Kollektivtrafiken nedlagd?


Till höger visar jag hur Stockholm Lokaltrafiks hemsida ser ut just nu. Det rödmarkerade visar alla störningar i trafiken, och nyss sade de att all busstrafik i Stockholm är inställd.

Utöver det så lär en mängd flygplan vänta på bättre väder ute på Arlanda, flygtrafiken lär vara drabbad av stora störningar. För någon timme sedan så såg jag en krake som försökte ta sig fram på gångvägen utanför, vederbörande tvingades lyfta på benen så att det såg komiskt ut. Det är svårt att uppskatta hur mycket snö som fallit, men det ser i alla fall ut att vara 3-4 decimeter här utanför.

Givetvis så finns det ingen komik i något av det som nu sker, problemen som skapas av att folk inte kan ta sig till arbetet kan på sikt leda till ännu större problem där många drabbas indirekt. Rent allmänt så kan man rekommendera folk som ska ut och åka kollektivt att först kolla på http://sl.se för att se om det ens går någon trafik, och finns det inget som tvingar ut folk på gator och vägar så tycker jag att man ska stanna hemma.

Många av oss som har möjlighet att stanna inne kommer nog att följa utvecklingen i Egypten eftersom mycket talar för att den här dagen kommer att innebära många nyheter från landet, dessvärre kan en del av dessa bli dramatiska.

it , , , , , , , , , , svd dn ab12 ex Läs oxo ilsemarie & k&å


17 svar till “Kollektivtrafiken nedlagd?”

 1. Jo vi bussförare hade trevligt samvaro i garaget under hela morgonen eftersom det var så gott som okörbart.
  Många bussförare hade problem att ta sig till jobbet med sina bilar.
  För min del promenerar jag till bussjobbet klockan 4, så det gick ju fint att komma fram i tid.
  Vid 12-tiden startade vi upp busstrafiken på vissa linjer ute i Nacka och på Värmdö.
  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=lelle_modig_mitt_i_trafikkaoset&videoid=1222928

 2. Har ni snö eller?
  Här nere i Skåne håller den sista snön sakta smälta bort tack vare ett litet regn som faller.

  • Bussar transporterar människor (!) som vi måste vara rädda om och bussar måste också stanna hela tiden, även på de mest olämpliga ställen (oplogade och isiga busshållplatser i uppförsbacke) och det skiljer sig mot annan trafik.
   Dessutom har vi ofta olämpliga däck på våra bussar för sådant här väglag. Vinterdäck krävs inte för bussar.
   Det finns även rätt många förare som inte har kunskaper i körning i snö och halka.
   En annan orsak är kostnaderna. Idag är det privata företag som kör bussarna och de har lagt så låga anbud att det inte finns ekonomiska marginaler för bärgning och reparationer av skador, därför ställer man gärna in trafiken.

   • då får nobina mfl lära sina förare att köra i snö och halka (när dom endå håller på lära dom att backa en ledbuss)

    det är tid att ändra lagen så att vinterdäck blir ett krav på bussar (med riktigt höga böter om dom vägrar)

    lastbilar har större krav på säkerhet än bussar som transporterar människor

 3. Att flygtrafiken blir stående är snarare glädjande och positivt tycker jag i och för sig… Dessutom finns det väl knappast något man kan göra åt den saken för det handlar nog inte bara om oplogade landningsbanor utan om att det är farligt att flyga i luften vid dylik väderlek.

  Att privatiseringarna av kollektivtrafiken orsakat stora problem är ju fullkomligt uppenbart och jag förstår inte hur man som den nuvarande regeringen kan vara så blind inför detta faktum att man bestämt sig för att förändra regelverket för att ännu mer släppa in den fria marknaden i kollektivtrafikvärlden genom att tvinga länstrafiken runtom i landet att släppa in marknadskrafterna på alla nivåer i verksamheten. Det är fullkomligt horribelt!