Moderaterna manipulerar Stockholmarna


Varenda nu levande människa som har blandat sig i debatten om Slussen har mötts av kommentarer som att det är mörkt och murrigt, det luktar urin i alla gångarna, Slussen är ful och dessutom så är det hart när omöjligt att vistas utomhus annat än de fyra sommarmånaderna på grund av vind och kyla.

Har man en hemsida som undertecknad så dyker det alltid upp helt nya tyckare, folk som aldrig har kommenterat här förut, och som aldrig lär komma tillbaka efter att de har lämnat sitt hatbudskap om Slussen. Själv tvivlar jag på dessa, olika ämnen brukar normalt inte attrahera nya ”tyckare” som bara tycker om en enda fråga. Sidans besökare är ofta med och har åsikter om allt från liljekonvaljer till frågan om våra rovdjurs vara eller icke vara. Utom när det gäller Slussen, då dyker det upp kommentarer från folk som aldrig någonsin tycker någonting annars.

Men hur kan jag då veta det, några kommentarer visar väl inte på något som kan ligga till grund för olika slags konspirationsteorier? Det handlar inte om några enstaka kommentarer. Den här bloggen har fått drygt 120 000 kommentarer, och eftersom jag granskar varje enskild kommentar så har jag lärt mig att känna igen ett mönster, framförallt när det gäller fejkkommentarer.

Sådana kommer särskilt ofta just när det gäller Slussen. Signaturen ”Nisse” tycker att det luktar urin i Slussens gångar och framför ett kort och kärnfullt – Riv! Hans IP-nummer är t.ex. 123.123.123.123. En timme senare dyker ”Karin” upp som berättar att hon inte törs gå via Slussen då hon är på väg hem på kvällarna, av någon lustig anledning så har även hon IP-nummer 123.123.123.123, och så håller det på. Dessutom har det dykt upp anonyma kommentarer från företag som är inblandade i rivandet av Slussen och skapandet av nya förslag om ombyggnad, folk som försöker göra gällande än det ena och än det andra om Slussen.

Det handlar således om ett kampanjande från okända människor som byter ”identitet” i samma takt som de andas. Det finns bara ett ämne till som genererar den sortens fejkade kommentarer, och det är Mellanösternfrågan. Där kan en och samma person dyka upp med olika namn flera gånger för att framföra mer eller mindre goda argument för Israels sak, något man snart lär sig att känna igen.Man borde fråga sig varför det luktar urin i Slussens gångar, och varför putsen släpper på dåligt underhållna ställen. Varför reparerar inte Coop Katarinahissen? Min uppfattning är att man medvetet struntat i underhållet av Slussen i många år, orsaken är att staden vill åt marken bland annat på statsgården. Man vill kontorisera Stockholms vackraste utsikt, platsen som skiljer Mälaren från Saltsjön. Vad vi som bor i Stockholm tycker struntar man i, oss manipulerar man istället för att vi ska acceptera ett motorvägsbygge genom Gamla stan, allt för att man ska få bygga tjusiga kontor och bostadsrätter på Statsgårdskajen.

Man konstruerar modeller föreställande den ”nya” Slussen, ett bygge som stockholmarna själva ska betala trots att de förlorar en plats som rimligen borde vara ett världsarv och ett byggnadsminnesmärke. Man tänker helt enkelt krossa en trafikplats och ett utflyktsmål som många miljoner människor har besökt.

Själv besökte jag och mina jämnåriga Slussen både sommar- och vintertid de första åren på 50-talet, och det som nu behöver göras är förstås att restaurera Slussen, underhålla den och se till att fortsätta underhållet. Platsen borde göras till ett världsarv och ett byggnadsminne. Mina barnbarnsbarn borde ha möjlighet att göra sina egna utflykter till en väl upplyst och renskrubbad sluss och trafikkarusell, en plats som också får fungera som ett kulturminnesmärke.

Och det kostar inte trettio-fyrtio miljarder av skattebetalarnas surt förvärvade slantar för att åstadkomma det. Dessutom är det utomordentligt fult av moderaterna att stoppa det löpande underhållet och rengöringen av Slussen bara för att det ska lukta illa, och för att medborgarna på det sättet ska bli mer positiva till motorväg och glasfasader som för alltid dödar utsikten.

it Andra om: , , , , , dn123 svd123 ex123 ab123


18 svar till “Moderaterna manipulerar Stockholmarna”

 1. Det handlar om förslummnings – gentrifikations metoden att tjäna pengar, den är oerhört effektiv. Funderat på att starta sådan verksamhet själv, men då jag inte har politiker som kan orsaka förslumningen och senare den rabatterade försäljningen, så är den metod jag planerade som följer: Hyra alkisar, pundare och ungdomsgäng att klottra leva om och uppträda hotfullt i ett område där det är visning på en lägenhet. Jag köper lägenheten, skickar mina hejdukar till nästa objekt, städar upp och säljer vidare.

  Jag skulle kanske tjäna kanske 100 kkr per lägenhet, när man gör det i stor skala tillsammans med politiker, då snackar vi miljarder.

