Jordbro en mörk nattI förmiddags tog jag en promenad från Västerhaninge via gravfältet i Jordbro, det är en av de platser jag relativt ofta besöker. Det handlar om Nordens största gravfält från äldre Järnåldern. Kommer man med pendeltåget så ska man gå ut mot Centrum och sedan följa vägen åt höger 6-700 meter, sedan är det skyltat. Det finns också möjlighet att parkera en bil strax utanför gravfältet. Tidsepoken handlar om 500 f.kr – 500 e.kr eller i genomsnitt lämningar som är runt två tusen år gamla.

stenröseOrsaken till min rubrik är att det emellanåt händer att
yngre tonåringar tillbringar några nattliga timmar på gravfältet. De hoppas kanske få se ett eller annat spöke, men de åttahundra gravarna innehåller knappast något som hoppar upp nattetid, om det inte handlar om några nattfjärilar som finns i ljungen och gräset förstås.

Det stenkummel som syns är antagligen en gravhög efter någon slags hövding, närbilden visar att det är rejäla bumlingar, ingen av stenarna är så lätt att en ensam stark person klarar att bära dem, så de tidiga jordbroborna har fått slita rejält. Det finns också en skeppssättning och femton domarringar. Utöver det så är många gravar försedda med en skylt som berättar för den nyfikne vad det är för typ av grav.

Det finns ett stort antal resta stenar, och i de fall man har grävt ut dessa så är det brandgravar. En bra sak är att kommunen har placerat ut bänkar, och det finns också möjlighet att grilla tror jag. Under alla omständigheter finns det bänkar och bord där man kan sitta ner och äta medhavd matsäck om man vill. Så kan det gå när man bara tänker sig en liten promenad…

it Andra om: , , , , , , , ,

  4 comments for “Jordbro en mörk natt

 1. Martin
  1 juni, 2011 at 01:22

  Jag har aldrig varit där, men det låter som något som ungarna kanske skulle tycka vara kul. Men det ser inte ut att vara nåt folk där på dina bilder. Var du där tidigt?

  • 1 juni, 2011 at 03:23

   Nejdå, det var bland annat en skolklass, och fler ändå.

 2. 2 juni, 2011 at 19:30

  Om du inte vet om den redan så tipsar jag om Riksantikvariets sida fornsök, http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html
  perfekt att leta i när man vill ha mera vetskap om olika lämningar i Sverige.
  Ha det fint !

  • 2 juni, 2011 at 19:44

   Ja det är ett bra tips, jag har tagit upp den förut ett par gånger. Eftersom den dessutom gäller hela landet så är den extra kul. Dessutom så länkar de till Google Earth så man kan kika direkt på det man är nyfiken på!

   Här är direktlänken: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

Comments are closed.