ex. började ställa frågor om dispersion i optiska fibrer sänkte mej. Hoppas och tror att hon gick vgidare till KTH, vilket hon sade sig se fram emot.

      • Lasergrottan kände inte jag till trots att jag är inne på mitt sjätte år på KTH nu, finns den fortfarande?

       • Det senaste som jag sett var i en källare utanför Fysikcentrum (Alba Nova). Kolla med Göran Manneberg, Fredrik Laurell eller Jens Tellefsen (samtliga professorer vid KTH) De bör veta.

 2. Har underbara minnen från Lindstedtsvägen med kollokvier och föreläsningar där första bänkraden alltid upptogs av tre gubbar i 80-90 årsåldern. Dessa tre professores Emeritii (ursäkta min dåliga latin) såg ut att sova. Det gjorde dom inte. Allt som oftast avbröt någon av dessa herrar föreläsaren med en mycket initierad fråga som inte vederbörande kunde besvara.

 3. Tur att du klarade dig undan med blotta förskräckelsen och en ömmande handled, isfläckar under nysnö är förrädiskt.

  • Singelolyckor i gångtrafik är ganska vanliga, kanske en av de vanligaste trafikskadorna. Eftersom utgången sällan blir spektakulär uppmärksammas det inte särskilt mycket.
   Kanske lika bra så, annars skulle Storebror lagstifta om obligatorisk gånghjälm.

 4. Det är förjävligt att man inte ska kunna gå på gångvägarna numera. Snöröjning och sandning är verkligen under all kritik, även mitt i stan. Förra året var det länge och väl ren isbacke på backen upp till KTH från tunnelbanan.

  • Funkade det inte bättre, förr, när gatukontoret hade fast anställd personal och maskiner för underhållsarbete på gator och vägar? Så minns jag det i alla fall?!