Ett halvår vinter?

Nu går SMHI återigen ut med vädervarningar, den här gången kommer snö och kuling från sydväst så det drabbar först Västsverige för att i morgon vid lunchtid drabba oss andra. Jag kom att tänka på att vi nu kanske står inför en rekordlång vinter, för eftersom landet var snötäckt redan i november, en snö som sällan är bortsmält förrän i april, så kommer de befolkningstätaste delarna av riket vara snötäckta i ett halvår. Ett halvår, smaka på det ni!

Det är väl något som tidigare bara drabbat dem som bor i norra Norrbotten antar jag, jag minns i alla fall inget liknande. Men att vårt väder har fått fnatt råder det knappast någon tvekan om, igår hörde jag att de hade snöstorm i Libanon och Syrien, i Egypten så hade de så hårda stormar att flera båtar förliste, kanske kunde de åka skidor i Kairo, vad vet jag?

Den här gången rör det sig i alla fall inte om ishavsvindar som sveper ner, SMHI:s väderspå-
damer hävdar att temperaturen här i Haninge kommer att bli 0° i morgon, rena värmeböljan. Sedan kan man förstås undra över deras spåkonst, i förrgår visades en väderkarta som hävdade att det var sex grader kallt här, när jag tittade på termometrarna så stod bägge mellan fjorton och femton grader minus. Och jag bor ändå inte i ett köldhål.

Men det kanske är det lustiga vädret som spelar spågubbarna ett spratt, men jag antar att man ändå bör ta deras varningar på allvar, när de påstår att det ska komma tjugo centimeter snö i morgon så ska man räkna med allt mellan en halvmeter och spöregn. Då tror jag att man har tolkat dem på rätt sätt. Själv tycker jag att vädret är helt ur led, det handlar inte längre om naturliga vädervariationer, det är nog snarare så att det vi nu ser är den första akten i klimatförändringen. I så fall kan man ju undra hur andra akten kommer att te sig.

it, , , , , , , , , ab ex gp svt dn svd

  21 comments for “Ett halvår vinter?

 1. Bertil
  15 december, 2010 at 19:19

  Vi är ju ungefär lika gamla och jag kan inte heller påminna mig något liknande, förutom att kollektivtrafiken fungerade..

  Kör buss I Kalmar län och förra vintern ter sig som rena drömmen jämfört med nu.

  Kan inte påminna mig att KLT (vår motsvarighet till SL) ställde in några turer vintern 2009-2010 däremot var det “vissa” föseningar, men redan nu har de ställt in ett flertal turer främst på Öland.

  På sin hemsida skriver de:
  “Inställt på Öland
  På grund av att SMHI:s varning för besvärligt väder har Mörbylånga kommun och KLT beslutat att ställa in skolskjutstrafiken i Mörbylånga kommun under torsdagen den 16 december.
  Berörda linjer:
  511, 512, 513, 514, 516, 517, 518, 519, 522 samt närtrafiken.
  Angående 520 ställs samtliga avgångar in utom 06.20 från Gräsgård och 18.10 från Alby.”

  Och idag gällde :
  “På grund av snö och blåst är linje 102 samtliga turer inställda under dagen.
   Linje 107 går bara mellan Borgholm och Köpingsvik tur och retur
   
  //Trafikledningen”
  Det är som att köra på en nyspolad is och bussarna blåser av vägarna, trafikanterna gnäller över att vi inte kan hålla tiderna och ser väldigt konstiga ut när man föklarar att det inte går p.g.a väglaget, den vanligaste kommentaren blir “jamen det står att du ska vara här klockan xx”.

  För övrigt är j**ligt glad över att jag inte behöver skotta snö, det sköter hyresvärden.

  • 15 december, 2010 at 19:31

   Ja det låter som riktigt skitväder..

   • Bertil
    15 december, 2010 at 20:56

    Här på fastlandet har vi snöstormar men på Öland har dom tydligen något ännu värre som kallas “fåk”.

    Det är en öländsk variant av snöstorm där snön “faller” horisontellt och vägarna blir igenproppade av hårt packad snö. Jag har inte upplevt det själv men de som har gjort det säger att det inte går att se var vägarna finns.
    Det finns historier om folk som gått vilse på Alvaret under fåken och frusit ihjäl. Du som gillar busväder kanske skulle flytta till Öland och hoppas på att få uppleva en fåk, jag försöker nog hålla mig på fastlandet (om dom nu inte ger mig en tjänst där man måste åka över bron).

 2. charlie
  15 december, 2010 at 19:41

  Jag som ska böra bil mellan sthlm och gbg i morgon…?

 3. Ken
  15 december, 2010 at 19:52

  Det blir mysigt med lite snöstorm igen. Förhoppningsvis är våra bussar varma igen efter att ha varit kalla varje morgon på garaget de senaste 9 dagarna, på grund av att skorstenen till värmepannan hade rostat sönder. Inte kul att få ut bussar på morgonen där det varit -8°C inne i bussen! Problemet för oss kan bli alla bilar som står ivägen för bussarna. Det är för många bilar på våra vägar runt Stockholm och många av dem har dåliga däck och dåliga förare.

