Nu på morgonen så insåg jag redan innan jag lämnat sänghalmen att det är åska på väg. Det är en tryckande känsla, men det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är. Barometern visar på drygt 1010 millibar, samma som den gjort i flera dagar, molnen på himlen indikerar att det kan bli en eller annan regnskur men jag känner att det ska bli även åska.
Om det inte är lufttrycket, vad är det då för mekanism som indikerar åskväder? Det är inte helt vindstilla ute, men nästan, möjligen är det hög luftfuktighet men har vi människor möjlighet att känna det bortsett från när den är så påtaglig att den faller från molnen? Kan det t.o.m. vara så att vi kan förnimma en ökad statisk elektricitet?
Jag har inte en aning, men jag inser att det kan bli aktuellt att koppla bort bredbandet och frigöra datorn från kontakt med elnätet. Någon som har idéer om vad det är vi känner i denna vädersituation?
——-
SMHI bekräftade min känsla i vädersändningen 08.00, ostkusten = åska.
i Haninge, Väder, Åska, Människan, Lufttryck, Luftfuktighet, Elektricitet, SMHI, Väderprognos dn ab t
6 svar till “Hur känns åska?”
Använd blixtlås! :-)
Att man kan känna eller ana att det är åska på gång kan nog bero på flera faktorer. Själv får jag en släng av huvudvärk när åskan närmar sig, och det kan ju bero på förändringar i lufttrycket. Man har ju hört folk ibland säga att det nog är åska på gång, och det även när himmelen är klarblå och inte ett moln syns på himmelen. Vissa säger att de känner det i kroppen, men har svårt att sätta fingret exakt på vad det är som utlöser denna känsla. Men vissa säger också att de får ont i leder eller i huvudet som jag själv når åskan är i antågande. Läste en forskarrapport om det här för många år sen, men kunde tyvärr inte hitta den i skrivande stund.
Barometern visar lufttrycket och den står på samma nivå som igår. 1010 millibar ca. Hörde just ett avlägset muller…
Ja att man kan känna det är helt klart, men hur?
Förmodligen har det att göra med nervbanornas elektriska impulser. En släkting till mig fick kramper och tippade omkull när det gick blixtar trots att ingen åska hördes. Det hela började med en olyckshändelse i vuxen ålder.
Vi, och allt levande på jorden ÄR elektriskt laddade med mer eller mindre uttalad känslighet.
Information här vid intresse; vvv.maxicom.se/Stralningskallor.htm
Ett litet kuriosum i sammanhanget. I en dusch på en badplats kände kvinnor småstötar i duschen, men männen kände inget vid en undersökning.
Det visade sig att ett jordfel var fallet och det var 50 volt i duschhandtaget mot jord. Eftersom kvinnors kroppar har ett motstånd på ca 3500 ohm och mäns är på ca 12000 ohm, så var strömstyrkan högre genom kvinnornas kroppar och de kände jordfelet. Så nog finns olika känslighet för ström alltid.