Klimatförändring = extremare väder



SMHI varnar i klass 3. Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV. Varningen gäller Kalmar län, utom Öland och Jönköpings län, östra delen.

Själv överraskades jag av denna klass tre-varning. Men jag kan skylla på avståndet, här i Haninge strax söder om Stockholm ser det ut att bli en molnfri dag, med andra ord långt ifrån den situation som SMHI beskriver i sin vädervarning Men när de går ut med en klass varning klass tre så menar de givetvis allvar.

AB: ”Skyfallen dränkte Småland – men vattenkaoset kommer att bli värre. Sent i går kväll gick SMHI ut med sin allvarligaste varning när extrema översvämningar nu hotar området. – Tyvärr känns det som att vi ligger fyra timmar efter hela tiden, moder natur är grym i dag, säger Semmy Lingefjord, styrkeledare vid räddningstjänsten i Hultsfred, som i natt kämpade mot vattenmassorna. På ett dygn föll 111 millimeter regn över Småland och Jönköpingspolisen kallade situationen för en naturkatastrof. – Det är ett extremt regn som har kommit. Det är nästan dubbla den normala julinederbörden men på ett dygn, säger Ida Sjöström, meteorolog vid SMHI.”

En klass tre-varning för höga flöden gör SMHI ut med vart femtionde år, säger en av meteorelogerna till Aftonbladet. Det innebär väl också att det finns fördämningar som riskerar att brytas sönder vilket kan betyda risk för folk och fä. En tanke som slår mig direkt är förstås talet om klimatförändringen. Man har talat om att risken ökar för extremt väder, och nog låter detta extremt nog för att det rekvisitet ska anses vara uppfyllt.

Nu är det väl bara att hoppas att översvämningarna bara leder till materiella skador, och att det stannar med det.


it Andra om: , , , , , , ab sr gp
dn svd


7 svar till “Klimatförändring = extremare väder”

  1. Under mina universitetsstudier fick jag lära mig att en vetenskaplig teori måste vara falsifierbar. Om man t.ex. har en teori som säger att det ska bli varmare och det sedan inte blir varmare, är teorin felaktig.

    Om man har en teori som säger att det i framtiden kan komma att regna mindre alternativt regna mer, är denna teori ej falsifierbar och har ej heller något med vetenskap att göra.

    Sedan är man ofta inte sen med att påpeka att inte blanda ihop klimat och väder. Har du överhuvudtaget belägg för att en regnig sommar är en förändring i klimatet?

    /Fredrik

    • Som svar på vetenskapsteoretiska argument får man personangrepp. Jag förnekar inte alls att klimatet förändras. Så har skett i historien och kommer att ske i framtiden. Det jag ifrågasätter är ditt påstående ”klimatförändringar=extremt väder”. Bevisbördan är din.

      Beror årets regniga sommar på växthuseffekten? Den 13 juni kunde vi på SMHI:s hemsida läsa ”Minskad tillgång på vatten under framtidens somrar”. För något år sedan skylldes hettan Ryssland på växthuseffekten.

      Allt jag säger är att man inte ska påstå saker man inte har belägg för. Al Gore och Kina kan du behålla för dig själv.

  2. Jag ifrågasätter också att det med nödvändighet MÅSTE vara klimatförändringar som orsakar översvämning efter regn. Jag ser avverkning av skogar som en stor bov. Skog har nämligen en stor förmåga att binda upp vatten när det regnat. Trädkronorna och rotsystemen suger i sig vatten vid regn. Om man avverkat får man en avrinning som inte stoppas upp. I stora delar av UK och Kina var det tidigare skog. Nu är den avverkad och regnvatten rinner obehindrat i enorma mängder i vattendragens avrinningsområden. UK och Kina drabbas av översvämningar. Hur ser det ut i Småland längs Silverån? Sist jag var där var det STORA kalhyggen överallt. Sen att klimatet ändras säger jag inte emot, det är orsaken till översvämningar jag vill att man ska diskutera djupare.

    • Du har en poäng Katrin
      Orsaken till att vi inte har översvämningar i övre Norrland som tex i Tyskland och Polen för några år sedan trots att snösmältningen genererar betydligt mer vatten än regn (även när det kommer mycket) beror helt enkelt på att vattnets naturliga avrinningsområden finns kvar i övre Norrland i betydligt större utsträckning än i tex Tyskland och Polen

      Bygger man bort de naturliga avrinningsområdena så går man givetvis översvämningar när vattnet stiger eftersom vattnet måste ta vägen nånstans

  3. Extrema väder återkommer då och då, som när Bält fryser till is, det händer bara vart hundrade år eller något sådant, en av dessa ggr inföll när den svenske kungen skulle puckla på dansken, hur är det med extrema regn/extrem hetta?

  4. Det finns ju en liten detalj som talar emot att avverkningen skulle vara boven i detta, även om det i sig ställer till många problem som storbolagen förnekar. Den lilla detaljen är att det kom ned så mycket vatten på en gång. Stod det inte dubbla julinederbörden på en dag? Det är den ena biten och den som skulle kunna tala om förändringar, eller åtminstone, om det inte händer fler gånger, ovanligheter.

    Vad gäller avverkningen så är det väl såvitt jag förstår tämligen klart att skog binder vatten på sätt som Katrin förklarat och att frånvaron av skog gör att avrinningen blir så enorm. Kalhyggen är ju heller ingen naturlig företeelse varför det borde kunna inverka på både det ena och det andra. Att sedan hyggena dessutom ser vidriga ut gör det hela ännu värre, i alla den synnerhet som en förnuftigt skött skog mår bättre till nytta och glädje för såväl natur, djur och människor samt inte minst de som äger skogarna.

    Men faktum att mängden vatten som kom ned från himlen var oerhört stor och vad beror det på? Klimat- eller landskapsförändring och/eller något annat som exv tillfälligheter? Rent vetenskapligt alltså;-)

    • Den här typen av regn ser vi i Sverige ungefär vart femte år. Men vilka platser som drabbas skiljer sig och en del områden klarar det bättre än andra eftersom avrinningen är bättre. Det kan ta 50 år mellan dessa extremregn för varje plats eftersom regnen är relativt lokala.

      Att inte avverka för stora områden på en gång är viktigt, för annars får man just dessa problem. Sen måste vattendragen också se till att rensas så att de kan svälja regnen när de väl kommer, även om det tar många år.

      Klimatförändringen har inte så mycket med det hela att göra. Dessa extremregn har alltid förekommit naturligt i tiotusentals år. Problemet är att de sker så sällan att vattendragen inte klarar det.