Minus 21,2° i Haninge i morse


När jag kollade fönstertermometern i morse så visade den – 21,2° vilket givetvis är den lägsta temperatur som jag uppmätt i år, efter det så har den snabbt stigit nästan tio grader så nu är det bara – 12° Celcius.

Jag ser i DN att man har tagit det gamla X1-pendeltåget ur trafik, men jag vet att jag såg ett senast för en vecka sedan, så termen ”ur trafik” kan inte stämma, så länge man använder X1 som reservtåg så är de väl definitionsmässigt i trafik? Om inte annat så ger ju ovanstående anmärkning mig en anledning att visa en av mina gamla favoritbilder..

Annars så är jag faktiskt rätt trött på kylan, har man planer på att göra något utomhus som tar längre tid än en halvtimme så måste man klä på sig rejält, och det med flera lager av varma kläder. Nu visar SMHI:s prognos att det kommer bli varmare framåt slutet av veckan, eller ska man vara noga så blir det mindre kallt. Minus tre grader på torsdag hävdar de, men själv längtar jag till den dagen då dygnsmedeltemperaturen är permanent på plussidan.

De första dagarna då det droppar om alla träd och då blåmesar och talgoxar piper hysteriskt. I någon av tidningarna läste jag att något tusental Gällivarebor var utan elektricitet, och det när det är minus trettio grader utomhus. Jag undrar hur många timmar det tar innan det är helt utkylt och den vattenburna värmedistributionen börjar frysa sönder. Det påminner mig om hur sårbara vi egentligen är, tänk om landet skulle bli utan elektricitet en hel vecka?

it Andra om: , , , , , dn svd svt sr ab ex


5 svar till “Minus 21,2° i Haninge i morse”

  1. Jag gick min promenad som vanligt ungefär två timmar och temperaturen var 23 minus , det var riktigt kallat så jag var tvungen att gå mycket fort så jag inte fryser
    Jag hostade så fort jag öppnade min mun och efter någon timme började jag svettas , det var härligt att komma hem och ta en kopp kaffe

  2. Minus 23 under större delen av natten i Ockle. Eldade kaminen som ett ånglok och hade hyfsat varmt inne. På dagen verkar temperaturen vara minus 7. Rena medelhavsbrisen!

  3. Nej, du såg inga X1:or i trafik förra veckan, det är snart ett år sedan de användes i trafik för sista gången. Det du såg var vagnar av typen X10. Såna används företrädesvis i rusningstrafik, men ibland även i s k stomtrafik.