Miljöskurkarna på Aftonbladet


Att en aktiv miljöpolitik ibland kan skada miljön har vi sett en hel rad av exempel på, och nu har vissa upptäckt det även på landets största tidning. Hur många träd som har gått åt för att få ut tidningen till kolportörerna idag vet jag inte, men var och en inser att nätet är en bättre distributionskanal.

Franchell/AB: ”Vi har inga papperskorgar här på Aftonbladet. Tanken är att vi ska gå med våra sopor till återvinningsstationen som ligger ungefär hundra meter från min arbetsplats. Om jag bara vill kasta en äppelskrott är det lite närmare. Ungefär 25 meter.

Avståndet innebär att många av oss utvecklat ett helt system för mellanlagring av sopor på eller under våra skrivbord. Lite som i Neapel faktiskt – fast inomhus. Någon gång om dagen går vi till äppelskrottstationen som är närmast och kastar alltihop: lite papper, en kartong, en Coca Cola-burk, en trasig mobilladdare och så skrotten.

Jag vet, vi borde skämmas. Sopor ska hanteras, sorteras och återvinnas. Vi måste ta ansvar.”

Jag minns hur det var när Aftonbladet låg i Klara, på Vattugatan. Då pryddes ingången av en stor klocka, och väl inne i huset så var det bra om man hade tagit med sig matsäck. Det var nämligen stor risk för att man skulle gå vilse i lokalernas många korridorer och prång. Centralredaktionen låg någon trappa upp, och att ta sig dit från fotolabbet var ett rent äventyr. Ofta hamnade man fel trots att man hade varit där hundratals gånger, och ibland hittade man en alkoholdoftande medarbetare sovandes i någon skrubb. Jag minns särskilt en pressfotograf som ofta låg och sov med kläderna på i ett förråd, omgiven av tompavor.

Det var nämligen så på den tiden, mediefolk söp något rent infernaliskt, de gånger man var ute med en journalist som inte luktade gammal fylla var lätt räknade. Nåja, men vissa gällde det i alla fall. Samma sak idag skulle jag tro, för vissa specialreportrar låter sig intervjuas av kollegorna på Centralredaktionen när fingrarna går i kors på tangent-
bordet har jag fått berättat för mig.

I gamla Klara var det inte något speciellt slarv med soporna, men som syns på bilden så kan man inte öppna fönstret i deras nya byggnad, så det går ju inte ens att kasta ut äppelskrottarna till fåglarna.

it Andra om: , , , , , , ab1 sr1 svt dn1 svd12 gp


6 svar till “Miljöskurkarna på Aftonbladet”

  1. Nja, det där är bara illa maskerad snålhet. De spar på städpersonalen och kallar det miljöarbete. Det finns många exempel på där man kallar snålhet för miljöarbete.

    Jag gissar att förr när de hade lokalvårdare som tömde papperskorgarna, då plockades iaf panten ur skräpet när papperkorgen tömdes. Det är extra klirr i kassan, eller fikakassa för lokalvårdarna det.

    Ville aftobladet göra något riktigt, kunde de ju sluta trycka tidningen på papper. :)

  2. Sluta för helvete att blada in sportbilagor, annonsblad o annan skit i tidningarna. Då skulle vi som inte är intresserade slippa dra ut soporna ur tidningen varje morgon, en jävla massa trän skulle sparas och miljöbelastningen från transporter skulle minska.

    • Hela reklamindustrin är en belastning för miljön utan att den skapar något som helst av värde. Där har vi något att åtgärda kanske. :)

      Bara vettig information på papper i framtiden?

  3. Nja, att sluta trycka tidningen på papper tycker jag inte är en så bra idé. Känslan av att ta på och överblicken man får i en papperstidning är inte jämförbar med pillandet på en portabel grunka med pytteskärm alternativt stationär dito. Men däremot allt överskottsmaterial i form av reklam och andra bilagor kunde gott tas väck. Som en jämförelse kan man ju komma ihåg hur det var innan postisarna började trava runt med reklam förutom det de ska dela ut…

    Fö borde AB ha små lokala miljöstationer folk kan komma åt utan att först samla lokalt. Besparingar på städpersonalen säkert korrekt bedömt, med åtföljande minskat antal arbetstillfällen…

    • Vad tror du att en tidning utan reklam kostar? :-)

      Är du beredd att lägga upp 60-70 spänn om dagen för en reklamfri tidning så är du ovanlig!

      T.ex. så måste JAG ha reklamintäkter för att slippa ta alltför mycket från den egna plånboken. Tre bloggar kostar..

      • Japp, klart det kostar. Men frågan är om det verkligen ska vara miljoner extrasidor där själva reklmen står för merparten av innehållet i bladet och där det redaktionella innehållet hamnar på andra plats? Frågan är då om kostnaden att ta fram publikationen över- eller understiger kostnaden för miljöpåverkan av reklamproduktionen. Kanske bättre att lägga ned tidningarn helt och hållet och låta rajraj et co sköta bulletinerna istället eftersom tidningarna i alla fall i många fall basunerar ut deras budskap som huvudprogram?

        Tycker inte din blogg är belamrad med reklam på samma sätt som papperstidningarna, däremot har jag råkat hamna på andra sidor där det verkligen dräller av reklam.