Mer Skitväder

De flesta av oss är redan rejält trötta på vintern. Jag läste i någon tidning att åttio procent av deras nätläsare var less på snö och kyla, en köld som givetvis tas som intäkt för att klimatalarmismen är just – alarmism.

Det som händer när man drar paralleller mellan rådande väderlek och klimatet är att ett antal vanligtvis sansade människor försöker tillrättavisa och börjar skriva med stora bokstäver att klimat är inte samma sak som väder. Som om inte folk begrep det själva. Och den som tycker att det är underligt att vi går mot en global uppvärmning trots att temperaturen bara sjunker ska helst hålla tyst om den saken, i vart fall om vederbörande har en blogg har jag förstått…

Här i Haninge är det minus 10° just nu och i morgon ska det komma 20-30 cm snö. Jag har bott här sedan 1961 och minns inte att vi någon gång har haft lika mycket snö, eller lika kallt som nu. Med det skrivet så undanber jag mig kommentarer med länkar till olika slags undersökningar som visar att denna vinter är den varmaste någonsin.

snöoväder

intressant Tags : , , , , dn1 svd ab1 t

  15 comments for “Mer Skitväder

 1. Beck
  19 februari, 2010 at 12:53

  Tycker du man kan dra några slutsatser av klimatet av en vinter?

  • Jinge
   19 februari, 2010 at 12:54

   Den frågan avhandlas väl inte i bloggposten???

 2. thomas
  19 februari, 2010 at 13:03

  Det som skiljer sig med denna vinter från mer normala är att de normala sydvästvindarna med mild atlantluft har uteblivit. Istället har vi fått dras med kall luft som borde höra hemma i sibirien eller arktis, där skulle den knappast kunna anses som ovanligt kall. I arktis har det faktiskt varit ovanligt milt i vinter.

  • Ante
   19 februari, 2010 at 16:11

   Stopp och belägg! Försök inte blanda in verkligheten i det här.

 3. Ken
  19 februari, 2010 at 13:30

  Äntligen! Det här är min önskevinter. Så här borde alla vintrar vara. Mer snö tack!

  • 19 februari, 2010 at 13:50

   Fy fan!

 4. Eva
  19 februari, 2010 at 13:32

  Det är skillnad på väder och klimat. Just sayin’. ;) Men visst, i år har det varit en 80-talsvinter i Skåne. Inte lika kall men definitivt snörik så det räcker. Å andra sidan hade vi ingen meteorologisk vinter 2007/2008 så det jämnar väl ut sig antar jag.

 5. 19 februari, 2010 at 13:41

  Undrar om man inte upplever kyla och snö lite annorlunda när man blir äldre, mycket som tar emot mycket mer då än när man var ung eller barn.
  Jag bodde visserligen inte i Haninge när jag var ung, men i Södertälje, och jag minns flera vintrar som var både väldigt kalla och väldigt långa, som vintern 50-52 och vintern 65-66 (om jag inte missminner mig) exempelvis. Så stor skillnad kan det väl inte ha varit mellan Södertälje och Haninge. Då var det neråt 22-25 grader vissa nätter (under rätt lång tid har jag för mig) och väldigt mycket snö. Här i Västsverige hade vi ett par verkliga vargavintrar omkring 1987. Men visst, genomsnittstemperaturen dessa år har jag inte kläm på, bara just detta, att de var svinkalla och väldigt långa.

 6. Daniel
  19 februari, 2010 at 13:59

  Vi har möjligen fått det kallare. Om systemet som sådant får man inte veta så mycket om man bara tittar på en infinitesimal punkt av systemet vid en viss tidpunkt.

  Vissa menar t ex att en fortsatt uppvärmning av världshaven kan medföra att golfströmmen förändras, eftersom strömmarna drivs av temperaturskillnad. Det skulle alltså kunna leda till en slags istid för oss i norr utan att systemet blir kallare som helhet.

 7. Marcus R
  19 februari, 2010 at 14:57

  Vintern här i Malmö börjar bli riktigt jobbig (även om snöröjningen funkar rätt ok). Det är inte bara jobbigt att gå ut utan farligt också; där är rätt många istappar och snödrivor vid taken (fast vid de flesta ställena jag sett så har de satts ut hinder och varningsskyltar).

  Innan snöade det med de största snöflingor jag sett, men som tur var smälte de undan snabbt. Förhoppningsvis försvinner det snart för nu är det bara irriterande med snön.

 8. Thomas
  19 februari, 2010 at 16:12

  Bara snön när den väl börjar smälta försvinner snabbt så vi slipper den vanliga slaskårstiden. Hellre snö än slask! Speciellt om man har hund är man glad så länge det förblir under nollstrecket.

  Sen får jag tydligen hålla tyst om att temperaturen inte alls sjunker globalt.

 9. Jan Wiklund
  19 februari, 2010 at 17:14

  Läs Kommentarsreglerna! / Jinge

 10. Björn
  19 februari, 2010 at 19:16

  Trams. En sådan här fin vinter har vi inte haft på många många år. Var glad över att vi för en gångs skull får lite kyla och snö istället för regn och slask.

 11. lotta
  20 februari, 2010 at 05:54

  Jo, jag är också trött på snö och kyla
  Men jag undrar om inte det stämmer att man upplever det annorlunda när man är vuxen. Jag minns mina barndoms vintrar med snö som något positivt och ser att ungar nu tycks ha kul i snön och på isen. Inte heller hör jag att de klagar
  Sedan finns det väl en positiv sak med lite längre period av kyla – en del ohyra försvinner. Efter varma vintrar har vi haft mycket ohyra i trädgården medan det varit bättre efter de kalla.

 12. Krille
  20 februari, 2010 at 11:19

  Dom rabiata miljötalibanerna blir man knappast av med oavsett hur kalla vintrarna blir.
  Jag tror dom har för lite att göra, ge dom varsin snöskyffel så kan dom skotta istället för att leta upp en massa tveksamma klimatrapporter!

Comments are closed.