Men fyra MILJARDER?


Nu har det stora amerikanska lotto avgjorts och en eller flera delar på jackpotvinsten som i svenska pengar är – fyra miljarder. Fast i ärlighetens namn så undrar jag vad en människa ska med fyra miljarder till?

Jag har läst att man har undersökt hur mycket folk vill vinna, och det kanske inte finns någon övre gräns men de allra flesta säger att de skulle vara helt nöjda med tio miljoner, själv skulle jag förstås vara jublande glad över en miljon. Och jag tycker faktiskt att fyra miljarder är orimligt mycket pengar, de allra flesta skulle inte gå iland med att smälla hundra miljoner, ja i vart fall om vederbörande inte blir psyksjuk eller börjar knarka.

Jag vet en båt, en Trawler, som jag skulle kunna tänka mig, det är ett flytetyg som kostar runt tio miljoner. Jag drömmer inte om den, men jag tycker att den är mer än häftig. Och den sortens fascination kanske alla har, även om det inte är en alldeles för stor båt. Man kanske har sett ett hus som man gärna vill ha, eller varför inte en Ferrari, men då räcker det väl med en röd 358 Spider för under två miljoner?

Vi har haft ett antal Jackpotvinnare i Sverige som har vunnit över hundra miljoner, men jag vet faktiskt inte vad man ska ha så mycket pengar till. Och nej, jag skulle inte köpa en Ferrari om jag vann, jag vill försöka hålla mig vid liv så länge som möjligt, trots landets politiker. Och en sådan kärra skulle avsluta det i förtid, jag är nämligen mycket förtjust i att köra fort.

Men vore det inte smartare att sätta ett maxtak på jackpot på femtio miljoner? Blir det överskott så kan man dela ut det i småvinster lite då och då?

it Andra om: , , , , ab svt dn123 gp svd


9 svar till “Men fyra MILJARDER?”

 1. Jag har ingen koll men är inte årslönerna för vissa gubbar i den klassen numera,i Sverige.
  Och då gör dom ju ändå nytta för det dubbla! Och tar ansvar för det fyrdubbla!

  Så visst är det hemskt! ;-D

 2. Med en släkting som är spelmissbrukare så instämmer jag inte smaklösa att vinna 4 miljarder. Jävla amerikaner! Allt svulstigt och vulgärt kommer därifrån!

  • Ja- allt är amerikanernas fel. Det finns ju inte andra länder som har miljardvinster.. alltid lätt att skylla på någon annan istället för att ta itu med själva problemet.

  • Inte helt fel!

   Ligger man still vid en gratis brygga (Suckarnas kaj?) och bor i den, så kanske det blir överkomligt, om man orkat betala en rejäl försäkring! (Bortsett från 10 milles-vinsten då). (Inbrott torde bli vardagsmat).

   Själv har jag en Buster R. :)

 3. En möjlig tanke bakom att dela ut en enda enorm vinst är att det blir relativt lätt att med diverse knep ta tillbaka en betydande del av utdelningen, för att därigenom gå med större vinst än med ett mer normalt utdelningsförfarande.

 4. Nu är det ju inte en vinnare som har vunnit detta utan hittills har de hittat tre rätta rader och det kan dyka upp fler. Jag hade inte haft nåt emot att vinna fyra miljarder, jag hade med glädje skänkt det som jag inte kunde göra av med själv till diverse välgörenhetsprojekt, till fattiga människor och andra saker. Att vara oberoende av pengar hade möjliggjort väldigt mycket i livet som att jobba ideellt, resa och annat.

  • Jodå, jag hade gjort likadant. Eller snarare, jag hade skänkt merparten till några politiska projekt..