Klass 3-varning för älvarna


Nu går SMHI ut med en klass 3-varning för höga vattenflöden i nordnorrlands älvar, själv har jag sett ett högvatten i Kaitumälven den första veckan i Juni för cirka tjugofem år sedan, och det var skrämmande, dånet från Killingifallet hördes på många kilometers avstånd.

DN: ”Vattennivåerna i Sangisälven i Norrbotten stiger och SMHI utfärdar nu en klass 3-varning i området. Varningsklassen är den högsta som SMHI har och läget innebär risk för översvämning och fara för allmänheten. Risken har därmed stigit från gårdagens klass 2-varning.

Klass 3-varning för vattenflöden utfärdas ungefär vart femtionde år, enligt SMHI:s information. Det är det varma vädret som skyndat på snösmältningen och nu orsakar älvarna att svämma över. Den högsta varningen gäller Sangisälven och Töreälven men även Torneälven och Råneälven har höga flöden.”

Det media ännu inte har rapporterat om är vattennivåerna i magasinen, rimligen måste den stiga i snabb takt, det medför i så fall att kraftverken måste öppna och släppa på ännu mer vatten. I första hand tänker jag på Porjus, men den dammen torde ha kapacitet att ta hand om väldigt mycket vatten, om den inte redan är fylld. Jag minns att det var kris för sju-åtta år sedan då det talades om risken för att någon damm riskerade att spräckas, i så fall har inte SMHI några nivåer kvar att höja till.

Själv är jag främst nyfiken på två älvar, Torne och Kalix älv. Jag ska kolla lite senare om det går att se nordnytt på nätet, jag skulle tro att det finns i SVT Play. I alla händelser är det en mäktig syn när en älv för maximalt med vatten, en dåligt underhållen kraftverksdamm kan döda massvis med människor nedströms, och man kan nog utgå ifrån att kraftverken har fullt med folk ute för att inspektera i nuläget. Själv skulle jag tycka att det var spännande att vara på plats, det skulle ju dessutom bli ett antal maffiga bilder till bloggen. Finns det möjligen någon läsare uppe i Norrbotten som har bilder, det skulle vara kul att visa några på bloggen, mejla i så fall.

it Andra om: , , , , , , dn1 sr svt gp svd ab12


2 svar till “Klass 3-varning för älvarna”

  1. Passerade på E4 över Sangisälven idag, tror inte att jag sett så högt vattenstånd i den tidigare. I Torneälven är det ”normalt” högt, åtmistone här längst nere mot älvmynningen så det blev bara en bild på en bisam idag. :-)
    Får väl se hur det utvecklas de närmaste dagarna.

    Men några gamla bilder hittar du här: från 2010: http://knapsublogg.blogspot.se/2010/05/varning-for-hoga-floden-i-norrbotten.html
    En bild från rekordöversvämningen 1990: http://knapsublogg.blogspot.se/2007/05/islossning-frr.html