Har det hänt nåt?


Jag har många gånger funderat på vilka nyhetsförmedlare som folk i allmänhet litar mest på. De gånger det undersökts så har jag för mig att Dagens Eko och Rapport leder ligan, sämst till hamnar – kvällspressen.

Nu vet jag inte om man ska generalisera, men av synnerlig vikt för kvällspressen är att de ska sälja tidningar vilket gör att de behöver mer braskande rubriker, ett antal sexskandaler och en bunt kändisar i nyhetsrapporteringen för att kittla folks nyfikenhet. Det är egentligen inte så mycket att säga om det, så ser marknaden ut och morgontidningarna har inte alls samma behov eftersom merparten av deras köpare abonnerar på tidningen och får den hem i brevlådan oavsett hur de väljer att formulera sina förstasidor.

En annan effekt är de förutsättningar som gäller för löpsedlar, vare sig de är gjorda för papperstidningen eller webbupplagan är det klart att det behövs säljande rubriker, och sådana som säljer tidningar eller drar till sig nätläsarnas uppmärksamhet blir ofta kvar lite för länge. I praktiken betyder det att samma stötar i jordskorpan pryder tidningarnas webblöpsedlar redan på eftermid-
dagen dag ett som de gör på förmiddagen dag två. Ofta så görs ordföljden om, och ibland så fokuserar man på något helt annat i samma nyhet.

Och hur är det, läcker verkligen reaktor tre nu? Är det något som tillstött under natten? Var det inte reaktor tre som läckte redan igår, och i förrgår? Jag vet faktiskt inte, det är möjligt att det är helt nytt, men det är lika möjligt att det är en nyhet från måndagens eftermiddag.

Själv har jag fått signaler från dem som läser om dessa dagars elände att de börjar bli mätta på nyheter nu, en galen och desperat diktator i ett land, till en förljugen regering i ett annat. – Vem bryr sig, som någon uttryckte saken. Möjligen behöver vi lite omväxling, kanske ett vulkanutbrott på Island med tillhörande flygstopp, eller tänk den omöjliga tanken, en dag där löpsedlarna förkunnar att det inte har hänt något speciellt…

it , , , , , ,


15 svar till “Har det hänt nåt?”

  1. Jag känner också att jag fått för mycket kärnkraft nu. Men, tack och lov har jag inte utsatts för strålning! Detta säger väl en hel del om hur bra jag har det. Jag orkar inte mer nu….. Blä, vad hemsk man är. I Japan står människor helt utblottade, hus och hem, familj, vänner, allt borta och kallt är det dessutom, snö, och ingenstans får de komma in!! De fryser och huttrar. Har ingen mat och inget vatten. Ingen värme. Och uppepå allt detta ett tickande kärnkraftverk. Och jag klagar över att det blivit för mycket kärnkraft och Libyen…. Det är så man kan bli galen. På sig själv och världen!

  2. Det är väl det som är lite problemet: Kvällspressen skriker ut sensationsrubrik efter senstionsrubrik på grejjer som kanske inte var så stor egentligen – och sen om det blir värre eller fortsätter så är det svårt att få ihop ngt ännu värre – lite som att ”ropa varg” helt enkelt !!

    NU hade det kunna passa med löpsedlar om kärnkraftshaverier – i början var det inte alls så allvarligt (vilket också artiklarna visade iof) som det skreks ut.
    Och lite sans får man väl ändå ha ?!

    ”Om två veckor når strålningen Sverige” stod det häromdan på DN’s löp. Artikelinnehål: Om två veckor kommer man kanske att med speciellt känsliga instrument att kunna mäta en förhöjd bakgrundsstrålning pga de första utsläppen från Fukushima – dvs tom mindre effekt än en provsprängning (som som bekant det har utförts över 2000 av på 1900 talet) har.

    Men tillbaka till ”idol” och ”melodifestivalen” ett tag kanske hjälper oss sensationströtta läsare – inte för att jag läser aftonbabblet eller Häxpressen iof – dom bojkottar jag ävenb på nätet till 99% sedan många år, men iaf…

    /K

  3. 20mil från Fukushima kärnkraftsverk i Chiba sjunker strålningsnivån kontinentuerligt. Ni kan själv se denna mätare online: http://xxxx

  4. O svenska apoteket hat gett bort hela sitt lager av kalium jodid…..
    Så händer något i sverige … lycka till ….

    • Där finns en sådan artikel?? Månen var ju längre bort dagen för jordbävningen än genomsnittsdistansen…

  5. Jag är helmätt på det här. Lyssnar inte längre. Det är för mycket tjat hela tiden om samma sak.

  6. Jag förundras mest över att det sällan framkommer i media hur mycket det kommer kosta att bygga upp kärnkraftverken igen och vilka som får betala detta? Det tycker jag är ett mycket tungt argument som även de ekonomer och moderater som slappade sig genom högstadiefysiken borde förstå. För mig är det precis samma logik som under finanskrisen på Island – banken kollapsar, ägarna säkrar sina vinster och folket får betala. Dessutom visar katastrofen hur sårbar elförsörjningen är – med ett decentraliserat elnät som bygger på flera småskaliga producenter av solenergi, vindkraft, vågkraft etc. skulle inte effekten på elförsörjningen i Japan blivit lika omfattande i de områden där nätet inte har drabbats av tsunamin (sedan vet jag att det finns andra, tekniska problem med decentraliserat nät).

