Märkliga kajor


Men ibland så undrar jag om inte vi människor är ännu märkligare, för få saker får väl folk att bry sig lika mycket som när djur far illa. Massor av människor agerar och har åsikter när en grupp kajor dör, men få reagerar när en nations soldater dödar och våldtar oskyldiga civila.

AB: ”Sent i går kväll fotograferades de av Julia Ljung Iljazim. – Det var jättekonstigt. Vi krypkörde mot dem, men de ville inte flytta sig, säger hon. Klockan 23.30 i går var Julia Ljung Iljazim och hennes man på väg med ett par vänner till en snabbmatskedja i Falköping. När de färdades längs Wetterlinsgatan såg de plötsligt en stor flock fåglar på vägen. – Det var flera hundra, vägen var helt full av dem, säger Julia till Aftonbladet. Fåglarna var vid liv och stod och pickade på vägen. – Vi krypkörde mot dem och försökte få dem att flytta sig, men de stod kvar.”

Enligt de sista teorierna så ägnade sig dessa kajor åt att äta vägsalt, själv har jag givetvis inte en aning, undersökningen av dem får väl visa vad som hänt. För övrigt så är kajor trevliga krabater, och kråkfåglar är riktigt kloka faktiskt. Fast har man sett filmen ”Fåglarna” så är man lite smått skeptisk till alla större fågelflockar. Själv såg jag filmen på en biograf på Mariatorget, och när vi kom ut från filmen så satt det hundratals kajor i träden utanför. Sådant glömmer man inte i första taget.

Dessutom har man samlat ihop de döda fåglarna och förvarar dem i plastsäckar i avvaktan på svaret från Statens Veterinärmedicinska anstalt kommer. Man betraktar dem som tänkbart smittade eller smittsamma djur. Inte så konstigt kanske med tanke på allt tal om Fågelinfluensan, jag vet inte.

it , , , , , , ab1 ex svd dn1 svt


20 svar till “Märkliga kajor”

 1. Jodå fåglar är smittsamma. Närmare bestämt salmonella. Så instruktioner om att behandla fåglar med försiktighet har funnits länge http://www.sva.se/sv/undersida/Nyhetsarkiv/Salmonella-hos-smafaglar-och-katter-/
  Blev lite turbulens i samband med fågelinfluensan då en del fick för sig att råden om hur döda och sjuka fåglar skulle behandlas enbart hade att göra med fågelinfluensan.

  Sedan finns det faktiskt anvisningar om hur man skall bete sig vid förekomsten av fler döda fåglar på samma ställe http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Epizootisjukdomar/Fagelinfluensa-samlad-information/Rad-vid-fynd-av-sjuka-eller-doda-faglar/
  Så försiktighetsinstruktioner har funnits länge och är inte kopplade till den här tidens händelser utan ren rutin. Men media vill väl gärna blåsa upp det lite extra. Finns mer info på Arbetsmiljöverket om hantering för olika yrkesgrupper.

 2. Verkar som något taget från en skräckfilm. Det är en någorlunda ’stor’ nyhet i USA där de haft liknande händelse denna vecka. Låt oss bara hoppas att det inte är en sjukdom.

 3. Ang fugledøden

  Fugledøden skyldes turbulens, samme i Sverige som i Arkansas.
  Samme type turbulens som presset et fly 9000 meter mot bakken !

  Fugleflokk ble truffet av turbulens, og slått mot bakken i så voldsom fart at de ble slått død momentant når de traff hardt underlag, asfalt eller is. De som fallt mot mykt underlag, snø eller annet, overlevde.

  Kraftig turbulens kan også blåse bekker tomme for vann og fisker vil bli kastet på land og dø av mangel på oksygen (vann).
  Dette skjedde også i Arkansas !
  Godt nytt år !

  Vennlig hilsen

  John Nikolai Johansen
  Granebakken 120
  1284 Oslo

 4. Apropå Hitchkocks ”Fåglarna” (en film jag fö aldrig skulle våga se), så är fågelfobi inte helt ovanligt faktiskt. Inte lika vanligt som spindelfobi och klaustrofobi, men inte så långt ifrån. Jag lider av det själv och tycker fågelskockar är otroligt obehagligt, särskilt om de beter sig underligt eller kommer väldigt nära. Duvor är värst – de drar ju sig inte från att knalla rakt på ens fötter vid uteserveringar. Jag är glad att jag inte bor i Falköping!

  • Oh! Jag som ääälskar när jag lyckats få ett par fåglar som jag matar att sätta sig på min hand. Det lever jag på i flera veckor.. Tänk så konstigt det kan vara…

 5. Så där gör fåglarna här också på våra vägar mellan hyreshusen varje dag sedan flera veckor tillbaka. De äter någonting. Det ser ut som om de äter sanden som snöröjaren sandar med. Jag vet inte om det är kråkor eller kajor.

 6. När jag var grabb tog jag hand om en kaja som skadat sig. Den blev så tam så den kom till mig när jag ropade på den, den satt på min axel, den kom och mötte mig när jag kom med skolbussen och var synnerligen intresserad av allt jag gjorde. Men efter några månader började den komma allt mer sällan för att till sist inte återkomma alls mer. Jag hoppas den flög iväg med någon tjusig kaj-donna när den återhämtat sig ordentligt.

  • Min dotter tog hand om ej kaja som ramlat ur sitt bo, så vi fick ett litet skrikande husdjur som sträckte ut vingarna och skrek varje gång hon/han var hungrig. Du har sett stilen… :-)

   När vi var i Värmland på sommaren var den med och flög fritt.. Tyvärr så var den van vid katter, och vi tror att det var en främmande katt som tog den.

 7. Kajorna dog av yttre våld? Yttre våld= inre blödningar på flera hundra fåglar samtidigt i luften? Fick alla dessa fåglar för sig att störtdyka rakt ner i marken samtidigt? Kamikaze-kajor?

  Kajor i Falköping dog av yttre våld
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4277199

  ”Statsepizootolog Marianne Elvander på SVA säger till TT att fåglarna avled av kraftiga inre blödningar. Man kan dock inte säga exakt hur de har dött.”

 8. Det som är intressant nu är att se om dessa fåglar har smittats av West Nile Virus.

 9. ”Statsepizootolog Marianne Elvander på SVA säger till TT att fåglarna avled av kraftiga inre blödningar. Man kan dock inte säga exakt hur de har dött.” och en lastbil kan ju inte träffa 100 st på en träff det är o sanorlikt för då måste alla 100 vara i en enda klump mystiskt ej rätt terori .

  • Man kan nog tänka sig att fåglarna satt tätt samlade på marken och att många skrämdes upp och blev träffade av lastbilen, men ej överkörda. Men isf borde det finnas skadade fåglar 50-100 meter därifrån oxo. En skadad kaja försöker väl komma iväg därifrån..?

 10. Och i Italien föll 8000 döda duvor ner. Samtidigt som 2 miljoner döda fiskar flöt iland i USA. Och ingen vet varför … Skrämmande, något är fundamentalt fel …