Katla har dödat tiotusentals förr
Nu talar man mer och mer om vulkanen Katla på Island. Då vulkanen under Eyjafjallajökull förstörde tillvaron för flygresenärerna sades det ofta – Det är tur att det inte är Katla i alla fall.

Orsaken till att islänningarna upprepade detta som ett mantra var förstås att Katla är så mycket större, och dessutom har den redan dödat tiotusentals personer. Nu berättar tidningarna att man redan har börjat evakuera dem som finns i närheten, och det är nog det bästa eftersom det är en riktigt stor vulkan. Den kan döda mängder av människor och stänga av flygtrafiken halvårsvis.

Wikipedia: ”Katla är en aktiv subglacial vulkan på södra Island. Vulkanen är belägen norr om Vík och öster om den mindre glaciären Eyjafjallajökull. Toppen befinner sig 1 512 meter över havet och är delvis täckt av den 595 kvadratkilometer stora glaciären Mýrdalsjökull (vilken har en tjocklek på mellan 200 och 700 meter). Katlas caldera har en diameter på mellan 10 och 14 kilometer och är 750 meter djup. Katla har vanligtvis utbrott med 40 till 80 års mellanrum, medan den nuvarande perioden som vilande är den längsta i historisk tid.”

Jag minns inte säkert, men jag tror att det var Katla som dödade tjugo tusen engelsmän vid något tillfälle, jag läste också att folk som bodde i både Norge och Sverige dog av de giftiga gaser som vulkanen släppte ut. Nu kanske det var någon som kommenterade som påstod detta, men jag ids inte gå tillbaka och läsa om alla bloggposter i ämnet med alla kommentarer. Av wikitexten så framgår det att vulkanen nu har vilat rekordlång tid, och att den ligger nära, och är bunden till Eyjafjallajökull minns kanske de flesta.

Det finns med andra ord tecken som tyder på att ett kommande utbrott kan bli något i rekordväg, skulle jag vara apotekare idag så tog jag hem tusentals andningsmasker, förr eller senare så kommer efterfrågan på den sortens varor växa rejält.

Precis som vanligt så kan jag känna dubbelt inför ett större vulkanutbrott. Jag tycker nämligen att det finns vissa fördelar när vår planet talar om att den lever, vi kan inte hela tiden utgå ifrån att vi kan vara i New York eller Sidney i morgon kväll om vi har lust. Vi kan inte heller hålla på att smutsa ner atmosfären, det gör vulkanerna så bra utan vår hjälp. Kort sagt, vårt sätt att leva, och att ta morgondagen för något självklart är inte speciellt vettigt.

Dessutom kan ett utbrott av Katla fortfarande döda tiotusentals människor, vi tycker att Island ligger långt bort men den vulkanen har dödat svenskar i Sverige förr. Allmän tumhållning rekommenderas…

it Andra om: , , , , , , dn svd ab ex


8 svar till “Katla har dödat tiotusentals förr”

    • Ja Laki har dödat miljoner, men jag talar om Katla. Det står oxo i både rubriken och texten. Katla har dödat tiotusentals personer…

     • Ok, inga problem. ;)

      Tror det var jag som dillade om Laki långt tidigare…det intresserar mig,undras om jag hinner dö innan mörkret?

      • Det vet man aldrig.. Men svenska arkeologer pratar inte om ”aska” när de gräver. Så även om vi haft rediga köldperioder så finns det ingenting som tyder på att hela landet dött ut efter istiden, 10 000 år. Men det är klart, vi är fler idag än på bronsåldern så maten kanske inte räcker…

 1. Moder Jord borde vara en tryggare plats för oss människor, inte vulkanutbrott och andra otäckheter. Men i och med att du tog upp det så började jag ju googla på Katla och sedan gick jag vidare och hamnade på supervulkaner.
  Så nu har jag lyckats skrämma upp mig rejält så jag får väl redan i morgon gå till apoteket och fråga efter en andningsmask och skrämma upp dem också.

  Annars finns det ett annat vanligt knep jag brukar ta till.

  Jag förtränger.
  Och efter en tid faller det i glömska.

  Har du tagit bort de där bokstäverna man ska fylla i, vad bra!