  Min hyresvärd (allmännytta) kör samma metod, först låter man husen förfalla, dålig snöröjning, dålig sophämtning, sparar pengar överallt tills hyresgästerna är missnöjda. Samtidigt som man föreslår en utförsäljning så städar man upp och snyggar till… Effektiv och lönsamt det där med förslummning och gentrifikation.

 2. Det är inte bara Stockholm eller (M).

  Se hur man rev på 70-talet med samma metodik. Dvs förslumma och riv för det lönar sig inte att renovera.

  Så kom det ett torg,ett ICA ett Konsum ett System ett FK en AF i varje liten håla.

  Idag..(efter hårda protester på 70-talet) skryter tex Göteborg med det fina gamla Haga som delvis revs och delvis renoverades.

  Min gamla trea (kallvatten och dass inne,manipulerad elmätare etc) kostar nog idag ca 15000 i kallhyra…möjligen är den ”köpelägenhet”. Har inte ens gått in i dom kvarteren sedan den tiden.

  Nåja…Slussen är för mig en plats att ta en buss till Värmdö…men jag förstår precis.

  • Vad är det egentligen mellan fastighetsbranschen och politiken? De verkar ha haft politiker i fickan så länge man kan minnas.

   • Som en kuriositet, eller kanske snarare en bekräftelse kan nämnas att i båstad är kommunalrådet peabanställd, förvisso tjänstledig men…, eller har i alla fall varit tidigare under sin tid som kommunalråd… Raka rör alltså.

 3. Framför allt behövs det träd och buskar på och kring Slussen. Har den alltid varit så betongig som den är nu?

 4. Du menar att Stockholm Stad, som redan har mångmiljardskulder, ska satsa minst 30-40 miljarder till på att bygga nytt?

   • Gammalt bondfångarknep, framkalla en kris och tvinga investeraren stoppa in mer pengar för att inte förlora hela kakan. I det här fallet är folket ”the mark”. De bästa bondfångarknepen är de där den lurade själv försvarar beslutet. :)

 5. Som norrlänning har jag inget speciellt förhållande till slussen. Det enda jag skulle/kommer att sakna är katarinahissen resten är bara en mer komplicerad rondell för mig. Detta både när jag kört bil igenom den och när jag försökt ta mig igenom den till fots. :)

 6. Detta med falska identiteter, det är något jag länge har misstänkt och tagit för sanning, att någon eller några organisationer ägnar sig åt lobbying på flera olika platser där kommentarer till publiceringar på internet förekommer. Så fort något politiskt kommer till tals så är dom där. Olika påhittade signaturer som hyllar Alliansen eller andra högerkrafter, som smutskastar all vänsteropinion, som verkar vilja få folk att tro att det finns en bred folklig förnöjsamhet över vår regerings avverkning av 100 års sociala framsteg och ett brett missnöje över allt vad socialdemokrati och vänster är och heter. Det går liksom inte ihop när nästan alla _verkliga_ människor man samtalar med inte alls är så. Men på internet verkar det som att 80% av sverige är höger.

  • Detta med falska identiteter, det är något jag länge har misstänkt och tagit för sanning, att någon eller några organisationer ägnar sig åt lobbying på flera olika platser där kommentarer till publiceringar på internet förekommer.

   Det syns på bloggar eftersom IP-numret loggas. Börjar man misstänka sådant fusk så kollar man, då åker oxo IP-numret in i spamfiltret direkt.

   • Troligvis kommer dessa falska personer att börja skaffa proxy eller liknande så de inte märks varifrån de kommer… Hur gör du då Jinge?

 7. Även i min hemstad har vi under den gångna mandatperioden (borgerligt styre) sett en stormvåg av mer eller mindre onödiga ombyggnader av gator och torg. Givetvis inte i samma enorma omfattning eller med samma långa förberedelsefas som Slussen-bygget. Här har det mest handlat om utsmyckningshysteri: kullerstenar, fontäner, allmän estetisk klåfingrighet, etc.

  De intryck man fått av detta är enligt följande:

  1. Borgare verkar betrakta projekten som ett slags monumentbyggande över sig själva. Vi hade borgerligt styre en tid i början på 1990-talet också, och även då skulle det läggas en massa gatsten i city. Observera city, på de mer behövande betongförorterna har det satsats nada.

  2. Man får en stark förnimmelse av att projekten snarast är sysselsättningsåtgärder riktade till bygg- och anläggningsbranschen. Det kan ju vara sympatiskt men inte ständigt, och särskilt inte under högkonjunkturer. Detta får en att grunna: hur täta är egentligen banden mellan branschlobbyn och borgerliga kommunpolitiker?

  3. Allmänheten är som mest positiv till ombyggnaden innan den börjar. Under och efter är det mest gråt och tandagnisslan. Resultaten blir ju aldrig så tjusiga som på de datorgenererade skisser som visas upp i pressen före. Dessutom försvinner de där professionella påhejarna, som Jinge skriver om, ur debatten när byggbesluten väl är fattade.

 8. Jag läste en intressant artikel i Ny teknik häromveckan. Där skrev de om avsaknaden av ingenjörer som ville säga vad de tyckte. Stämmer det att det inte är några ingenjörer inblandade? Isf är det förfärligt och kommer troligvis att sluta i ”slussen-kaos”.