    Risken är också tycker jag att man passar på att överdriva kärnkraftskatastrofen både från media och kärnkraftsmotståndare. Jag är själv emot kärnkraft men har svårt för när man ska tala om hur farlig den är samtidigt som det är uppenbart vilka katastrofer tsunamin för med sig som helhet för människor och miljö. Det kommer finnas gott om tid att tala om kärnkraften längre fram.

    • Ja precis, de kommer bli tvungna att bygga nytt oavsett om de lyckas rädda eller ej och förmodligen kommer radioaktiviteten göra att man måste bygga på en annan plats.

      Kostnaden för solenergi skulle minska om man fick en ordentlig marknad för solenergi men visst är den dyr idag.

      Appropå bankkrisen så har Japans centralbank agerat lite så här i skymundan av allt annat buller i media, det är i sig nästan lika intressant som allt annat elände. Vissa återgärder kan man bara göra när systemet redan är på brink till kollaps, det skulle bli uppenbart annars att alla drabbade stackare inte kan ta ut sina besparingar samtidigt när man behöver dem.

  7. Jag vill inte vara en olyckskorp men jag är övertygad om att det nu är kris på allvar!

    Jag vet inte riktigt hur jag skall få med en länk som stödjer det jag säger på ett bra sätt utan att den blir struken men om ni läser på Wikipedia vad som hände i Chernobyl och håller utkik efter ”nuclear excursion” där efter läser ni på om fenomenet. Kombinera nu era nyvunna kunskaper med de faktum att ett stort antal stavar som stått parkerade UTANFÖR innesluningarna i en bassäng (som nu mer eller mindre är en del av de nya ”taket”). Dessa stavar kokar nu sakta men säkert bort vattnet i bassängen som radioaktiv ånga [Källa IAEA m.f]. NHK uppger att man t.o.m tror att det börjat smälta redan. Har ni läst på så förstår ni vad som riskerar att hända när ”pölarna” av smält massa möts (observera ordet riskerar, det är alltså långt i från säkert att det inträffar en ”nuclear excursion” eller att tryckvågen blir stor nog att föra med sig något av signifikans bort från platsen).

    Det är b.la detta (och ångan i sig) som gör att IAEA vill höja (har höjt?) till nivå 6 men som sagt minsta otur nu så blir detta nivå 7. Reaktor 3 är alltså det största hotet nu även att den inte ens är laddad med bränsle.

    Jag har under dagen försökt få fram information hur man beräknar ”värsta senario” för en SFP men det tycks inte vara lika ’intressant’ som själva reaktorinneslutningarna så information är svårare att erhålla. I USA krävs att ”…the steady state temperature of the fuel assemblies in air does not exceed the cladding melt temperature…[Källa NNSA]” Man kan fråga sig varför inte detta krävs i Japan? Eller är uppgiften att stavarna nu smälter fel????

    • Tror Cosmokitten nämnde det i ett tidigare inlägg nånstans. Vad det handlar om är att innan slutförvaring av använt bränsle måste det kylas ner en tid och det görs i bassänger. Försvinner vattnet från bassängerna så kyls inte stavarna och de börjar smälta vilket kan ge rätt så katastrofala följder.
      Normalt sett tror jag att verk nära hav har en sista säkerhetsmekanism att det går att få in vatten via vågkraft (havsvatten leds in helt enkelt); jag tror samtliga verk är konstruerade på det sättet men jag är inte säker. Dock så kan ju det systemet ha slagits ur spel av tsunamin.

  8. De bör kanske också påpekas att vatten utgör en mycket bra strålskyddsbarriär. I Sverige är SFP tydligen 6 meter djup från ytan ner till toppen av stavarna. De räcker med 3 meter vatten för att stoppa all strålning men de har tydligen hänt att folk trillat ned i basängen och därför finns både livbojar och flytvästar samt ett extra djup på 3m. JAG (=inte expert) har därför gjort antagandet att de mesta av strålingen som nu finns på området i Japan är sk. direkt strålning och att den kommer av att det saknas vatten i basängen. För en stund sedan bekräftade Japan detta [NHK, EIEA]. Så förutom övriga risker gör den direkta strålningen hela området svårarbetat. På plussidan är att om man får ”hällt i” nytt vatten upphör strålningen omedelbart. Ronald Reagan (fartyget) kommer att omderigera en Global Hawk [BBC] och där efter bör vi veta om detta är möjligt. Helikoptern kunde inte fylla på vatten av tre orsaker:
    1) Hålet i taket är på fel ställe.
    2) Den direkta strålningen är citat ”vansinnigt hög”.
    3) En stor tunna vatten på en gång leder till häftiga ångexplosioner.

    Det är fortfarande obegripligt hur stavarna kan vara konstruerade så att de smällter av sig själva i luft och nu finns obekräftade uppgifter (som citeras på BBC) att de kan brinna också! Alla länder (utom Sovjet på sin tid) har lagkrav på obrännbara stavar! Är Japan ett undantag???

    Det råder enligt USA:s strateger fas 1 av global panik [Pentagon]. Många länders politiker och befolkningar agera inte längre rationellt vilket kan vara orsaken till alla ”konstiga” uppgifter och dessa ständiga krav på mer information från Japan. JAG (=har ingen aning egentligen) tror inte att det finns mer information att lämna. Drygt 50 extremt stressade personer är ju de enda som är på plats. Dessa missade ju att tanka brandbilen [NHK, IAEA] de kan ha förbisett SFP:n också! Och hur ofta har de tid att ha planeringsmöte (-;