Meningslös klimatkonferens i Durban?


Mycket tyder idag på att miljökonferensen i Durban är på väg mot en katastrof, och precis som vanligt så sätter sig många länder på tvären på grund av ekonomiska ställningstaganden, en inställning som på sikt kan leda till att vår planet blir obeboelig.

SVT: ”I en exklusiv intervju för SVT uppmanar chefen för FN:s klimatpanel Rajendra Pachauri politikerna att ta den senaste vetenskapen på allvar.

Uppvärmningen har redan börjat och vetenskapen varnar för att den ska gå över två grader. En rapport nyligen från FN:s klimatpanel IPCC visade att extremväder som stormar redan har börjat öka, och kommer att bli allt vanligare i framtiden.

Värmeböljor kommer också att komma oftare, IPCC förutspår att extremvärme som idag inträffar vart tjugonde år kan komma vartannat år i slutet av det här seklet, om inte världens utsläpp av klimatgaser hejdas.”

Våra politiker ser inte längre än till sin egen mandatperiod, de tror inte att de behöver medverka till att ta obekväma beslut eftersom konsekvenserna av deras blundande först kommer i framtiden då de själva inte är aktiva som politiker längre. Och så riskerar allt att fortsätta ända till havsnivån stigit så pass att det helt enkelt inte går att blunda längre. Men inte ens då kommer det gå att få enighet, höglänta länder kommer fortsätta att spjärna emot.

Det kan kännas skönt att vara så pass till åren kommen så att oddsen är hyfsade för att man slipper det slutliga klimatsammanbrottet. Det vi själva kan göra i nuläget är förstås att göra oss av med de partier som agerar som bakåtsträvare, förmår vi inte ens att göra det så kan vi förstås fortsätta att strunta i fakta, men det blir synd om dem som åker barnvagn idag, de kommer att få ta de fulla konsekvenserna av våra politikers nonchalans.

it Andra om: , , , , svt1 sr1 ab ex dn12 svd123


5 svar till “Meningslös klimatkonferens i Durban?”

 1. ”Våra politiker ser inte längre än till sin egen mandatperiod…”

  Fast jag tror inte att de ens gör det längre. De ser bara fram till nästa budgetförslag. Vi har redan fått politikens egen version av näringslivets ”kvartalsekonomi”.

  Detta är ett problem som drabbar samhället på många fler områden än miljö- och klimatpolitiken. Det finns politiker som på fullt allvar menar att demokratin rasar samman om de inte sitter och tvittrar från utskottsmöten – men som samtidigt tycker det är helt okej att inte redovisa politiska mål som spänner över längre tidsperioder än ett halvår i taget.

 2. Det är dom där klimatförnekarnas skull att det inte blir nånting bestämt, jag tycker att vi ska åtala bloggare som motsätter sig den vetenskapliga konsensusen om klimatförändringarna..

  Åtminstone ta in dom på förhör och be dom presentera bevis för sin åsikt och uppfattning!

  • Personligen så var jag ironisk när jag skrev ovan, men vissa tycker ju att nätdebattörer skall kunna åtalas för andras våldsamheter så…

   Ska vi börja bestraffa Orwelliska tankebrott?

 3. De kloka synpunkterna av Jinge oh andra pekar också på fundamental brist i vår representativa demokrati. En annan brist är att tydliga alternativ till det odemokratiska och ineffektiva ekonomiska systemet, kapitalismen ej presenteras av våra politiska riksdagspartier. Miljöproblemen är synenrligen nära relaterade till det ekonomiska systemet och dess DRivkrafter. Och Obama fick 14,9 milj US dollar, dvs omkring 100 000 000 kr i bidrag av Wall Street inför förra presidentvalet.
  Det rapporteras dock att länder funderar på ett avtal, vid sidan av regeringarna i USA, Kina och andra mänsklighetens dödgrävare. Kommer det till stånd vore det väldigt väldigt bra.

 4. Jag vet att du inte gillar länkar i kommentarsfälten – men jag säger bara:

  radikalisera klimatpolitiken . nu

  Med tre dubbel-v och lite sammandragningar av ord så hamnar man på ett upprop med syfte att ”sätta press på de politiska partierna att våga diskutera hur pass radikala lösningar som kan behövas för att begränsa den globala uppvärmningen så pass mycket som forskarna anser behövs.”

  KG Hammar har gjort det, Nina Björk likaså. Skrivit på uppropet, alltså.
  Gör det du också!