Giftkatastrofen i Ungern


Nu visar det sig att de dammar som byggts för avfallsslammet i Ungern, de dammar som är på väg att förgifta och ta död på allt liv i vissa områden, är byggda på – lera. Det är knappast att förundras över att de då ger vika och glider iväg.

Vi kan läsa i tidningarna att ytterligare en del av den redan havererade dammen är på väg att brista, något som i så fall innebär att förödelsen ökar än mer, och på Ekot för en stund sedan så hävdade de att det fanns risk för att ytterligare en damm skulle brista, denna gång en betydligt större damm.

DN: ”Efter stora utsläpp från dammar i Baia Mare i Rumänien 2000 och i Donana i Spanien 1998 deltog Världsnaturfonden i utvecklingen av EU:s gruvavfallsdirektiv som ska se till så att liknande katastrofer inte inträffar. Men direktivet träder inte i kraft förrän 2012, konstaterar WWF. Flera äldre dammar med giftiga kemikalier finns i Ungern och på andra håll i Europa. ”De är tickande miljöbomber”, säger Tom Arnbom i pressmeddelandet.”

Nu ska vi inte sträcka på oss och tro att vi är bättre i Sverige, det är vi nämligen inte. Vi har ett flertal stora dammar med giftigt avfall från gruv-
hantering, bland annat Boliden vet jag. Om man åker runt i landet och tittar på gamla gruvor så ser man också dammar i anslutning till dessa, ofta igenfyllda med sten och sand, men alltid bestående av stora depåer av tungmetaller och annat. På sina ställen så är dammvallarna byggda mot sjöar, så att sådant som läcker automatiskt hamnar i sjön.

Jag tänker särskilt på en sådan damm i Persberg i Värmland där lakvattnet rinner rakt igenom för att sedan hamna i sjön Yngen. Jag antar att det förfaringssättet gäller praktiskt taget all gruvnäring i landet.

Katastrofen i Ungern kommer i värsta fall drabba hela Europa, vattnet består av giftiga tungmetaller och de av dessa som torkar kommer sedan föras vidare med vinden. Vi kan därför räkna med att luften förorenas i en grad som är svår att förutse just nu, men det är inte bara lokalbefolkningen i Ungern som är drabbad. Nu sägs det dessutom att den gruvindustri som orsakat utsläppen ägs av ett antal mångmiljardärer, det vore kul att se hur kostnaderna för katastrofen fördelas. Själv utgår jag ifrån att den drabbar befolkningen och inte industriägarna.

it , , , , , , , , , dn123 svd12 ex1 ab12


3 svar till “Giftkatastrofen i Ungern”

  1. Låter illavarslande att det rinner ut lakvatten i Yngen då jag fiskar i sjön. Sjön har nämligen ett ganska så starkt bestånd av röding. Rödingen är naturlig i sjön det har aldrig planterats ut nån röding. Rödingen är ju ekstremt känslig för olika förändringar i miljön. I sjön Mycklaflon som har sveriges sydligaste bestånd av röding är beståndet väldigt svagt.

    • Jag vet inte i vad mån det påverkar sjön, den är ju tämligen stor, men samtidigt har det funnits gruvbrytning runt hela sjön så man bör kanske vara observant. Jodå, jag vet att det finns röding. Jag har själv testat på den vid det ”grund” som ligger nära och strax öster om Persberg. Det grund som ibland är vattentäckt och ibland sticker upp bara några centimeter. Du vet vilket jag menar när jag säger att det på ”andra sidan” grundet är 20-40 meter djupt, det är helt enkelt en klack.

      Fortsätter du in mot Persberg så har du en jättedamm på höger sida (sett från sjön). Den är numera fylld av sten och sand, men tungmetallerna och resterna från Persbergsgruvan har säkerligen inte gått upp i rök…

      Men Jonas, så mycket röding har du inte fått, eller hur?

      Jag har fått lite öring, men inget att skryta om dessvärre…