Vinterhelvetet

Idag hade jag tänkt åka iväg och utföra ett par ärenden inne i huvudkommunen, det riksbekanta Fjollträsk. Men efter att ha studerat tidningarnas webblöpsedlar så beslöt jag mig för att avstå. En bidragande orsak var att temperaturen här i Haninge var – 25,7° strax före klockan 06.00 i morse, just nu är den ”bara” – 20°.

Möjligen kan det sista bidra till de svårigheter som Stockholms Lokaltrafik har idag, och i så fall gäller väl samma sak för SJ och Banverket. Men jag har ju inte lust att packa ryggsäcken med en termos och ett smörgåspaket bara för att jag ska till andra sidan huvudkommunen. Jag har fått vittnesmål från ett par andra kommuninnevånare som bekräftar vinterns unika snödjup liksom rekordkylan. Igår stod det i tidningarna att slutet av februari normalt innebar att man normalt kan skönja våren nere i Skåne, det är det nog ingen som tror att man kommer klara i år.

Nu tycks i alla fall plogningen av gångvägarna vara långt framskriden och det betyder rimligen att huvudvägarna är farbara. Frågan nu är väl hur många som sitter totalt insnöade på landsbygden, jag tänker i första hand på Småland och liknande. Troligen måste man använda bandvagnar för att komma fram till enskilt boende åldringar, och vad som händer om någon drabbas av en akut hjärtinfarkt är lätt att föreställa sig.

Inte utan viss tillfredsställelse kan jag konstatera att klimativrarna nu gått på ett bakslag även om det vi nu ser är väder och inte klimat. Trots kylan och alla umbäranden som folk får göra i nuläget så kan man utan tvekan se att det är vackert ute, nu skiner dessutom solen så det är nästan läge för att sätta på sig solglasögon om man är nyfiken på om vinterskorna är rätt vallade. Småfåglarna började knacka på fönstret redan strax före 06.00 i morse. Nu går det åt proteinrik fågelmat.

intressant Tags : , , , , , , , , , ab1 svd dn1 gp t

  6 comments for “Vinterhelvetet

 1. Eva
  22 februari, 2010 at 11:47

  Naä, någon vår är inte i sikte, men även om det ligger bra med snö på backen för att vara Lund, så har vi i alla fall inte så kallt. Det ligger runt nollan mest hela tiden; lite plus någon dag för att bli några minus nästa. Och så lite snöflingor emellanåt sådär så att snöjouren måste ut och harva vid 3-4 på morgonen. DMI:s långtidsprognos pekar dock på att den värsta vintern nog är på väg att släppa greppet i söder även om snön lätt kan ligga kvar tills slutet på mars, precis som 2006. Sen fick vi ju den hetaste sommaren på länge…

 2. Pingback: Larsa
 3. Jonas
  22 februari, 2010 at 12:43

  Canaries today + 23C

 4. 22 februari, 2010 at 12:46

  Vet ju inte hur det är på landsbygden i Stockholmstrakten, men här, nära den småländska gränsen har vi god plogning, inga problem att köra och komma fram. På landsbygden sitter nämligen mängder med bönder som har plogar till sina traktorer och dom jobbar intensivt med plogningen. Så framkomligheten är endast problematiskt någon eller några timmar ibland, sedan kommer den efterlängtade traktorn. Jag gissar att det är likadant i Småland :-).

 5. 22 februari, 2010 at 13:02

  Vaknade 04:30 och frös lite men ryggskottet kändes fint för en gångs skull. Konstaterade att värmepumpen inte fungerade och tittade på termometern. Höll på att få en chock! -25 grader! Sen tittade jag efter harar och deras spår. De små gnagarna vill gärna knapra på mina äppelträd. Vadade ut i trädgården men ryggskottet satte stopp för vidare försök. En ny dag i helvetet hade börjat…

 6. Ken
  22 februari, 2010 at 14:04

  I Stavsnäs i Stockholms skärgård hade vi -25°C klockan 7:16. Så kallt har vi inte haft sedan nyårsnatten 1978-1979 när jag flyttade hit. Det blev ett hiskeligt jobb för mig att få igång alla bussarna i vår bussdepå. Två bussar saknades dessutom efter helgens äventyr. Jag fick gräva mig in i vissa bussar där snödrivorna gick upp på halva dörrarna. En buss lyckades jag inte få fart på eftersom tryckluftsystemet hade frusit, dessutom hade kylvätskan frusit. De här kommer jag aldrig att glömma. Jag trivs ändå med detta förstås.

Comments are closed.