[column width=”49%” padding=”2%”]
I fredags följde jag med min son ut på en promenad, han skulle motionera sin hund och vi bestämde oss för att promenera runt min lokala sjö som ligger ett par hundra meter härifrån.
Direkt när vi kom ner till sjön så undrade jag om det var fisketävling. Det fanns minst tio sportfiskare på plats och vanliga vardagar brukar man inte se en enda. Den första vi talade med sade att det inte var någon tävling och att regn-
bågslaxen nappade bra. Han antydde att han redan fångat långt fler än vad som var tillåtet.
Efter en stund mötte vi en person på den motsatta sidan om sjön, han berättade att de flesta av sportfiskarna vi såg var styrelsemedlemmar i sportfiskeföreningen Lilla Fiskelyckan, och att den stora närvaron berodde på att man kvällen innan hade planterat ut ett par hundra kilo fisk. Det som händer när Regnbågen flyttas från de nätkassar där den odlats, till en sjö där den kan leva som andra fiskar, är att den blir upplivad, mycket upplivad. Ett av resultaten av detta är att den biter efter praktiskt taget allt, en gammal rostig spinnare eller en alldeles för stor fluga, det spelar ingen roll. Jag ger mig den på att man får en fisk i tårna också om man dristar sig till att sticka ner dem.
Möjligen är det lite orättvist mot dem som inte har information om när klubben har för avsikt att plantera in fisk, för den vanliga fiskaren vid Lilla Rudan får ägna många timmar åt
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
väntan om man ska känna något i andra änden av fiskelinan. Sjön är anpassad för rörelsehindrade, och ligger dessutom bara några hundra meter från pendeltågsstationen. Men dessvärre så annonserar inte fiskeklubben när de tänker sätta i fisk, i alla fall inte utanför styrelsen enligt min sagesman, men han kanske är en elak ryktesspridare, han kallade nämligen verksamheten för ”Akvariefiske”…
[/column]
intressant Andra om: Lilla Rudan, SFK Lilla Fiskelyckan, Regnbågslax, Regnbåge, Handen, Haninge, Fisk, Fiske, Akvariefiske t
12 svar till “Lilla Rudan i Handen och Akvariefiske”
Verkligen klokt? Regnbågen sprider parasiter och virus till andra fiskar. Även om denna fiskelycka kan tyckas oförarglig måste man tänka på konsekvenserna.
I så fall är den skadan redan skedd sedan många år tillbaka. Man har planterat in laxartade fiskar i sjön i en massa år.
Normalt tycker jag att det är svårfiskat där, det verkar vara för lite fisk helt enkelt. Fiske efter vilda laxartade fiskar är lättare.
Men det är lättillgängligt.
Hej Jinge!
Fisk sätts ut var annan vecka under den öppna vattenperioden. Detta annonseras ut på fiskeklubbens hemsida, dock i efterhand. Visserligen är det bara jag själv som brukar veta när ny fisk kommer exakt. Samt han som tar emot fisken. Dock är exakt tidpunkt något som bestäms av odlaren och oftast bara en eller två dagar innan. Övriga styrelsemedlemmar är inte informerade alls. Av de 8 st i styrelsen är det 2 st som har intresse och tid för att fiska mycket. Resterande 6 st får nöja sig med att fiska nån gång ibland och orkar inte bry sig om när senaste isättning var. Om du vill veta när nästa isättning borde vara är det bara att sätta sig ner och räkna. Däremot är fisken som kommer från jorddammar i regel lite ”höga” när de kommer ner till sjön. De plaskar mycket men är allt som oftast inte så huggvilliga. Brukar ta minst en dag, oftast två-tre innan de acklimatiserar sig. Däremot kan det vara trögt i Rudan precis som alla andra vattendrag. Fiskens huggvillighet styrs mer av vind, ljus, månfaser och temperatur. Men överlag är fisket bra. Men sen behöver inte det till tala alla bara för det.
Att fisken skulle bära med sig sjukdomar och parasiter är inte heller något som stämmer. Sättfisk odlare är utsatta för ordentliga kontroller och det krävs en hel del för att få plantera in fisk i vattendrag.
Skit fiske
Hur vet du allt det där?
Jag är ordförande. Ja, jag kanske är lite partisk men försöker hålla mig objektiv. Har annars fiskat i sjön i närmare 15 års tid och vissa år extremt mycket. Dock inte så mycket längre på grund av tidsbrist. Så jag borde ha bra koll på fisket. Du kan hitta mer information om sjön på http://www.lillafiskelyckan.se. Om du vill ha fisketips titta gärna igenom planket och ställ frågor där så kan du få tips om vad och var det funkar bäst just då.
Jag ska försöka se till så att information om isättningarna blir tydligare ;)
Jag fick ett mail från en snubbe som försökt att ringa klubben. han sa att telefonsvararen hävdade att isen var 30 cm tjock… :-)
Man kan testa att slänga ut en näve smågrus där man har masken/flugan, då tror firrarna att det är pellets så det blir vild rusning. :-)
Min grabb fiskade där några gångar i somras. Han fick napp så fort betet var i vattnet men firrarna åt räkorna och stack. Någon dag fick har två fiskar. Annars var det en dyr affär, fiskekort + en påse räkor till bete :-D
Det var omöjligt att få tag i maskar i Haninge tydligen.
Regnar det aldrig hos dig? Då kryper de upp allihopa…
Det finns gott om mask i Haninge i skuggad och fuktig jord. Gör en egen kompost med löv och kaffesump där det är fuktigt (ej blött) och svalt
och du har mask i mängd.
Att fiska i en liten struntsjö nyplanterad med feta vimsiga laxar måste ju verkligen vara lite som att fiska i ett akvarium. Låter nästan tråkigt.
Jag har fiskat tre-fyra gånger i lillrudan, jag har inte fått nåt och jag har inte sett ngn få nåt. Fiskar oftast fluga, helst torrfluga när fisken går i ytan. F.ö. är sjöns kastbryggor rena fiskskrämmorna. De gnisslar och plaskar och går ngn ut på dessa så gömmer sig fisken.