 4. Mansour
  15 december, 2010 at 20:27

  I innerstan har vi inte några större problem förutom på just en gata, där får man hålla andan och hoppas att man inte får med sig några backspeglar. Jag pratar om erikdahlbergsgatan. Senaste vintrarna har det varit stora problem på den gatan. Bilarna parkerar på båda sidor om gatan och för varje gång man plogar blir det trängre. Gatan är belagt med kullersten och är så jäkla ojämn att jag skulle för mitt liv inte vara plogare på den gatan. Vårt största problem är blåbussrna. Vi får ställa dem på gatan titt som tätt för att de krånglar så förbaskat.

 5. LK
  15 december, 2010 at 21:17

  Klimatförändringar? Kanske det. Jag antar att du inte syftar på det som tidigare hette ”global uppvärmning” (inte för att den här vintern är något stort bevis i frågan, men om den nu ska bevisa något så är det absolut inte någon uppvärmning)? Och faller den globala uppvärmningen så faller även teorin om att det är koldioxiden som orsakar den, detta eftersom den ju enligt AGW-teorin skulle bidra till… just det, en uppvärmning (som vi förövrigt inte sett ett spår av globalt sett de senaste 15 åren).

  • 15 december, 2010 at 21:28

   Jag antar att du inte syftar på det som tidigare hette ”global uppvärmning” (inte för att den här vintern är något stort bevis i frågan, men om den nu ska bevisa något så är det absolut inte någon uppvärmning)?

   Att ni klimatförnekare orkar !? :-) Det verkar som om år 2010 kommer att gå till historien som det varmaste året NÅGONSIN, men att det är kallt här tar du som intäkt för att det är kallt överallt? Det är gulligt men inte särskilt begåvat. Jag har ett tips till dig som du ska få under dessa rader, det är gratis, jag bjuder på det!


   Foliehatt Skaffa en sådan här, den är billig och du kan t.o.m. göra den själv…

   • Torsten (orginalet)
    15 december, 2010 at 22:30

    Det varmaste året NÅGONSIN?

    Hur är det med perspektivet Jinge?

    • 15 december, 2010 at 22:34

     Sedan man har mätt temperaturen och sparat dessa mätningar. Jag trodde att folk kunde tänka själva, men det klarade inte du?

     • Någon som läst astrofysik
      16 december, 2010 at 01:45      Foliehatt Skaffa en sådan här, den är billig och du kan t.o.m. göra den själv…

      F.ö. skadar det inte att läsa kommentarsreglerna! / Jinge

 6. Micke F
  15 december, 2010 at 21:38

  Jag har ett tips till dig som du ska få under dessa rader, det är gratis, jag bjuder på det!

  Fan du är för rå Jinge! Han kommer aldrig våga skriva en kommentar här mer! :-)

  • Gert
   15 december, 2010 at 21:57

   Jinge är hård mot de hårda… gammalt nätordspråk…

 7. Togga
  15 december, 2010 at 22:40

  Jag är också ungefär i Jinges ålder. Minns från min barndom – när det inte ens fanns vinterdäck – att de flesta bussar o lastbilar lade på snökedjor när väglaget blev för besvärligt. Men att göra det det nu är väl för ”besvärligt”. Och så skulle det ju förstöra vägbeläggningen, ve o fasa.
  För personbilar fanns nåt som hette snabblänkar, man spände på 3-4 st på drivhjulen efter att man kört fast, så man kunde ta sig loss. (och så HADE man snöskyffel, sandsäck och en gammal trasmatta i bilens bagageutrymme.)

  • 15 december, 2010 at 22:50

   Var det som ngn grej man satte UTANPÅ hjulet, som små ”spadar” som grep tag i underlaget??

 8. Christer W
  15 december, 2010 at 22:47

  Vad ni klagar, det är ju nästa blida och barmark jämfört med de vintrar jag växte upp med. Då var det snö upp till halsen och 25 grader kallt i solen. Ynkryggar. ;)

  • 15 december, 2010 at 22:53

   Jag har promenerat tre kilometer en gång i minus trettio grader, det funkade genom att jag andades genom en halsduk.

   • Någon som läst astrofysik
    16 december, 2010 at 01:48

    Jag har haft fotbollsträning i -35, njöt varje sekund av min tid i Kiruna.

   • 22 december, 2010 at 17:51

    ?? Är det kallare än – 20 så kan man ha en halsduk framför munnen…

 9. Per
  15 december, 2010 at 23:42

  Come rain, come shine. Varmt eller kallt, det är alltid en klimatförändring…

  • 16 december, 2010 at 07:03

   Nej, det du talar om är vädret!

Comments are closed.