Nu har jag har skottat fönsterblecket!

Idag har jag ägnat en stund åt att – skotta fönsterblecket. Orsaken är givetvis att det är en matplats för traktens småfåglar.

Det idoga snöandet ledde till att jag fick ysta bort snön och sedan ta in cirka två kilo jordnötter, solrosfrö, hampfrö, ett hekto smör och två talgbollar. Talgbollarna och smöret sattes ut efter avborstning och fåglarna fick nya och torra frön av allehanda sorter. Tyvärr har jag inget tak över min utfodringsplats så nu ligger de blöta frön jag samlat in på två dagstidningar på köksbordet för att torka upp.

Jag kan inte lägga ut dem blöta för så starka näbbar har inte blåmesar, talgoxar, koltrastar, nötväckor och grönfinkar. Hackspettarna (2-3 stycken) klarar säkert att lossa frön från fönsterblecket, men de är bara intresserade av smöret och talgbollarna.

Trots att det är minus fyra grader i luften så är det blötsnö vilket jag tycker är märkligt. Men egentligen borde jag göra som småungarna, sätta på mig en overall och ge mig ut och göra änglar i snön. Risken för att någon myndighet då larmas är dessvärre uppenbar. En 61-årig gubbe ligger och sprattlar i snön, hur skulle det se ut?

När jag tittar på SMHI:s satellitbilder ser det ut som om detta snöande ska fortsätta ända tills imorgon. Så har ni vägarna förbi Haninge så

titta efter en gråhårig- och gråskäggig gubbe som ligger och gör änglar i någon snödriva. Känns också igen på röda små märken där det står:

”– Skyll inte på mig, jag röstade RÖTT!”

AB DN SvD

Andra om , , , , , ,

[tags]Väder, Snöande, Snöstorm, Småfåglar, Fågelmatning, SMHI, Natur[/tags]

  11 comments for “Nu har jag har skottat fönsterblecket!

 1. Ken
  3 januari, 2008 at 12:06

  Här i Stavsnäs har det inte snöat så mycket ännu, men jag skall ut 15:30 för att köra mitt pass med ledbussen till klockan 23:10 och det blir mysigt! Redan sent i går kväll var det mysigt med lite halkkörning. Genast blev livet skojigare.

 2. Christer W
  3 januari, 2008 at 14:02

  Dagen till ära så bytte jag till andra vinterdäck, eller rättare sagt jag avslutade byte i dag.
  När det gäller fågelmatning, skaffa en sån där rund plastbehållare med tak, och den ska vara utformad så fåglarna inte kan sitta i maten.
  Sedan borrar du ett litet håll i fönsterposten och trycker fast en tunn metallpinne som sticker ut och lutar svagt nedåt och längst ut sätter du behållare.
  Fåglarna bör inte kunna sitta i det de äter pga omsorg av deras hälsa, helt enkelt smittorisken med att avföring hamnar på fröna.

 3. Allan
  3 januari, 2008 at 15:24

  FönsterblEcket.

  /Språkpolisen.

 4. 3 januari, 2008 at 15:34

  Egentligen VET jag att det stavas så, men jag skrev bloggningen i Word och den köpte det.. :-)

  Egentligen skulle man behöva ett program som har hela ordlistan plus alla grammatiska regler… :)

 5. 3 januari, 2008 at 16:01

  Den ganska lätta, kalla och finkorniga snön gjorde att jag passade på att rengöra några yviga mattor på det klassiska och enkla sättet: man lägger den i snön, skvätter på nyss nämnda snö, borstar bort den och bär in mattan i stugvärmen igen. Den blir renare och fräschare än efter vanlig dammsugning, och den flora av mikroorganismer som förmodligen bor i mattbotten får sig en rejäl köldknäpp på sina små tentakler! Obs. den här metoden fungerar inte när det är tung blötsnö. Tror jag i alla fall.

  Fönsterbläcket är väl ett gammal hederligt bläckhorn i mässing som står i fönstret?

 6. Allan
  3 januari, 2008 at 16:30

  Tja, Word godtar ju både Word o World:-).

 7. blingbling
  3 januari, 2008 at 18:22

  Din omsorg om småfåglarna hedrar dig. Eller är det månne kattunderhållning som är det dolda motivet ? :)

  … och jodå, jag håller ett extra öga när jag passerar igenom Haninge med någorlunda regelbundenhet.

 8. Stefan
  3 januari, 2008 at 18:55

  Jag har problem med ett par skator och kråkor som sliter sönder näten till talgbollarna så dom faller ner på marken och därefter konsumeras utan att alla snälla små gulsparvar och talgoxar får sitt :-(
  Finns det någon lösning på problemet?

 9. Christer W
  3 januari, 2008 at 20:49

  Stefan, häng dem inne i koner som hänger fritt, småfåglarna kommer åt dem genom att hålla sig i nätet.
  Första gången tog jag lampskärmen från en kontorslampa och hängde en talgbollen i den. Det var rätt kul att se hur skator och kajor försökte sätta sig på skärmen äta av talgbollen, och i ställe bara halkade av och gjorde dråpliga kullerbyttor i luften. Efter någon dag hade de gett upp, sen fick de tänkta matgästerna ha talbollarna i fred.

 10. blingbling
  3 januari, 2008 at 22:01

  Bjud kråkfåglarna på falukorv så ska du se att dom skiter i talgbollarna. Annars går det bra med en tallrik torrfoder till katter, det äter dom också med förtjusning.

 11. 4 januari, 2008 at 02:53

  Finns ganska billiga och enkla spiralcylindrar att klämma in fettbollarna i. De klara inte marodörern av att knäcka (åminstone inte de vi har).

Comments are closed.