Mobilköpet, forts..

Mina ansträngningar att skaffa en ny mobil har fortsatt idag. Jag hade ett ärende till Centrum och gjorde mig omaket att kika på, och inte minst klämma på, ett antal mobiltelefoner.

Men det har sina sidor, vi har nämligen fyra affärer som säljer mobiler och i alla fyra tycks personalen utbildats i försäljning i samma stenåldersgrotta. Man frågar mig vilken leverantör jag har idag, vad jag har för mobil nu, och på två ställen så ville de kika på mobilen eftersom ”de hade intresse för tio-tolv år gamla mobiler” (!) (sic).

En lur som den på bilden har jag haft, en dansk AP. Men det var inte den första, men jag undrar om inte den första också var en AP. Den var i alla fall ansluten till något som hette Mobiltelefonväxeln AB, eller något i den stilen. Man lyfte på luren och då meddelade telefonisten vilken kanal som skulle användas. När man sedan fick tag i telefonisten igen så fick man berätta vilket telefonnummer man ville ringa. Det var inte helt okomplicerat att ringa heller för den delen, det var före duplex så man kunde inte prata i mun på varandra, det tog ytterligare något år innan man kunde göra det.

Just nu finns det två hyfsat starka kandidater. En Doro 615 och en Samsung Galaxy Ace, och den sistnämnda bara för GPS:ens skull. Jag såg ett par nya telefoner med jättelika skärmar, nästan i surfplattestorlek, typiska Dumbphones enligt min mening. Undertecknad kommer aldrig sitta på pendeltåget och surfa runt, jag förstår inte ens hur folk kan göra det. Snart skriver någon i en kommentar att min inställning är åldersrelaterad, men se upp, du kommer inte ens förstå vad det var som träffade dig… :-P

it Andra om: , , , , , , ab dn svd1 gp sr svt

  20 comments for “Mobilköpet, forts..

 1. 21 april, 2012 at 14:43

  Åldersrelaterat? Teknikfientlig? Knappast! Aversion mot smartphones? Uppenbarligen! Men varför?Inte för att Du ser/sett människor absorberade av sina iPhones etc på tåget/bussen/stan. De blir ju inte mindre benägna att ”surfa runt” bara för att Du inte har en smartphone i fickan. Det smittar ju inte. Så frågan kvarstår varför Du inte vill ha en smartphone . Du vet inte vad Du missar! ;)

  • 21 april, 2012 at 16:35

   Jag missar definitivt ingenting genom att inte ha en Dumbphone..

   • lingon
    22 april, 2012 at 10:45

    Tack Jinge, vad trevligt det är att det finns en och annan förståndig människa kvar bland alla som lever i sin egen phåniga värld! För övrigt tillhör ju du en av dem som redan innan många här ens var födda var synnerligen tekniktillvänd, om jag inte är helt felunderrättad?!

    Fast jag undrar ju förstås lite om hur man ska förhålla sig till vissa telebolag efter UGs granskning av lurvärkets engagemeang för en del regimer…

    • 22 april, 2012 at 14:04

     Jodå, jag tillverkade och sålde dataprogram runt 79-81..

    • 22 april, 2012 at 15:11

     Vad är det som gör världen fånig, förlåt phånig? Och hos vem?

     • lingon
      22 april, 2012 at 23:41

      Oinsikten om sin reella omgivning hos den som endast lever i och for sin smarta phån, med risken att drabbas av förlorade färdigheter för social interaktion IRL… Lite granna liknande det här att hjärnan krymper vid för mycket internettande, http://svt.se/2.22584/1.2780661/sa_forandrar_internet_hjarnan

 2. annarkia
  21 april, 2012 at 14:48

  Åldersrelaterat? Teknikfientlig? Knappast! Aversion mot smartphones? Uppenbarligen! Men varför?Inte för att Du ser/sett människor absorberade av sina iPhones etc på tåget/bussen/stan. De blir ju inte mindre benägna att ”surfa runt” bara för att Du inte har en smartphone i fickan. Det smittar ju inte. Så frågan kvarstår varför Du inte vill ha en . Du vet inte vad Du missar! ;)
  Vet i sjutton om det inte är åldersrelaterat i alla fall.:-D

 3. kalle
  21 april, 2012 at 15:15

  Din inställning är stenåldersrelaterad…;)

 4. Marcus R
  21 april, 2012 at 15:32

  Din inställning är åldersrelaterad. ;)

 5. Andersson
  21 april, 2012 at 17:03

  Att surfa på pendeltåget är väl ung. samma sak som att läsa en tidning eller bok på pendeltåget men bara för att man har en telefon som man kan surfa med så måste man ju inte surfa just på pendeltåget om man nu inte vill…

  Min aversion mot de nya mobiltelfonerna beror på att de är så förbaskat dyra och att det verkar som om de är väldigt ömtåliga.
  I min närmaste krets så har de flesta fått lämna in sina telefoner för att byta glaset i dem efter att de tappat dem i golvet, en del har inom några månader bytt glas flera gånger…till en kostnad av ung. 800 kr (självrisk på försäkringen)varje gång, någon har fått in fukt i sin telefon.

  Min gamla billiga har hållt nu i 5 år och den går utmärkt att ringa till och ifrån.
  Men när de nya blir billigare och mer hållbara så kan jag inte lova att ni inte kommer att få se undertecknad surfa runt på pendeltåget. ;)

 6. Lars
  21 april, 2012 at 19:11

  Jo, Jinge din inställning är stenålders ;)
  Gör så här!
  Köp en Smartphone och testa.
  Sedan kan du skriva om dina upplevelser här på bloggen.
  Om 6 månader får vi se om du ändrat uppfattning.
  Rekommenderar faktiskt en telefon med större skärm för läsbarhetens skull.
  4″ anser jag vara ett minimum för de som är äldre än 40.
  Själv skulle jag kasta mig över dina artiklar för att jämföra med övriga som haft din inställning och sedan ändrat sig.
  Om du kör mycket mail från flera mailadresser så rekommenderar jag en Windows Phone.
  De är lättare att hantera.
  Idag finns i stort sett alla appar du behöver till den också men jag tror inte du kommer att bli en appnörd som laddar hem allt som finns.
  Lycka till!

