Kylan drabbar Fjollträsk

Igår var det lite under – 22° här i Haninge, nu på för-
middagen hörde jag att Dalarö och Ornö har haft strömavbrott, och såvitt jag vet har man bara fått igång Dalarö än så länge. Men, jag har inte lyssnat på radio så jag är inte uppdaterad. Men jag har varit ute och besökt barn och barnbarn och dessutom handlat, och det är – kallt.

AB: ”Iskylan har Sverige i ett järngrepp. Och nu blir det ännu kallare – med sibiriska vindar som sveper över landet. – Det har inte varit så här kallt på sju år, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI. Dessutom varnas för snökaos i södra Sverige. Den bistra kylan lamslår Sverige med temperaturer långt under det normala. Nu väntas kylan sjunka ännu mer med temperaturer ner mot 40 minusgrader på vissa håll. Orsaken är isande kalluft från norra Ryssland som rör sig nedåt i kombination med klart väder, svag vind och mycket snö. Allra kallast blir det i Dalafjällen, Jämtlandsfjällen, Härjedalen, Gävleborg, Västernorrland och ner mot Stockholmstrakten, enligt SMHI:s prognos.”

Jag vet inte varifrån Aftonbladet hämtar sina prognoser, men SMHI säger att det ska bli varmare, möjligen med undantag för natten mot lördag, men dessa uppgifter gäller bara oss här strax söder om Fjollträsk. Men namnet är förstås extra välvalt i dessa dagar då till och med kvicksilver fryser till is. Det skulle ha varit skojigt att höra vad min egen farfar och farmor hade sagt om denna kyla. De kom bägge två från Arvidsjaur, och farmor lär ha haft samiskt påbrå. De skulle absolut ha ansett att det var fjolligt att gnälla över tjugo minusgrader.

Som liten hälsade jag aldrig på dem vintertid, men nästan varje sommar. Skulle jag ha kommenterat kylan så skulle

kyla

någon av dem direkt replikerat ”– He skönt att slipp myggen”, och det är ju sant, men nog tar jag hellre lite myggsurr om sanningen ska fram. Jag konstaterar också att många bilister har problem, något som nästan gällde även sonen och deras bil. – Wiw-wiw-tagga-tagga, wiw-wiw-tagga-tagga, wiw-wiw-tagga-tagga och sedan startade motorn, fast mycket motvilligt.

Man kan ju fundera på vad det skulle innebära om temperaturen sjönk ner mot – 40° här i Stockholmstrakten. Ett tämligen säkert tips är nog att det skulle bli i det närmaste katastrof. Bilar som står utomhus skulle inte starta, i alla fall inte utan bogsering. Och hur många är det inte som har fyllt glykol för temperaturer ner till tjugo minusgrader? På det sättet är det bra att kylan drabbar dem norröver, de är vana och dessutom kapabla. Vi Fjollträskare skulle bara se fjolliga ut.

intressant Andra om: , , , , , svd12 dn12 ab12 gp t

  5 comments for “Kylan drabbar Fjollträsk

 1. 6 januari, 2010 at 13:48

  Det kommer att bli varmare om det är någon tröst. Förhoppningsvis blir det en normal fortsättning på januari med 5-10 minus. Men jag funderar allvarligt på att emigrera till Kuba…

  • Marcus
   7 januari, 2010 at 16:59

   Haha ja du det är myggfritt i alla fall.
   Jag skriver från Granlo i Sundsvall och vi har nu 24 – grader där min mamma jobbar hade det idag varit -31 grader kallt, Allså det är så jävkla kallt så tamefasen Pingvinerna flyttar söderut. Hoppas det vänder nu som det är sagt,

   Mvh Eventuell Ecuadorbo.

 2. palle
  6 januari, 2010 at 13:57

  ”– He skönt att slipp myggen” :D

  Det är krut i norrlänningar, ingen snack om saken. Vilken härlig inställning till livet! Jag skulle tillägga ”skönt att slippa klimatalarmismen med :) . Nu har de tystat lite tack och lov. Svininfluensan har det blivit tyst om med.

  Nä, nu ska jag ut o åka lite skidor i -30 grader :D

 3. Ken
  6 januari, 2010 at 14:07

  Det var inte bara Dalarö och Ornö som fick strömavbrott, även grannön Djurö här bredvid mig fick avbrott för 100 abonnenter på grund av att för många hade för mycket elvärme påkopplad. Det var över 10 000 i Sverige som drabbades.
  Det är fortfarande många avbrott i områdena där omkring Jinge bor.
  Jag hade som mest -19,5°C, men vi har haft mera förr, -25°C har hänt några gånger sedan jag flyttade i för 31 år sedan.
  Nu äntligen är det riktig vinter precis som jag vill ha en vinter. Det är jättemysigt.
  -40°C hade dock varit för kallt. -10°C är lagom och då slipper vi saltet på vägarna.

 4. Christer W
  6 januari, 2010 at 22:39

  Jag minns en vinter i bubbla (WV) i 36 grades kyla. Den startade och gick snällt, men den var ett ambulerade kylskåp trots ebensprächern.

Comments are closed.