Hur många dagar dröjer det? – Dagens bild


Jag har hävdat två saker. Det första är att årets vinter blir både rekordlång och rekordkall, och allt tyder på att det påståendet är korrekt. Det andra jag har hävdat är att snön dessutom kommer tidigt i år, redan nu i oktober.
Jag hoppas givetvis att jag har fel, att min intuition sviker mig, men det tvivlar jag på. Mörkret i bilden kommer vi att få se åtskilliga gånger i vinter och den som är klok idag skaffar sig en ordentlig vintergarderob som, här i Stockholmstrakten, klarar minst trettio minusgrader. Så kallt blir det kanske inte i längre perioder, men min egen kaffesump sviker mig knappast.

Och tror man på SMHI:s förutsägelser så gör man sig bara fånig. De har bommat konsekvent i sina prognoser under hela sommaren, och så skyller de på att Sverige ligger på en halvö, precis som om det vore nåt nytt…

it Andra om: , , , , , , , , ,


10 svar till “Hur många dagar dröjer det? – Dagens bild”

 1. Hoppas verkligen att det dröjer lite innan snö och vinterkyla kommer. Är så länge räcker det så väl med höstkylan, just idag blåser det på extra mycket över gärdena runt vårt hus. Mitt kontor ligger i ett hundra år gammalt torp och när det blåser (rätt igenom huset, som just nu) får man ha både t-shirt, yllejumper och fleecetröja och helst också torgvantar.
  Nu har jag inga vantar, så jag är alldeles valen och stel.

  Nästa helg ska jag åka tåg, får se hur det går.

  • Ja, det är mysigt, men inte när det blåser. Förra ägarna hade isolerat rummet (= mitt kontor) med tretexskivor, men det hade de gjort så klantigt att fönsteromfattningarna nästan hade försvunnit under skivorna. Så jag tog bort skivorna, med benäget bistånd av dottern (hon var då sex eller sju år och tyckte det var så häftigt att få gå loss med pappas stora hammare och bända bort miljarder nubb). Sedan satte vi upp nya tunnare skivor och målade med äggoljetempera. Nu är här fint – men kallt.
   Jag har inte tordats elda i kaminen på något år, måste få hit sotaren som kollar så jag inte har några sprickor i skorstenen. Annars är det fint att elda både i rummet och i vedspisen i köket.

   Förra vintern satt jag här en timme i taget, sedan gick jag ner i hset där vi bor för att tina.

 2. Jag propagerar för Yr.no iaf. De brukar kunna ha ganska rätt. Och de känns ganska politiskt obundna tycker jag.

  • Nu vet jag inte om jag hänger med, vad har politik med väder att göra? Nog för att allt är politik och politik är att vilja, men hur kommer vädret och väderprognoser in?

   • Jag har för mig jag har hört något om att regeringen hade lämnat klagomål till SMHI för deras utsagor, jag minns inte alls vad det var och om det är sant. Men jag menar huvudsakligen ifall vederbörande vädertjänst talar om klimatpåverkan eller om de håller tyst om det. Politisk styrning alltså, för jag vill inte tro att en meteorolog skulle hålla tyst om en sådan uppenbar sak som klimatpåverkan om det inte fanns påtryckningar från vissa intressenter, tex personer i regering och i SVT´s ledning kanske.

 3. Letade lite på nätet och hittade det här:

  Publicerat: onsdag 20 oktober 2010 kl 17:37, Nyheter P4 Radio Stockholm

  SMHI har utfärdat en klass 1-varning för problem i samband med snöfall i natt. Det är säsongens första snö och SMHI räknar dessutom med minusgrader. Många länsbor har redan förberett sig för snövädret.

  Kung Bore har bara en vecka (och några h) på sig för att slå det. I Kalmar trakten är det just nu en strålande höstdag.

 4. det är så vackert med snö
  och så förlåtande på gårdar och landskap.

  Vid första snötäcke ska jag dra ut med min bil på stan.
  Trafiken blir så tyst…