Märkligt Klimatskådespel

Nu är det väldigt svårt att undvika alla tidningsartiklar, radio- och TV-inslag om klimatmötet i Köpenhamn, från och till är det kris och den senaste informationen är att det papper som skulle vara klart klockan 08.00 inte blev klart.

Målet, att jordens temperatur inte ska få öka mer än två grader, beror på att industriländerna i decennier vräkt ut växthusgaser i atmosfären, och nu när globaliseringen får som effekt att även mindre utvecklade länder får råd att köpa olja så känner sig industriländerna föranlåtna att sätta P för det. Allt med motivet att medeltemperaturen inte ska få öka.

Verktyget som man ska använda är hundra miljarder dollar, pengar som de mest utvecklade länderna ska betala ut till de minst utvecklade. Men tror man att dessa slantar ska få till effekt att de mindre utvecklade kommer att använda sol- eller vindkraft så tror man fel. Dessa energikällor har en avgörande nackdel, de är inte tillräckligt effektiva. Så egentligen blir dessa hundra miljarder dollar ett sorts skadestånd för att västvärlden redan har bränt iväg för mycket koldioxid, något som givetvis är svårt att bortse ifrån.

I många av de aktuella länderna finns det dessutom en omfattande korruption, det betyder rimligen att en stor del av dessa pengar kommer att ramla ner i diverse despoter och diktatorers fickor. Jag tror inte ens att de värsta optimisterna tror annat än att minst hälften av dessa pengar kommer hamna i fickorna hos dessa länders politiska överklass.

Det känns snarare som om vi bevittnar ett skådespel som ska utmynna i att vi står som hänförda beundrare inför våra egna toppolitiker och ska tycka att de minsann är riktiga miljökämpar. Jag vet inte, men jag känner mig mer än tveksam över det som nu berättas från Danmark. Egentligen handlar detta om vem eller vilka som äger produktionsmedlen. Vi har

miljö
sugit ut den tredje världen i hundratals år, vi har tillämpat kolonialismen på de mest avskyvärda sätt.

Och nu ska vi döva vårt dåliga klimatsamvete genom att skänka hundra miljarder dollar till dessa länder, skulle vi gottgöra dem för vad vi egentligen gjort på deras bekostnad så skulle knappast dessa hundra miljarder räcka ens till den första avbetalningen. Eller ska dessa länder göras till syndabockar så att våra toppolitiker kan peka finger åt dem
– igen?

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn12 svd1 ex1 ab12 jens anna annarkia k&å loke rödam scraber svensson t

  13 comments for “Märkligt Klimatskådespel

 1. Matte
  18 december, 2009 at 09:50

  Ett skadestånd som betalas ut under förutsättning att de inte börjar göra energi av olja eller kol.

 2. 18 december, 2009 at 10:10

  ’The american way of living’

  har jag alltid ifrågasatt. Undrat ibland hur en kines eller
  fattig brasilier tar ställning till att en del av världen tagit
  hand om planetens resurser, oavsett var dessa resurser
  funnits. Vi tog ut järmalmen i Liberia men drog oss tillbaka
  när den tagit slut. Inom vårt lilla land, Sverige,
  har likartade överflyttningar av resurser skett (stenar,
  utbildning etc)
  – svårt föreställa sig en fredlig lösning på problemet att
  den starkare alltid kan roffa åt sig (för så är det väl?)

 3. Sniff
  18 december, 2009 at 11:24

  Det är lätt att sitta i värmen och önska jämlikhet över resurserna. Tror inte de flesta förstår vilken standard vi skulle behöva sänka oss till för att få jämlikhet. Troligen ligger det under nivån potatis morgon-middag- kväll (skippa kvällen det är bara vid jul). Värme på vintern i typ ett par rum och då runt 18 grader. Arbetslöshet på en 30- 40%. Sociala oroligheter och kriminalitet på gränsen till laglöshet. Transport med egen bil enbart i nödfall. Hoppas inte vi hamnar där snart låter lite jobbigt.
  Vi konsumerar för att vi måste inte för att vi vill.
  Julen och dess frosseri är ett praktexempel på detta!
  Har vänner som slutat fira konsumtionsjul med familjen utan har en normal fest utan frosseri med vänner som är av samma åsikt. Själva skall vi äta en jullunch med min sambos halvdementa mamma (tradition) sedan har vi en mindre middag med två vänner. Ingen julmat då – inga klappar – bara trevligt. ;)

  • 18 december, 2009 at 11:37

   Det är lätt att sitta i värmen och önska jämlikhet över resurserna.

   Men nödvändigt.

 4. Gammal Hårdrockare.
  18 december, 2009 at 12:31

  Skiter fullkomligt i klimat och miljö.

  • Sniff
   18 december, 2009 at 13:50

   Kul lite asbestos har ingen dött av! Eller lite dioxiner. Mums! Oj sorry du är ett troll såg inte det. ;-)

 5. boris
  18 december, 2009 at 14:50

  Obama har idag lagt korten på bordet. USA kommer inte sänka sina utsläpp mer än de sedan tidigare utlovade 4%. En stor besvikelse. Hugo Chavez drog precis ner rungande applåder i Köpenhamn. ”The smell fo Sulphur is still here” sa han. Chavez hånade Obama inför världen och tyvärr så var de hårda orden fullständigt befogade. Industriländernas mobbning av resten av välden måste upphöra! Och så kommer att ske! Chavez sa ”Just like Obama left the conference through that little back door the Yankee empire will leave history through the back door” och åsyftande hur Obama hade anlänt Köpenhamn i skydd av nattens mörker, hållit sitt tal och flytt ut genom bakdörren. Skäms på er Obama, Reinfeldt, Lökke, Brown och resten av mobbargänget! Åk hem till era slott och drick er champagne och sniffa ert kokain! Er tid är snart förbi!

 6. boris
  18 december, 2009 at 15:07

  Några ytterligare citat översatta till engelska från Chavez tal idag:

  ”the Nobel War Prize winner”

  ”we will reject any document Obama tries to slip under the dorr”

  ”secret meetings between friends”-”we are also friends but we weren’t invited”-”we are not even consulted” åsyftande de hemliga möten som hållits de senaste veckorna mellan västpamparna, möten ofta arrangerade av Danmark.

 7. boris
  18 december, 2009 at 15:08

  förlåt felstavning: ”we will reject any document Obama tries to slip under the door”

 8. boris
  18 december, 2009 at 15:14

  Evo Morales föreslår folkomröstningar världen över om klimatfrågorna. Han säger mycket riktigt att politikerna inte följer folkviljan och att demokratin måste gälla. Det gör den inte nu. Folkomröstningar är en utmärkt idé. Vad tror ni våra västdemokrater säger om folkomröstningar om klimatet? Låta folket rösta om att att avveckla vattenfalls kolkraftverk? Ha! Leve Evo Morales, en man av folket för folket! Ner med hemliga möten och falska demokrater!

 9. 18 december, 2009 at 15:46

  Vad tjänar det till att bry sig? Det kommer ju att gå åt helvete i vilket fall som helst. Driften att ständigt roffa åt oss allt vi förmår av jordens resurser har vi ju inbyggd i våra gener ända sedan den allra första ”urcellen”.

 10. boris
  18 december, 2009 at 16:43

  Här är Hugo Chavez mycket underhållande tal från idag i sin helhet, bra simultantolkning till engelska:

 11. stigman
  20 december, 2009 at 11:01

  lyssnade och gillade det simultantolkade animerade inlägget av Venezuelas President Hugo Chavez: Krigspristagare Obamas löjliga försök att lösa världens klimatproblem med sedelpressar…

Comments are closed.