Håll i hatten-väder


I skrivande stund så pågår stormen för fullt uppe i fjällvärden, inte här i Haninge men visst fläktar det lite. I morgon ska det komma en annan storm ner till Bohuslän, och där talar man om vindar uppåt 30 meter per sekund.

På nyheterna sade man att man hade haft fyrtiofem sekundmeter på Färöarna, och det måste givetvis vara näst intill outhärdligt. Inte ens hus som är byggda av natursten känns väl säkra i den sortens vindar, jag har för mig att man säger att trettiotvå sekundmeter är orkan, men där hade man tretton m/s utöver det. En orkan som kom i kulingfart. Jag skulle tro att den sortens vind blåser bort parkerade bilar.

Återigen kan jag konstatera att jag bor i fel landsända, Bohuslän eller Skåne är det som gäller, möjligen ska jag börja kolla efter en lägenhet nere på Öckerö eller något liknande. I fjällen är det snöstorm just nu och i det vädret så är det alltid hälsofarligt att vara ute, en väg som jag själv åkt många gånger är den som går mellan Porjus och Stora sjöfallets fjällstation i Nordkaitums sameby, jag har för mig att den är femton-tjugo mil lång. Det är en smal och slingrig väg, frågan är om det ens är möjligt att färdas där just nu?

I morgon ska det bli blåsigare här i Haninge, men dessvärre så är det frånlandsvind, klart olämpligt för vindsurfare med andra ord. Möjligen bryr sig erfarna vindsurfare inte om sådant, bilden är tagen nere på Torö på Stenstrand som är ett oerhört populärt ställe när det friskar i. Surfaren på bilden är utrustad med våtdräkt..

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , svt sr12 ab gp dn ex123 svd


5 svar till “Håll i hatten-väder”

  1. Jag skulle ha lust att dra till Stenstrand, det var ett par år sedan jag var där sist. Tyvärr så kan jag vare sig idag eller i morgon. :-(

  2. I Bohuslän får man åka ut till havs för att få känning av stormen. Yttre Skagerack och farvattnen söder om Väderöarna får hård sjö av stormvindar upp till 30 m/sek . Ingen plats att rekommendera med andra ord.

  3. Jinge,

    Du har rätt när det gäller gränsen för orkan. Jag kollade upp detta på nätet och den meteorologiska gränsen för när man talar om orkanvindar går vid 32,6 m/s. SMHI talar i sin definition för en klass 3 varning om ”Svår storm eller orkan” om vindarna ligger på 30 m/s eller däröver. Ha en fortsatt trevlig helg från ett än så länge inte så blåsigt Helsingborg (men vi lär ha det över oss inom mindre än ett dygn).

    Fredrik (Frekar06)

    • Ja ni får faktiskt hålla i hatten rejält, SMHI talar om risk för 30 m/s inne över land. Kolla varningarna får du se, klass-2-varning för din stad…