Jordbro en mörk natt
I förmiddags tog jag en promenad från Västerhaninge via gravfältet i Jordbro, det är en av de platser jag relativt ofta besöker. Det handlar om Nordens största gravfält från äldre Järnåldern. Kommer man med pendeltåget så ska man gå ut mot Centrum och sedan följa vägen åt höger 6-700 meter, sedan är det skyltat. Det finns också möjlighet att parkera en bil strax utanför gravfältet. Tidsepoken handlar om 500 f.kr – 500 e.kr eller i genomsnitt lämningar som är runt två tusen år gamla.

stenröseOrsaken till min rubrik är att det emellanåt händer att
yngre tonåringar tillbringar några nattliga timmar på gravfältet. De hoppas kanske få se ett eller annat spöke, men de åttahundra gravarna innehåller knappast något som hoppar upp nattetid, om det inte handlar om några nattfjärilar som finns i ljungen och gräset förstås.

Det stenkummel som syns är antagligen en gravhög efter någon slags hövding, närbilden visar att det är rejäla bumlingar, ingen av stenarna är så lätt att en ensam stark person klarar att bära dem, så de tidiga jordbroborna har fått slita rejält. Det finns också en skeppssättning och femton domarringar. Utöver det så är många gravar försedda med en skylt som berättar för den nyfikne vad det är för typ av grav.

Det finns ett stort antal resta stenar, och i de fall man har grävt ut dessa så är det brandgravar. En bra sak är att kommunen har placerat ut bänkar, och det finns också möjlighet att grilla tror jag. Under alla omständigheter finns det bänkar och bord där man kan sitta ner och äta medhavd matsäck om man vill. Så kan det gå när man bara tänker sig en liten promenad…

it Andra om: , , , , , , , ,


4 svar till “Jordbro en mörk natt”

  1. Jag har aldrig varit där, men det låter som något som ungarna kanske skulle tycka vara kul. Men det ser inte ut att vara nåt folk där på dina bilder. Var du där tidigt?