[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag vet inte om jag inbillar mig bara, men nog verkar det som om det har varit mycket jordbävningar i år. Den på Haiti är förstås den som uppmärksammats mest på grund av omfattning på katastrofen, över 200 000 avlidna och det är väl oklart om man någonsin kommer att få veta det exakta dödstalet.
Nu har det skett en i Mexico, en så pass kraftig att den kändes över stora delar av Mellanamerika och så långt norrut som i Los Angeles. Varje gång det händer så ställer jag mig undrande inför att människor kan bo kvar i jordbävnings-
områden som i de enorma befolkningscentra som t.ex. Los Angeles, San Fransisco och Tokyo. Där talar vi faktiskt om multimiljonbefolkningar och platser som skulle få mycket allvarliga återverkningar på världsekonomin om ett värstascenario inträffade.
Det märkliga är att folk bor kvar, personligen skulle jag hellre flytta till ett ställe där inte världen riskerade gå under i ett stort dån. Min svärson kommer från San Fransisco och sedan han flyttade hit för snart tio år sedan så har han inte känt marken skaka under fötterna en enda gång, i vart fall om man undantar lokala sprängningsarbeten. Men människor som bor i jordbävningsområden tycks ta dagen som den kommer, möjligen tränar man ibland på vad man skulle göra om katastrofen kommer, i den mån man kan göra någonting alls.
Jag har sett olika TV-program genom åren där man intervjuat folk som bor i dessa områden och det enda de tycks ha gemensamt är att de rycker på axlarna inför faran. Min son pluggade i LA för en massa år sedan och bodde i Hollywood, det var under den sista större jordbävningen. När jag hörde nyheterna i radio så lyfte jag omedelbart telefonluren för att ringa, ”- The telephone call cannot be connected due to a earthquake, var det enda en mekanisk röst upprepade.
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
Först fyra fem timmar senare så kom jag fram och väckte ynglingen. – Va? Har det varit jordbävning? Som far vill man nog inte veta vad han gjorde kvällen innan. Men han upptäckte att fönstren hade gått sönder och att ett skåp vält, men han väcktes inte av det…
När sedan dottern var och hälsade på honom några veckor senare så kom det kraftigaste efterskalvet, hon befann sig då i en hiss i hotellet runt tjugo våningar upp. Själv blir jag alldeles kall när jag tänker på eländet, nu i nattens bävning så tycks det inte vara så många offer lyckligtvis, i skrivande stund bara ett vad man vet. Men hur många miljoner bor det inte i SF, CA? LA, CA? Tokyo?
intressant Tags : Jordbävning, Mexico, Kalifornien, Haiti, Jordbävningsområde, Förkastninssprickor, Los Angeles, San Fransisco, Tokyo dn ex ab svd t
[/column]
8 svar till “Mycket jordbävningar i år?”
Det är normalt mycket jordbävningar hela tiden, det kan man se här http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php
Det verkar däremot vara ovanligt kraftiga jordbävningar på sistone.
Vaknar man inte när fönstren går sönder, bokhyllor välter och sängen skakar, ja då sover man riktigt tungt!
Det har varit bra många fler som inte rapporterats i Svensk media.
Var med om en på 6.5 i Taiwan för två veckor sedan. Rätt läskigt att vara på 26e våningen när huset svajar som ett träd i storm…
Antagligen beror på den första jordbävningen i Haiti. Nu rättar till sig jordskorpan för att få bort den spänning som uppstod med Haiti jordbävningen. Så det tar nog tid innan jorden lugnar ner sig.
Fast jag är ingen expert, utan bara letar efter godtagbar förklaring. :)
Religiös gallimatias undanbedes!
’Antonia’ är på rätt spår: dock har Haiti jordbävningen inte mycket med Chile / Mexiko att göra. Vid Haiti möts två andra tektoniska plattor.
Jordbävningen i Chile och Mexiko har samband, både ligger längs stillehavsplattans kant. Om man kollar tidigare stora jordbävningar http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_20th_century_earthquakes syns det ganska tydligt att kring denna platta sker några stora jordbävningar relativt tätt inpå varandra var 40-50:e år.
Min okvalificerade gissning är att inom 10 är inträffar minst två stora jordbävningar till, möjligen en i USA (det är lång över tiden kring San Francisco och norröver) och en i Japan eller däromkring. Alla kring/över 8 magnitud. Följderna vill man inte ens tänka på, varken där (de som drabbas) och här (världsekonomin kan dippa ner i en ännu djupare svacka).
—-
”Men han upptäckte att fönstren hade gått sönder och att ett skåp vält, men han väcktes inte av det…”
killen måste ha haft världens fest dagen innan :))
Ja,därav jordbävningen.
Det är många faktorer som spelar in var man bor. socialt umgänge, arbete och hemmakänsla är viktiga bitar. Hur man än ser det är det större risk att dö eller bli skadad i em trafikolycka än av en jordbävning.
Att vara på fel plats vid fel tillfälle kan vara katastrofalt, vad som helst kan hända närsomhelst. Efter att ha bott i södra Kalifornien i snart 11 år har jag känt av tre kraftiga jordbävingar. 1999, 2008 och nu den senaste i norra Mexico. Alla har varit skrämmande på sitt vis men ingen av dom har varit en katastrof. Man kollar igenom mat och vattenförråden och livet går vidare.Visst är det lite att köra huvudet i sanden men jag tror det är mänskligt att nedvärdera faror och risker oavsett vilka dom är.
När det gäller telefonservicen vet alla här att nätet stängs av för den normale användaren vid en större jordbävning eller katastrof. Det är viktigare att räddningsstyrkorna har tillgång till nätet än att det överbelastas för familjära hälsokontroller.. Sitter man i utlandet och försöker ringa in kan jag dock förstå oron
Jag har fått för mig att de kraftigare jordbävningarna ofta kommer i någon form av följd för att sedan lugna ned sig något år eller så innan det är dags igen för några större skalv att avlösa varandra.
På rent spekulativ nivå känns det t om ganska logiskt att det skulle vara så då det ju som bekant är ett större parti jordskorpa som flyttar på sig så det borde ju få effekter på fler än ett håll så att säga. :-)
(Det mest underhållande fenomenet jag har beskådat i jordbävningssammanhang var för övrigt när vattnet i polen bildade en pelare mitt i polen under en mindre jordbävning.) ;)