Märkliga prognoser från SMHI

Jag vet inte, men ibland blir jag alldeles matt av att aldrig kunna lita på SMHI:s prognoser. Det känns som det oftare är fel än rätt, jag har inte fört statistik men att bestämma någonting för morgondagen utifrån väderprognosen är för närvarande helt omöjligt.

Visst, den Skandinaviska halvön är säkert svår att göra prognos för. På ena sidan så är det Nordsjön och Atlanten med Golfströmmen, och på andra sidan är det Östersjön som gäller, utan att jag därför glömmer bort de olika delarna av vårt innanhav. Under de senaste fem dygnen så har prognosen för Haninge varit felaktig varenda dag, det enda som stämde igår var att det skulle bli blåsigt, och det stämde, men resten var fel. Idag blev det samma visa, dåligt väder och regnskurar, därför har solen lyst över Haningeborna hela dagen.

Jag har tipsats om att använda en norsk vädertjänst istället för SMHI, jag tror faktiskt att jag ska testa det. Det kan i alla fall inte bli sämre. Jag vet inte hur många gånger jag har bestämt saker utifrån väderprognosen för att sedan kunnat konstatera att det inte alls blev det väder som de hade tippat, man kan ju undra om de spår väder i kaffesump även om jag vet bättre.

Här i Östra Svealand tycks det i alla händelser vara extremt svårt att förutsäga vädret. Jag undrar om det är likadant i resten av landet, jag gissar det…

i Tags: , , , , , , , , , ex ab dn12 svd t

  10 comments for “Märkliga prognoser från SMHI

 1. 24 maj, 2010 at 18:59

  Här i den delen av Västergötland där jag bor är det fint väder. Just nu i alla fall. Brukar aldrig titta på väderprognoserna. Blir bara så besviken. Kör i stället med regndansen och skickar det dåliga vädret till Östra Svealand med närmsta adress Haninge. Och det är inte för att du bor i Haninge trakten Jinge. :) För det hade jag inte en aning om. ;)

  Men den 19 Juni kommer jag att dansa regndansen och skicka all nederbörd till centrala Stockholm. Ösregn och snålblåst hela dagen. Temperaturen blir +5 och sjunkande.

  • 24 maj, 2010 at 19:24

   Men den 19 Juni kommer jag att dansa regndansen och skicka all nederbörd till centrala Stockholm. Ösregn och snålblåst hela dagen. Temperaturen blir +5 och sjunkande.

   Det uppmanar vi alla att göra oavsett var de befinner sig. Frågan är inte vi ijte kan få en häxa att mumla trollformler oxo… :-P

   • 24 maj, 2010 at 19:34

    Har redan varit i kontakt med SVF, (Svenska voodoo förbundet) och efterfrågat deras tjänster tills den 19 Juni.
    Dom hade ett bra paket erbjudande för två personer. Det var något om klipulver över hela kroppen och kaktustaggar under fotsulorna. Gör det faktiskt nästan värt att bänka sig framför TV:n. Fast bara nästan då. Har ju bjudit in Ohly på fisketur denna dagen så jag skiter i TV:n. Bara väntar på att han skall tacka ja.

 2. Thomas
  24 maj, 2010 at 19:11

  Tittar man på webben får man prognoser som skall gälla över ett rätt stort område. Vad skall SMHI göra om det regnar i halva och är soligt i andra halvan? Ibland blir prognoser helt fel, men andra så handlar det bara om att man själv befinner sig på en fläck där prognosen inte stämde men den kan ha varit utmärkt inte långt därifrån.

  • 24 maj, 2010 at 19:22

   Nä så är det inte. Haninge är vad jag kollar på och man ser om det är solsken i hela kommunen, är himlen blå så är den.

 3. stigman
  24 maj, 2010 at 23:48

  windguru

 4. Kurt
  25 maj, 2010 at 06:02

  Eftersom de flesta främst är intresserade av ev nederbörd så är det effektivt att titta på radarkartorna, dels ser man vilket håll regnen är på väg, men de har också prognos några timmar framåt.

  • 25 maj, 2010 at 06:06

   Det är oxo det jag gör. Men det man kan se nu är att det kommer regn, om det inte redan börjat. Och att det varar 2-3 timmar. Men vädret i morgon syns inte…

 5. Lars
  25 maj, 2010 at 09:12

  Prova vädertjänsten yr.no De missar också men slår ändå SMHI med hästlängder. Givetvis ska det dansas regndans 19 juni.

  • 25 maj, 2010 at 09:59

   Ser bra ut, har lagt in den i bokmärkesfältet i min FF bredvid SMHI. Verkar dessutom tydligare… Tnx!

Comments are closed.