 7. 22 april, 2012 at 12:37

  Jag känner igen mig själv när du beskriver dina våndor över att köpa Mobil. När jag skulle köpa min första Doro gick jag in i en butik här på gatan där en ung försäljare käckt förklarade att telefoner som bara är telefon och SMS inte finns. Därmot visade han en uppsjö telefoner som kostade f****n, som hade display som krävde förstoringsglas och som hade knappar som var alldeles för pillriga för mina fingrar.

  Varefter jag tog en tur till Clas Olsson och köpte en Doro. Så gick jag tillbaka till den unge mannen och sade något i stil med ”Nu skall du få se något som inte finns”. Så påpekade jag det olämpliga i att påsta att saker inte finns när det bara är så att de själva inte har dem.

  Nu har jag två stycken Doro 610 (en med Svenskt och en med Norskt ab) och jag är helnöjd. Skillnaden mot 615 är väl att den har kamera men jag har alltid kamera med mig i min lilla ryggsäck så därför behöver jag inte någon. En annan fördel med Doro är att man kan ”dra upp” ringsignalen så att man hör när det ringer. Även med gamla utslitna maskinistöron som har tillbringat livet i maskinrum.

  Skall du ha en telefon som tål vad som helst och som också är enkel så finns ju också alternativet Sonim. En Amerikanare som tål att tappas i sjön och som tål att bli överkörd av en bil. Helt häpnadsväckande teknologi.

  • 22 april, 2012 at 14:06

   Märkligt att inte andra tillverkare följer efter. Det verkar som var och varannan har tappat sin Iphone i golvet..

   • 22 april, 2012 at 15:05

    Jodå jag har också tappat min iphone i golvet mer än en gång utan att den tog någon som helst skada…

    • lingon
     23 april, 2012 at 10:24

     Hmm, kollega välte ned sin ajphån från ca 10cm höjd, och fick byta glas. Robusta och tåliga grejor kan man ju inte tala om precis, men visst finns det en massa underhållande saker att stoppa i den, allt för att hålla sig ifrån den reella värkligheten…

 8. Adam
  22 april, 2012 at 19:08

  Nu råkar jag ha jobbat i teknisk support för mobiltelefoner, så jag föreslår att du ringer teknisk support för de telefonmärken som du är intresserad av – de har inte något intresse av att sälja något till dig, så deras information borde vara relativt tillförlitlig. Om du nu inte råkar prata med någon som blev anställd igår…Annars kan jag inte riktigt förstå varför du är så fientlig mot smart-telefoner, eftersom du inte provat att ha en kan du inte ha en välgrundad åsikt. Prova att ha en ett tag och se.

  • 22 april, 2012 at 19:21

   Men jag använder den ju bara att RINGA med!?

   Vad sjutton ska jag då med surfmöjligheter till?

   • Adam
    23 april, 2012 at 00:11

    Vad ska man egentligen med färg-TV? Går lika bra med svartvitt. Blir TV-programmen bättre i färg? Nej just det. Känns resonemanget igen? Ungefär så vet jag många som brukade tänka. Jag vet nog ingen som skulle vilja byta tillbaka, vet du? Det är klart att du bara använder din telefon till att ringa eftersom det är det enda som den kan! Själv läser jag nyheterna varje morgon på min telefon, mycket bättre än papperstidning! Det är klart att smart-telefoner kanske mest är leksaker, fast ibland är de otroligt bra att ha! Men du väljer naturligtvis själv…

   • Pat
    23 april, 2012 at 09:45

    Precis, folk som pillar kanske inte bara ”slösurfar”, det finns massa appar som hjälper din vardag, vara kreativ och håller din hjärna i trim, samma sak med internetsidor. Det är ju användaren som bestämmer hur detta fantastiska verktyg används…. Tänk om någon för hundra år sedan sa att du i framtiden kan införskaffa (för mindre en dagslön i månadskostnad) en liten apparat på fickan, som vilken du kan kommunicera med din mormor på andra sidan jorden, en större del av befolkningen och tillgång till sjukt mycket information?!?!?

    • lingon
     23 april, 2012 at 15:21

     Tänk vad glad mormor på andra sidan jorden skulle bli om hon istället fick höra din röst och språkas vid en stund då och då, liksom de andra släktingar och vänner man brukar tala med, dvs genom ömsesidig interaktion i full duplex… Det funkar utmärkt med såväl trådbunden som trådlös telefoni, mindre bra med skrivna meddelanden i simplex där risken för missförstånd ökar.

     Visst, information kan man få tag på via phånen men å andra sidan innebär det att var och en av phånarna inte tränar sina hjärnor att bli flexibla, väl fungerande och kunniga, man behöver ju inte det eftersom all information finns tillgänglig ett skärmtryck bort. Numera kan ju inte ens en överväldigande majoritet av butiksbiträden räkna ut hur mycket skillnaden mellan exv 30 kronor och 27,50 är. Men vederbörande kan alltid phåna sig med kalkylatorappen i luren som kostat tusentals kronor i inköp etc etc.

     I likhet med ett antal 2a fortsätter jag nog själv helst oxo med en traditionell mobil med riktiga knappar, som man kan ta på, för att ringa och skicka de små käcka meddelanden som kan finnas behov av.

Comments are closed.